08 406 00 30 

2023-09-23 05:51

Mediakurser

Söka färger i ett InDesign-dokument

ind-color

Söka färger i ett InDesign-dokument

Söka färger i ett InDesign-dokument

panelen färgrutor

Du öppnar ett InDesign-dokument som någon annan påbörjat, tittar igenom panelen Färgrutor och hittar massor av färgrutor i panelen. Det är enkelt att lägga till nya färger till panelen Färgrutor och ofta blir panelen full av färger. Du kanske ska trycka ett dokument i fyrfärg och panelen är full av dekorfärger du inte tänkt använda? Eller så har någon lagt till en massa färgrutor när man testat olika layoutförslag. En panel full med färgrutor som inte ska användas kommer bara göra att det tar längre ditt när du ska välja färger i dokumentet.

Du kan radera de färger som inte används genom att gå till panelmenyn, välja ”Markera alla oanvända” färger och efter det klicka på panelens papperskorg för att ta bort de markerade färgrutorna. På så sätt slipper du arbeta med en panel som är full med färger du ändå inte tänkt använda.

sök färger

Men hur gör du om det finns färger i panelen Färgrutor som används i dokumentet och du har inte en aning om var?

Sök efter färger i text

sök färger
Fler alternativ

I Sök/Ersätt (Redigera >> Sök/Ersätt) kan du söka efter text som använder en bestämd färgruta. Sök/Ersätt är uppdelat i fyra grupper, Text, GREP, Tecken och Objekt. Se till att du står under fliken Text. Klicka på knappen Fler Alternativ och då kan du välja bland några av de inställningar du hittar till stycke- och teckenformat.

Ett av alternativen är Teckenfärg. Markera den färgruta du letar efter, godkänn med OK och i nästa fönster klickar du på Sök efter nästa -knappen och InDesign tar dig till den första förekomsten av den färgen i dokumentet. Vill du kontrollera om färgen finns på fler platser klickar du på Sök efter nästa igen, o.s.v.

sök färger

Sök efter färger i objekt

sök färger
Fler alternativ

För att söka efter färger som används som fyllnings- eller linjefärg på ett objekt klickar du på Objekt-fliken i Sök/Ersätt. Även här klickar du på knappen för Fler alternativ,

Välj fyllning eller linje och ange färgen du letar efter. (Tänk på att sökningen kommer inkludera både färg och fyllning). Godkänn med OK och klicka på Sök efter nästa. En viktig detalj i den här sökningen är att du kontrollerar var som sökningen kommer att göras. Se till att det står Sök i Dokument. Ofta står det Sök i Markering och då får du inga träffar när du söker om du inte markerat exakt rätt objekt.

sök färger

Hur hittar man alla platser en färg används i ett InDesign-dokument?

Lösningen är att du använder en panel de flesta inte öppnar särskilt ofta. Gå till Fönster >> Utdata >> Förhandsvisa separationer.

separationer

Panelen visar en lista över alla processfärger och dekorfärger som används i dokumentet, vilket motsvarar de färgplåtar som skulle matas ut om du skrev ut layouten till färgseparationer.

Hitta dekorfärger i InDesign-dokumentet

Det enklaste är att hitta dekorfärger (ofta Pantone-färger) eftersom de skrivs ut till egna färgplåtar. Se till att Visa Separationer är valt i rutan högst upp i panelen, annars är färgplåtarna utgråade.

Klicka till höger om dekorfärgen du vill hitta. Då tänder du upp en ögonsymbol och färgen du letar efter kommer vara den enda färg du kan se ute i dokumentet. Har ditt dokument flera sidor kan du zooma ut och sen skrolla genom sidorna för att leta efter färgen. Färgen du letar efter kommer inte att se ut som den gör utan visas i svart, men eftersom du bara visar en enda färg så vet du att det är färgen du letar efter.

sök färger

Vill du se hur färgen visas i dokumentet markerar du en färgruta du hittat och väljer Visa Av i panelen Förhandsvisa separationer. Då kommer du se dokumentet i alla färger igen och objektet du markerat är det som innehåller färgen du letat efter.

sök färger

Kan man hitta färger som inte är dekorfärger?

Dekorfärger är enkla att hitta eftersom de bara består av en enda färg. Men vad gör man om man vill hitta en CMYK-nyans eller en RGB-färg? CMYK-färger delas upp i egna färgplåtar och RGB-färger konverteras till processfärger. Men det finns en ”work-around”.

Högerklicka på CMYK eller RGB-färgrutan och välj Alternativ för färgrutor. Ändra färgtyp från process till dekor.

sök färger

Om färgrutan använder CMYK-värdena som namn kommer färgen byta namn till Ny färgruta, eller det namn du ger den. (Jag brukar rekommendera att man aldrig låter färgrutor ha namn med färgrutor eftersom det är så svårt att komma ihåg vilken färgruta som är vilken baserat på färgblandningen.)

byt färgmodell

Så fort man byter från processfärg till dekorfärg kommer panelen Förhandsvisa separationer visa färgen som en egen färgplåt. Om du stänger av alla andra färger i panelen förutom den färgen blir det lika enkelt att hitta den som vilken dekorfärg som helst.

separationer

När du hittat färgen i dokumentet kan du gå tillbaka till panelen Färgrutor och växla tillbaka färgen till processfärg igen.

Hitta färgmodeller med Preflight-profiler

Är du osäker om det används dekorfärger i ett dokument som ska tryckas med enbart processfärger kan du också skapa en anpassad Preflight-profil som låter InDesign låta efter ”Otillåtna” färgmodeller.

sök färger

När du använder Preflightprofilen kan du se vilka sidor som det finns dekorfärger och klickar du på sidnumret i panelen markeras objektet som innehåller färgen och InDesign tar dig till den sidan.

sök färger

Omvandla alla dekorfärger till processfärger

Har du använt dekorfärger i ett dokument, men ska bara trycka processfärger (fyrfärgstryck)? Då behöver du inte byta ut alla dekorfärger till processfärger.

Du kan istället gå till panelen Färgrutor, klicka i panelmenyn och välja Tryckfärghanteraren. Även här kan du se alla färgplåtar i dokumentet. För att omvandla dekorfärgerna bockar du för Alla dekorfärger till processfärger.

Bocka också för Använd Standard-LAB-värden för dekor. LAB är en färgmodell som utgår från hur våra ögon upplever färger. Genom att bocka för det alternativet kommer den färgskiftning som kan uppstå när man växlar färgmodell till CMYK ändå vara så nära dekorfärgen det är möjligt.

sök färger

Spara alla färger i panelen Färgrutor

Jag rekommenderar att du alltid sparar alla färger du använder i ett InDesign-dokument i panelen Färgrutor. Använd aldrig en färg direkt på ett objekt genom att exempelvis suga upp en färg med pipetten utan att samtidigt spara den färgen som en färgruta.

Även fast det oftast blir rätt färger i det tryckta slutresultatet ändå så har jag varit med om tillfällen där färgen som saknats i panelen Färgrutor inte tryckts korrekt.

sök färger

Är du osäker på om alla färger som används i dokumentet verkligen är sparade i panelen Färgrutor? Gå till panelen Färgrutor, klicka på panelmenyn och välj Lägg till namnlösa färger. Då hamnar alla osparade färger i panelen.


auth_training_cntr_rgb

Vi är ett Adobe Authorized Training Center
Att vara ett Adobe Authorized Training Center betyder att vi på Mediakurser har fördjupade och avancerade kunskaper inom Adobes programvaror och är Adobe Certifierade Experter och Instruktörer.


Fler blogginlägg

Adobe Max
Grafisk Design

Anmäl dig till Adobe MAX 2023

Adobe MAX är världens största kreativitetskonferens. 2023 års upplaga kommer att äga rum i Los Angeles, Kalifornien, den 10-12 oktober. På konferensen kan kreatörer att lära sig nya färdigheter, bli

Läs mer »