08 406 00 30 

Mediakurser

WordPress 6.0 är här

Wordpress 6.0 "Arturo"

WordPress 6.0 är här

WordPress 6.0 är här

WordPress 6.0 är här med omkring 900 uppdateringar och förbättringar som gör WordPress mer intuitivt att använda både för utvecklare och slutanvändare. WordPress 6.0 är resultatet av arbetet som inkluderat över 500 personer i minst 58 länder.

Vanligtvis när en produkt genomgår en versionförändring, som t.ex.en ny iPhone-version förväntar vi oss stora förändringar. Det är inte riktigt fallet med nya versioner av WordPress, även om det här är 6.0. Uppdateringen är en förbättring av 5.9 avsedd att också bevara bakåtkompatibilitet.

Enligt WordPress officiella kanaler behöver du inte vara tveksam till att uppdatera och de uppmuntrar alla webbplatsägare att uppdatera nu för att kunna njuta av de många fördelarna och buggfixar som kommer med den här versionen.

WordPress 6.0 har kodnamnet “Arturo”

Varje ny version av WordPress hämtar sitt populärnamn ur jazzens värld och den här gången har turen kommit till den Grammy-vinnande jazzmusikern, Arturo O’Farrill. Arturo är känd för sitt inflytande på samtida latinsk jazz och har spelat in mer än 15 album som spänner över fem decennier.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här

Även fast många av förbättringarna är riktade mot utvecklare bör webbplatsägare och administratörer uppgradera för att dra full nytta av de många stabilitets-, prestanda- och användbarhetsförbättringarna som kommer med WordPress 6.0.

Förbättrad texthantering

För den som arbetar med text finns det flera nyheter som underlättar arbetet. Det spelar ingen roll om du skriver ett helt nytt inlägg/sida eller lägger till ett element på en befintlig sida.

 • Nu blir det enklare att kopiera och klistra in text eftersom du kan markera text över flera block.
 • Skriv två vänsterhakparenteser [[ för att snabbt komma åt länkmenyn.
 • Behåll befintliga format när du omvandlar vissa block från en blocktyp till en annan, till exempel ett styckeblock till ett kodblock.
 • Skapa knapputseenden med anpassade knappar och alla nya knappar du gör behåller stilanpassningarna automatiskt.
 • Gör snyggare etikettmoln och sociala ikoner med uppdaterade inställningar och kontroller och en ny dispositionsstil för etikettmolnet.
WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Markera text i flera block

Blockteman

Det är kanske inte så många webbplatser som använder blockteman ännu. Kanske beror det på att det finns så få teman att välja mellan? Eller så beror det på att gränssnittet för att arbeta med blockteman kändes väldigt ofärdigt när de släppte WordPress 5.9. Kanske kan förbättringarna i WordPress 6.0 få fler användare att intressera sig för blockteman?

Stilväxling

Blockteman kan nu innehålla flera stilvariationer. Detta utökar det nya Style-systemet ytterligare och möjliggör genvägar för att byta utseende och känsla på en webbplats allt inom ett enda tema. I blockteman som stöder den här funktionen kan du ändra både tillgängliga inställningar, som teckensnittsvikt, och stilalternativ, som standardfärgpaletten. Ändra utseendet och känslan på din webbplats med bara några få klick.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här

Fler mallalternativ

WordPress 6.0 innehåller fem nya mallalternativ för blockteman: författare, datum, kategorier, tagg och taxonomi. Dessa ytterligare mallar ger större flexibilitet för innehållsskapare. Skräddarsy var och en med de verktyg du redan känner till eller med de nya inställningarna du hittar i den nya versionen.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Nya mallalternativ till blockteman
 • Utvalda bilder kan användas i omslagsblocket.
 • Nya utvalda bildstorlekskontroller gör det enklare att få de resultat du vill ha.
 • När du redigerar en mall visar snabbinfogaren mönster och malldelar som hjälper dig att arbeta snabbare och upptäcka nya layoutalternativ.
 • Frågeblocket (Query) stöder filtrering på flera författare, stöd för anpassade taxonomier och stöd för att anpassa vad som visas när det inte finns några resultat.
WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Visa Utvald bild i blocket Omslag

Stöd för mellanrum i Galleriblocket

Nu är det lättare att skapa vackra gallerier. Funktionen för mellanrum i Galleri-blocket låter dig skapa olika utseenden – från att lägga till mellanrum mellan alla bilder till att ta bort mellanrum helt och hållet. Du kan nu styra utrymmet runt bilder i galleriblocket, från noll blanksteg till stora ”konstgalleri”-stilluckor med inställningen Blockavstånd.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Image source: Gutenberg 12.9 Release Post

Förbättringar av listvyn i WordPress 6.0

När du arbetar med block underlättar listvyn otroligt mycket när du ska markerar block i layouten. Nya tangentkombinationer låter dig markera flera block i listvyn, massredigera dem och dra och släppa dem inom listan. Det är enkelt att öppna och stänga listvyn – som standard är den stängd, men den expanderas automatiskt till den aktuella markeringen när du väljer något block.

Vill du markera flera block samtidigt i listvyn kan du använda kortkommandon:
Skift + klick på flera block
eller
Skift + uppåt/nedåtpilen

Listvyn visas komprimerad som standard och expanderas automatiskt till det aktuella valet när du väljer ett block. Eftersom blockbaserat innehåll förlitar sig på kapslade block är denna förändring av den ursprungliga listvyn mer användarvänlig.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Listvyn

Rad och stapelvarianter i block

En användbar nyhet är möjligheten att skapa dynamiskt flexbaserade behållare genom att stapla block i en kolumn- eller radlayout. Det kallas för en flexbaserad container eftersom den är flexibel och anpassar sig automatiskt till viewport, d.v.s. krymper för mindre mobila enheter och expanderar vid behov. Alternativet Grupp och Stapel liknar varandra väldigt mycket då de lägger blocken på höjden. Men skillnaden ligger i vilka blockinställningar du kan göra med de olika alternativen.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Markera block och välj mellan att placera dom i en grupp, rad eller stapel
WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Grupp
WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Rad
WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Stapel

Ny färgpanel och förbättrad färgväljare

För att minska röran i sidofältet och förbättra användarupplevelsen, lägger WordPress 6.0 till en ny rullgardinsmeny-baserad färgväljare. Den nya färgväljaren gör det enklare att välja färger samtidigt, vilket förbättrar färgredigeringsupplevelsen och förenar kontrollerna med andra designverktyg. Den här nya färgpaneldesignen sparar utrymme, men visar fortfarande dina alternativ på ett och samma ställe.

Video source: Gutenberg 12.2 Release Post

Bläddra bland sidfotsmönster i snabbinfogaren

Mönster visas nu på ännu fler ställen, till exempel i snabbinfogaren eller när du skapar ett nytt sidhuvud eller en ny sidfot. Om du är en blocktemautvecklare kan du till och med registrera mönster från mönsterkatalogen med ’theme.json’, så att du kan prioritera specifika mönster som är mest användbara för ditt temas användare.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Mönster direkt i snabbinfogaren

Fler designverktyg i WordPress 6.0

Vi hittar fler, små förbättringar av designverktygen:

 • En ny design för färgpanelen sparar utrymme, men visar ändå dina alternativ enkelt och tydligt.
 • Nya reglage för ramar gör det enklare att ställa in din ram precis som du vill ha den.
 • Opacitetsnivåer för färger möjliggör ännu kreativare färginställningar.
 • I gruppblocket styr du över mellanrum, marginaler, typografi och mer samtidigt, i en samling block.
 • Växla mellan varianterna trave, rad och grupp för att med större flexibilitet positionera grupper av block i din layout.
 • Använd stödet för avståndsjustering i galleriblocket för att skapa olika utseenden genom att t.ex. lägga in extra avstånd mellan varje bild eller kanske helt eliminera avstånden.

Lås block

Nu kan du låsa dina block. Välj att inaktivera alternativet att flytta ett block, ta bort ett block eller båda. Det gör det enklare för utvecklare att förhindra oönskade förändringar i layouten av slutanvändaren.

WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Lås block
WordPress 6.0, WordPress 6.0 är här
Ställ in vad du vill låsa i blocket

Förbättrad prestanda i WordPress 6.0

Denna utgåva innehåller flera uppdateringar som fokuserar på att förbättra WordPress prestanda. Det handlar om snabbare sidinläsning, kortare körtid för olika queries, cachelagring, navigeringsmenyer och mycket mer.

WordPress 6.0 förbättrar tillgängligheten

Tillgänglighet är en integrerad del av WordPress uppdrag att främja en inkluderande gemenskap och stödja användare av alla slag runt om i världen. Med detta i åtanke innehåller WordPress 6.0 mer än 50 uppdateringar som är särskilt inriktade på att förbättra plattformens tillgänglighet.

Fler nyheter för utvecklare

Utvecklare kan utforska WordPress 6.0 Field Guide. Där hittar man ett överflöd av detaljerade utvecklaranteckningar som hjälper dig att bygga och utöka WordPress.

Se nyheterna i WordPress 6.0 på film

Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro


Fler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress