WordPress är förvirrande nog två olika saker. Antingen ett innehållshanteringssystem, CMS, eller ett webbhotell. Uppdelningen beskrivs ibland med hjälp av två domännamn: WordPress.org (CMS) och WordPress.com (webbhotellet).
Skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com?
WordPress.org är där du kan ladda ner ett CMS, innehållshanteringsverktyg med öppen källkod. Det är ett gratis verktyg som du kan använda för att bygga en webbplats du har full kontroll över. Men det är upp till dig att hitta en plats för den webbplatsen att leva, vanligtvis kallad för webbhotell.
WordPress.com är en kommersiell tjänst där du kan vara skapa en webbplats med hjälp av en kraftigt modifierad version av WordPress. Du kommer att ha mindre kontroll över webbplatsen, men den blir något enklare att sköta om.
Oftast, när man säger WordPress – särskilt i småföretagssammanhang – kan du anta att de syftar på CMS:et, alltså WordPress.org. Det är också det vi håller kurser i på Mediakurser.se.
Är båda samma företag?
Inte precis. WordPress.com drivs av Automattic, ett privat företag som också äger några framstående tillägg, t.ex. Akismet och WooCommerce. WordPress.org, och dess CMS, hanteras av den ideella organisationen WordPress Foundation. Automattic bidrar med kod till projektet genom öppen källkod, men de äger inte projektet, och de donerade varumärket ”WordPress” till stiftelsen redan 2010.
WordPress.org är ett gratis och flexibelt innehållshanteringssystem
Ett innehållshanteringssystem är programvara som du kan använda för att hantera en webbplats. Det finns inget som hindrar dig från att lära dig koda i HTML och bygga en webbplats från grunden, och sedan lägga till nya inlägg och sidor genom att manuellt skapa fler HTML-sidor. Men med ett innehållshanteringssystem behöver du inte göra det. Allt är färdigt och klart. Öppen källkod innebär programvara som är helt gratis att ladda ner och använda, samt helt gratis att ändra på för dina egna behov.
WordPress är världens populäraste CMS – omkring 38 procent av alla webbplatser använder WordPress. En anledning är så klart att det är gratis. Det är också extremt anpassningsbart: det finns tiotusentals teman du kan ladda ner för att ändra hur din webbplats ser ut. Vissa av dessa är gratis, andra måste du betala för. Du kan till och med anlita en designer för att bygga ett skräddarsytt WordPress-tema. En webbplats kan verkligen se ut och fungera precis som du vill.
WordPress stöder också tillägg, som låter dig lägga till anpassade funktioner på dina webbplatser, som e-handelsfunktioner, kontaktformulär, spårningsalternativ och i stort sett allt annat du kan tänka dig. Det finns flera gratis tillägg tillgängliga för de flesta funktioner du kan tänka dig, och många betaltillägg med fler funktioner.
Gå till WordPress.org och ladda ner hela cms:et– det väger bara strax över 12 Mb. Din webbplats måste finnas någonstans så att folk kan komma åt den, det som oftast kallas för webbhotell. Några populära exempel på det i Sverige är One.com, Oderland eller Loopia. Sedan måste du installera WordPress och alla teman eller tillägg du vill ha själv på webbhotellet.
Det är inte så svårt som det låter, och de flesta webbhotell har dokumentation eller guider som gör det mycket enkelt att ställa in allt detta. Men du måste läsa på lite, eller anlita någon annan som vet hur man gör det.
Webbhotell eller inte?
Det finns i allmänhet två olika typer av webbhotell. Det finns företag som mer eller mindre bara hanterar hosting och förväntar sig att du ska bygga en hemsida själv. One.com, Oderland eller Loopia är bra exempel. Att sätta upp en webbplats på dessa tjänster kräver en viss mängd kunskap. Men du sparar pengar och har full kontroll över sajten när du är klar.
Sedan finns det webbhotell som tillhandahåller ett anpassat CMS som är fokuserat på användarvänlighet. Du kommer att betala lite mer och har inte full kontroll över allt, men att ställa in allt kommer att gå snabbt och enkelt. Den här kategorin inkluderar i princip alla webbplatsbyggare, t.ex. Squarespace eller Wix. En del webbhotell har också egna varianter.
WordPress.com är enklare, men begränsat
WordPress.com tillhör den andra kategorin av webbhotell – som erbjuder ett enklare sätt att skapa en webbplats. Den enda skillnaden är att WordPress.com bygger på en modifierad version av WordPress CMS.
Fokus här är användarvänlighet. Du kan gå till WordPress.com och skapa en webbplats på ett par minuter. Det finns till och med en gratisversion, vilket innebär att du inte behöver betala någonting för att komma igång. Gratisversionen är anledningen till att WordPress.com är en populär plats att skapa bloggar på. Men du kan bygga stora och innehållsrika webbplatser också.
Men förutom att det visas annonser på din webbplats och att du inte kan bestämma domännamnet helt själv, är gratisversionen av WordPress.com inte särskilt anpassningsbar, jämfört med WordPress.org. Det finns teman och tillägg tillgängliga för alla användare, men de flesta är låsta bakom en betalvägg. En snabb titt på priserna visar att planer börjar på $4 per månad, men en premiumplan på $8 per månad är nödvändig om du vill göra saker som att ta emot betalningar. En affärsplan på $25 per månad är nödvändig om du vill installera anpassade teman och tillägg.
Det är svårt att direkt jämföra detta med kostnaden för att köra en egenhostad WordPress-installation – eftersom kostnaden där beror på ditt webbhotell – men i grund och botten betalar du mer för en tjänst som är lättare att använda. WordPress.com erbjuder också support, vilket innebär att om du fastnar kan du mejla eller, beroende på hur mycket du betalar, också ringa.
Kan jag migrera från WordPress.com till WordPress.org, eller tvärtom
WordPress.com webbplatser skiljer sig inte så mycket från de som ligger på ett webbhotell, vilket innebär att det är möjligt att migrera dina inlägg, sidor och resten av din data mellan de två typerna av webbplatser.
WordPress.com erbjuder faktiskt en guide för att migrera till en egenhostad WordPress-webbplats och en för att migrera en egenhostad WordPress-webbplats till WordPress.com. Båda dessa är en utmärkt utgångspunkt om du funderar på att flytta åt det ena eller andra hållet.
Ska jag använda WordPress.com eller WordPress.org?
Välj WordPress.org om du är villig att lägga ner lite extra jobb på att bygga en anpassad webbplats på egen hand, eller om du vill kunna välja det webbhotell du tror passar dina behov och plånbok allra bäst.
Använd WordPress.com om du vill ställa in något snabbt, inte bryr dig så mycket om att du har mindre flexibilitet och är villig att betala lite extra för support och användarvänlighet.
Man uppskattar att ca 810 miljoner webbplatser använder WordPress. Av dom välder de flesta (ca 65%) att använda WordPress.org. Men med tanke på att det är över 200 miljoner webbplatser som använder det andra alternativet, WordPress.com, så passar det så klart också många. Så vilken av dessa två WordPress-versioner ska du använda? Det beror i slutändan på dina behov.
Vill du lära dig mer om WordPress?
Vi har både klassrumskurser, online- och distanskurser
>> Grundkurs WordPress (klassrumskurs)
>> Fortsättningskurs WordPress (klassrumskurs)
>> Webbutik med WooCommerce (klassrumskurs)
>> Grundkurs WordPress (distanskurs)
>> Fortsättningskurs WordPress (distanskurs)
>> Webbutik med WordPress och WooCommerce (distanskurs)