08 406 00 30 

2023-09-23 05:35

Mediakurser

Välj motiv – enkla markeringar i Photoshop

Välj motiv Photoshop

Välj motiv – enkla markeringar i Photoshop

Välj motiv – enkla markeringar i Photoshop

Alla som arbetat med kollage i Photoshop vet hur mycket arbete man måste lägga ner för att frilägga de objekt som ska ingå i kollaget. I många fall har inte trollstaven eller snabbval kunnat utskilja ett objekt från omgivningen då kontrasterna inte varit tillräckligt stora. Då har man blivit tvungen att använda ritstiftet eller snabbmask för att få en tillräckligt bra friläggning. Men det finns en funktion som gömmer sig i Markera-menyn som många missat.

välj motiv

Markera ett objekt med Markera motiv

Bilden på den unga baseballspelaren är kanske ett objekt i lättaste laget för Photoshop. Det finns redan en funktion som heter Fokusyta som gör markeringar baserat på skärpa/oskärpa som kanske skulle kunna komma till användning här. Men som ett första test av funktionen Välj motiv använder jag bilden på baseballspelaren.

För att använda funktionen Välj motiv öppnar man bilden och går sen direkt till menyn Markera >> Motiv. Sen sätter Photoshop igång och analyserar bilden och inom några sekunder har vi en markering.

Jag kopierar markeringen och klistrar in så att den hamnar i ett eget lager. På så sätt kan jag bedöma slutresultatet på ett bra sätt.

Det är ett litet område nedanför hjälmen som är kvar från bakgrunden mellan armen och kroppen. Det städar man upp med trollstaven eller lassot på några sekunder eller som i det här fallet då jag använder det nya Ojektmarkeringsverktyget. Men i övrigt har Photoshop gjort en riktigt bra markering med Välj motiv.

Hade jag inte kunnat göra samma sak med något annat markeringsverktyg? Jag gjorde ett test med funktionen Fokusyta och resultatet blev inte alls lika bra.

välj motiv

Förutom att Fokusyta missade samma område mellan armen och kroppen så blev också markeringen lite taggig och gräset i förgrunden kom också med i markeringen.

Testade också att använda verktyget Snabbval och då blev resultatet ganska nära det som Välj motiv åstadkom. Men det krävde att jag gjorde en noggrann markering som tog ca en halv minut. Markera motiv gjorde samma sak på några sekunder. Alltså, ett lovande första test av funktionen Välj motiv.

Välj motiv med en svårare bild

ferrari

Jag gick vidare och testade en lite knepigare bild för att se hur Photoshop hanterade bilden på Ferrarin som stod parkerad ute på gatan. Här är hela bilden skarp vilket borde göra det knepigare för Photoshop att förstå vad som är motivet.

ferrari markeringar
Välj motiv missar några detaljer som är svåra att urskilja

Men resultatet blev riktigt bra. Markeringen kring bilen är väldigt exakt och fin, t.o.m. den komplexa skuggan under bilen. Jag behövde dock finjustera några svarta och vita ytor i lacken och på däcken.

välj motiv

Till den här bilden gjorde jag det sista jobbet i snabbmaskläget på ca 2 min. Hade jag gjort samma markering med exempelvis snabbval eller trollstaven och sen redigerat markeringen med snabbmask hade jag nog fått räkna med åtminstone 5 minuter innan jag känt mig tillräckligt nöjd.

Markera flera objekt med Välj motiv

Hur fungerar den här funktionen om man vill markera två objekt i samma bild. Kan Photoshop förstå vad man vill markera då?

kor

Här testade jag med en relativt svår bild där jag vill att de båda korna ska markeras. Ljuset i den här bilden gör det knepigt för Photoshop och trots att Photoshop hittade båda korna blev själva markeringen inte den man hade hoppats.

Photoshop gör en hyfsat markering, men missar på de områden som inte är så kontrastrika. Så även här krävs en del efterarbete, men bara genom att använda funktionen från början sparar man en hel del tid.

Panelen Egenskaper

Vi hittar samma funktion på fler ställen i Photoshop. I panelen Egenskaper hittar vi också knappen Välj motiv. För att du ska kunna se den funktionen måste du först omvandla bakgrundslagret till ett vanligt lager genom att klicka på låset på lagret. Då omvandlas lagret till ett vanligt lager och då kan du också se funktionen i panelen Egenskaper. Du kan t.o.m låta Photoshop känna av motivet och ta bort bakgrunden med ett enda klick genom att klicka på Ta bort bakgrund.

ta bort bakgrund

En fördel med att ta bort bakgrunden så här är att du inte raderar något i bilden utan bara döljer bakgrunden med en mask du kan redigera i efterhand och förbättra som du vill.

lagermask

Och tanken, än så länge, är kanske inte att Photoshop ska klara att göra det omöjliga. Vid tillfällen då trollstaven och snabbval kanske inte riktigt får till det är den nya funktionen Välj Motiv helt klart värd att testa. Tanken är inte heller att den ska göra helt perfekta markeringar (även om man alltid hoppas), utan att vi kan göra bra markeringar snabbare. Och jag är redan nu helt säker på att jag kommer att spara en hel del tid med den här funktionen.


Fler blogginlägg

photoshop 2023
Grafisk Design

Nyheterna i Photoshop 2023

Dags för vårens uppdatering (2023) av programmen i Creative Cloud och som vanligt är Photoshop det program som har flest nya funktioner och förbättringar. Vi ska ta en snabb titt

Läs mer »