Generativ AI har kommit till InDesign. Nu kan du skapa bilder i foto- eller konstformat med enkla textpromptar med Text till bild. Ge en kort beskrivning av bilden eller teckningen du vill skapa, så kommer InDesign snabbt att tillhandahålla flera varianter som du kan välja mellan.
Du kan skapa ai-genererade bilder antingen i panelen Text till bild eller genom att använda det Sammanhangberoende aktivitetsfältet (det som i Photoshop och Illustrator heter Kontextuellt aktivitetsfält). För att hitta panelen går du till Fönster >> Text till bild eller aktiverar aktivitetsfältet som du också hittar i Fönster-menyn.
Så här använder du Text till bild
Skriv in en textbeskrivning av den bild/teckning du vill skapa i i fältet för textprompten. Tycker du att det är svårt att skriva textpromptar kan du få lite hjälp av att markera några av bildexemplen och se hur de texterna är skrivna.
Klicka på Avancerat för att förfina din prompt:
Välj bildförhållande mellan alternativen Liggande (4:3), Stående (3:4), Kvadrat (1:1), Bredbild (16:9), och Lodrät (9:16).
Om du har markerat en bildram innan du väljer en variant kommer den att passa ramen oavsett bildförhållandet.
Välj Typ av innehåll mellan Foto och bilder (som är ritat innehåll). Du kan ytterligare anpassa resultatet genom att ladda upp en referensbild eller välja bland olika stileffekter.
När du är klar med alla inställningar klickar du på knappen Generera.
InDesign genererar tre alternativa bilder som du kan välja mellan. Om du redan har markerat en textram innan du genererar hamnar bilden du väljer i den markerade textramen.
Genererar du en bild utan att först markera en bildram klickar du på de tre prickarna i miniatyrbilden. Där får du upp alternativen: Montera variant, Bra resultat, Dåligt resultat, Rapportera variant eller Radera varianten.
Välj Montera varianten så laddar du muspekaren med bilden och kan montera som vanligt.
Här hittar du länkarna
I InDesign länkar vi bilder till dokumenten. Alla bilder du genererar kommer att hamna i en särskild mapp på din dator och vara länkade från den mappen. Du hittar de genererade bilderna i följande mappar:
- Windows: C:\Användare\<dittanvändarnamn>\Document\ GenAI-mediefiler i InDesign
- macOS: /Användare/dittanvändarnamn/Document/GenAI-mediefiler i InDesign
Om du har engelska versionen hamnar bilderna med den här sökvägen:
- Windows: C:\Users\<username>\Documents\InDesign GenAI Assets
- macOS: /Users/username/Documents/InDesign GenAI Assets
Du kan se alla monterade varianter i länkpanelen. För bilder som genereras med GenAI-funktioner visas de välkända stjärnorna som är symbolen för AI. Under länkinfo kan du se upplösningen och sökvägen till de genererade bilderna.
Du kan redigera genererade bilder precis som vilken bild som helst. Högerklicka på den monterade bilden, gå till Redigera med och välj sedan önskat program.
Hur fungerar Text till bild?
Text till bild är en generativ AI-driven funktion som drivs av Adobe Firefly. Till skillnad från andra InDesign-funktioner kan du med den här funktionen snabbt och enkelt generera bilder i olika innehållstyper (foto eller konst) och bildförhållande (liggande, stående, kvadratisk, bredbildsformat eller vertikalt).
Hur ska jag använda text till bild?
Text till bild är en generativ AI-driven funktion som gör att du kan skapa bilder med en enkel textprompt. Den kan användas för att komma igång med ditt nästa projekt eller väcka inspiration för idéskapande, brainstorming och designutforskning.
För att skriva effektiva texter ska du hålla dig till ett enkelt och direkt språk. Använd tre till åtta ord, inklusive en beskrivning, karaktär, färg, scen med mera. Du behöver inte använda kommandon som att lägga till eller ta bort. Använd i stället enkla fraser som soluppgång i horisonten, jultomte med käpp eller en bensinmack i öknen.
>> Läs mer om hur du skriver effektiva textpromptar (Adobes webbplats).
Generativ utökning
Om du redan har en befintlig bild, men skulle vilja lägga till mer bild i ovan/nederkant eller höger/vänster kan du göra det med generativ utökning.
- För att använda generativ utökning markera bilden du vill utöka ytan på.
- Gör bildramen så stor som du vill generera den extra bildytan.
- Klicka på Generativ utökning i det Sammanhangberoende aktivitetsfältet. Kan du inte se det kan du ta fram det under Fönstermenyn.
- Vill du bara utöka bilden klickar du bara på Generera. Vill du lägga till något särskilt i den genererade ytan skriver du det i rutan för textprompten.
Generera bild inuti text
Om du vill generera bild inuti text gör du först om texten till textkonturer. InDesign gör automatiskt om texten till en sammansatt bana du kan montera bilder inuti.
Gå till panelen Text till bild och skriv in en textprompt.
Du får tre alternativa bilder att välja mellan. Klicka på de tre prickarna uppe i högre hörnet på den bild du vill använda och välj Montera varianten.
Bilden hamnar inuti texten i den sammansatta banan.
Vad kan jag göra med genererade bilder?
Bilder är redigerbara och skapade på ett icke-destruktivt sätt, vilket gör det möjligt att justera efter eget tycke och vända på effekterna när du ändrar dig utan att skada originaldokumentet.
Tänk på att än så länge kan du inte styra de genererade bildernas upplösning. Därför bör du om du skapar trycksaker, kontrollera att bilderna håller den önskade upplösningen (300 ppi). I panelen länkar kan du markera bilden och se Effektivt värde för ppi.
Firefly-modellen kan för närvarande generera utdata i 2K-upplösning och upp till 4K för InDesign.
Kan jag använda bilderna till kommersiella ändamål?
I allmänhet kan du använda bilder från Adobes generativa AI-funktioner kommersiellt. Om du däremot använder någon av beta-versionerna av programmen får du endast använda genererade bilder för personligt bruk. Men nu finns Text till bild i InDesigns skarpa version och det betyder att du får använda genererade bilder kommersiellt.
Läggs det till innehållsuppgifter för bilder som genereras med Text till bild?
Adobe kan bifoga eller publicera innehållsuppgifter för innehåll som skapats med generativa AI-funktioner för att informera andra om att det har genererats med AI.
>> Läs mer om innehållsuppgifter här
Vill du lära dig mer om InDesign?
Vi har både klassrumskurser, online- och distanskurser
för alla kunskapsnivåer
>> Grundkurs InDesign (klassrumskurs)
>> Fortsättningskurs InDesign (klassrumskurs)
>> Avancerat kurs InDesign (klassrum)
>> Bokproduktion med InDesign (klassrum)
>> Tillgängliga dokument med InDesign (klassrum)
>> Grundkurs InDesign (distanskurs)
>> Fortsättningskurs InDesign (distanskurs)
>> Bokproduktion med InDesign (distanskurs)
>> Tillgängliga dokument med InDesign (distanskurs)