08 406 00 30 

Mediakurser

Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

variabla-utvald

Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Variabla teckensnitt är en teckensnittsteknik anpassad för den digitaliserade tidsåldern. Det är teckensnitt som ger fler designmöjligheter för text, både till trycksaker och webb, men framförallt kan de berika typografin på webben med lägre filstorlekar. Men med nya möjligheter och fördelar uppstår nya utmaningar och komplexitet. Numera hittar vi variabla teckensnitt som Myriad och Minion i både program som Photoshop, InDesign och Illustrator, men också på webben som t.ex. Google-fonterna  Raleway, Lora eller Oswald.

Tanken med variabla teckensnitt är att en enstaka teckensnittsfil kan fungera som flera typfiler på en gång. Med andra ord kan du snabbt och enkelt anpassa stilen med en stor mängd tillgängliga variationer utan att behöva använda typsnittsvarianter som fet, kursiv med flera. Denna teknik kommer också att minska nedladdningstiden om samma typsnitt används i flera olika varianter på samma webbplats.

Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Variabla teckensnitt – en gammal idé

Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Tanken med variabla teckensnitt härstammar egentligen från en teknik Adobe lanserade redan på 90-talet som man kallade för Multiple Masters. Den tekniken tillät användaren att själv kontrollera saker som teckensnittets bredd och höjd. Men dagens teknik är resultatet av ett samarbete mellan Adobe, Apple, Google och Microsoft där man gick ihop för att utveckla den befintliga OpenType-specifikationen.

Tekniken gör det möjligt för teckensnittsdesigners att lagra en rad designvarianter i en enda teckensnittsfil. Det betyder inte att du gör linjen i ett tecken tjockare utan att teckensnittsdesignern har utformat olika utseenden som laddas in när du ändrar på inställningarna för teckensnittet.

Vad kan man göra med variabla teckensnitt?

Vad man kan göra med variabla teckensnitt beror på typsnittets utformning. Typsnittsdesigners har olika axlar som kan justeras dynamiskt för att ändra typsnittets vikt, bredd eller vad de vill. Det finns fem axlar för de vanligaste justeringarna:

Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator
  • wdth – för bredd
  • wght – för vikt
  • ital – för kursiv
  • slnt – för snedställd
  • opsz – för optiskt utseende

Alla variabla teckensnitt ger inte möjligheten att redigera alla axlar utan vikt och bredd är det allra vanligaste. Men det kan också finnas egna axlar, vilket ger typsnittsdesigners möjligheten att ändra tjocklek på serifers eller höjden på nedstaplar och uppstaplar eller någon annan detalj på ett tecken.

Får man förändra teckensnitt hur som helst?

När Adobe gjorde det möjligt att ändra utseendet på teckensnitt i program som InDesign genom att stretcha höjd eller bredd eller kanske skapa falsk kursiv så knorrades det en hel del bland typografer och typsnittsdesigners. Nu var det möjligt för vem som helst utan estetiska färdigheter att stretcha och förvränga tecken. Men variabla teckensnitt är inte samma sak.

När ett variabelt teckensnitt ändrar bredd, vikt eller andra dimensioner blir det inte sträckt eller förvrängt. Det förändras inom de axlar som typsnittsdesignern har ställt in och har kontroll över. Det är stor skillnad när ett teckensnitt sträcks ut eller förändras utan tankar kring skalning. Skillnaden kan vara subtil, men har en stor inverkan på det generella utseendet och känslan av ett typsnitt.

Vad är fördelarna med variabla teckensnitt

Variabla teckensnitt kan ge mer typografisk frihet till webben. Webbdesigners kan använda sig av fler olika stilar i en och samma teckensnitt.

  • Snabbt anpassa stilen längs 4 axlar med hjälp av vikt, bredd, snedställd och optisk storlek.
  • Grafiska designers sparar när man slipper hantera flera typsnittsfiler som fet, kursiv o.s.v.
  • Variabla teckensnitt kan ge mer typografisk frihet till webben. Webbdesigners kan använda sig av fler olika stilar i en och samma teckensnitt.
  • Webbdesigners kommer att dra nytta av mindre bandbredd för att ladda ner filer som krävs för att göra flera variationer av samma typsnitt som används på sidan.
Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator
Variabla teckensnitt – alla varianter i en och samma fil – mindre filstorlek på webben

Tillgängliga variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Än så länge är listan med variabla teckensnitt väldigt kort, men Adobe lovar att utöka denna lista inom kort. I skrivande stund har jag följande teckensnitt; Acumin, Minion, Myriad, Skia och Source Code.

Så här använder du variabla teckensnitt i Photoshop, Illustrator och InDesign

I Photoshop kan du antingen gå igenom listan med alla teckensnitt och leta efter symbolen för en OpenType Variable Font. Eller så kan du skriva ordet Variable i rutan för teckensnitt så filtrerar Photoshop och Illustrator fram alla teckensnittsvarianter med den funktionen. Nedrullningslistan med variabla teckensnitt kommer att visas och du kan välja vilket typsnitt och variant som ska användas

Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator
Få tillgång till variabla teckensnitt i Photoshop genom att skriva ordet variable i textfältet med teckensnittsnamn.

Om du markerar texten och öppnar panelen Egenskaper kan du anpassa typsnittet, antingen med en av typsnittsvarianterna eller med reglagen för Vikt, Bredd eller Lutning.

I Illustrator hittar du variabla teckensnitten genom att först aktivera vilket av textverktygen som helst. I Illustrators nya arbetsyta ser du panelen Egenskaper till höger. Klickar du på rutan för teckensnitt dyker hela listan på installerade teckensnitt upp. I Illustrator är de variabla teckensnitten grupperade högst upp på listan så det är lätt att hitta dom.

För att välja ett variabelt teckensnitt i Illustrator aktiverar du Textverktyget och börjar sedan skriva ordet variable i textfältet med teckensnittsnamn eller så klickar du på den lilla pilen till höger om teckensnittnamnen och letar upp teckensnitten med OpenType VAR-ikonen.

Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Även i InDesign har du tillgång till samma variabla teckensnitt. Du klickar på symbolen (i den röda cirkeln) och då får du se vilka axel-varianter som finns tillgängliga.

Variabla teckensnitt, Variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Finns det några nackdelar?

Variabla teckensnitt är fantastiska, men med ny teknik kommer som vanligt en del som man måste vara uppmärksam med. Med så många alternativ kan det bli svårt att välja. Användningen av de nya teckensnitten kommer kräva mer typografisk kunskap. Du måste veta vad du vill och varför. Det är också lättare att få en inkonsekvent design. Naturligtvis kan du bara använda de fördöpta stilsorterna som tidigare och strunta i de mer exakta alternativen. Även då slipper du i alla fall hanterar flera teckensnittsfiler utan kan bara installera en enda fil med alla variabler inbyggda.Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt