08 406 00 30 

Mediakurser

Träd i Photoshop – så gör du!

Träd i Photoshop

Träd i Photoshop – så gör du!

Träd i Photoshop – så gör du!

Visste du att du kan göra träd i Photoshop? Funktionen kom tillsammans med uppdateringen till Photoshop CC, så har du en tidigare version av Photoshop än CC kan du inte göra några träd i Photoshop, i alla fall inte på det här sättet.

Från början hade man placerat trädfunktionen som ett mönsterskript under Fyllnings-dialogrutan. Numera ligger den under Filter >> Återgivning >> Träd. I uppdateringarna av Photoshop CC har man inte bara flyttat den här trädfunktionen. Man har också förbättrat den genom att det numera finns en förhandsvisning och Photoshop kan också rendera utseendet på träden 5-15 ggr snabbare än tidigare.

Du kan göra upp till 30 olika sorters träd i Photoshop, allt från gran och tall till japanska körsbärsträd. Det är också viktigt att förstå att de här träden är inte clip art utan du kan med hjälp av det här filtrets inställningar förändra trädens utseenden. Därmed kan du göra  träd som ser olika ut varje gång du gör ett nytt träd i Photoshop.

Så här gör du för att göra ett eget träd i Photoshop

Öppna den bild du vill lägga in trädet/träden i. Om du vill kan du göra en ny bild kan du göra ett nytt dokument under Arkiv >> Nytt, och t.ex. välja Internationellt papper som dokumenttyp och A4 som storlek på dokumentet. Men du kan så klart också välja ett befintligt fotografi och lägga in lite träd i det.

När du har ditt dokument öppet går du till panelen Lager och gör ett nytt tomt lager.

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

Se till att du står på det tomma lagret, det är där trädet kommer att hamna, och gå sen till Filter >> Återgivning >> Träd

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

Då öppnar det sig en dialogruta där du kan göra alla möjliga olika inställningar för trädens utseende. Det första du kan välja mellan är vilka träd du vill ha till din bild. Det finns en hel del att välja mellan som du kan se på bilden nedan.

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

Anpassa utseendet

När du valt träd kan du anpassa hur trädet ska se ut. Du kan välja mellan ljusets riktning, löven/barrens antal och storlekar, höjd och tjocklek på grenarna.

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

Det finns också en förinställning där löven/barren får ett standardutseende. Men du kan även själv styra hur löven/barren också ska se ut.

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

I standardinställningarna får löven slumpmässiga former. Men du kan även där styra utseeendet med ett reglage som är inställt på 100 olika varianter.

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

Och vore inte det nog med inställningar kan du t.o.m. kamerans lutning, styra färger, skugga och kontrast på löv och grenar under fliken Avancerade inställningar.

träd i Photoshop, Träd i Photoshop – så gör du!

När du gjort ett först träd kan du kopiera det lagret. Eller så kan du, om du vill att alla träd ska se olika ut, skapa nya lager och lägga ett nytt träd i varje lager. Du väljer själv hur pass detaljerad du vill vara när du ska göra träd i Photoshop. Har du tiden och tålamodet kan du bygga en hel skog där varje träd har ett säreget utseende både på grenar, löv och hur ljuset faller på varje träd.

Träd i Photoshop – ett filter som många inte känner till att det finns, men som du kan ha mycket nytta och nöje med.> Har du inte Photoshop ännu kan du läsa mer om Creative Cloud och Photoshop och skaffa det här.

Fler blogginlägg

webp och avif
Grafisk Design

WebP och AVIF i Photoshop

På senare år har det kommit två nya bildformat för webb, webP och AVIF. WebP står för WebPicture och AVIF för AV1 Image File Format. Båda formaten komprimerar bilder mer

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt