08 406 00 30 

Mediakurser

Övertoning på text i Illustrator – så gör du!

Övertoning på text i Illustrator – så gör du!

Övertoning på text i Illustrator – så gör du!

Har du någon gång skrivit text i Illustrator och sen försökt att använda en färgruta som är en övertoning på texten så vet du att det inte fungerar, eller? Men självklart så går det att göra övertoning på text i Illustrator, men det är inte alldeles självklart hur man ska göra.

Du kanske inte ens vet vad en övertoning är så vi kan börja med att klara ut det. En övertoning är en gradvis blandning av färger som du kan använda på ett objekt som vilken färg som helst. En övertoning kan bestå av två eller flera färger. Du kan spara dina övertoningar i panelen Färgrutor, precis som vilken färg eller vilket mönster som helst.

Textkonturer

Många löser det här problemet genom att omvandla texten till former (Text >> Skapa Textkonturer). Problemet med textkonturer är att texten inte är längre redigerbar. Men om det är OK för dig kan du så klart göra så här.

Skapa textkonturer

Det gör varje bokstav till en egen form vilket gör att om du lägger en övertoning på texten nu kommer varje enskild form få en egen övertoning.

övertoning textkonturer

För att få hela texten att bli en enda gemensam form går du till Objekt >> Stansad Bana >> Skapa. Efter det kan du lägga övertoningen på hela texten som ett separat objekt. Om du vill kan du även redigera övertoningen med verktyget Övertoning och i panelen Övertoning.

panelen övertoning - övertoning på text i Illustrator

Men nackdelen med att göra på det här sättet är att texten inte längre är redigerbar. Så vi ska se hur man kan göra samma sak, men behålla texten redigerbar.

Tjockare text – tydligare effekt

Börja med att öppna ett nytt dokument och skriv in en text. Jag väljer ett ganska kompakt teckensnitt för det blir snyggare att göra en övertoning på text i Illustrator om tecknen är lite bredare än om man väljer ett tunnare teckensnitt. Skriv in en text och fyll arbetsytan.

Klicka på texten med den svarta pilen och försök att välja en toning som fyllning och du kommer att se att ingenting händer. Trots att du kan se toningen i rutan för förgrundsfärg och att den är vald i panelen färgrutor.

tona text

Lägg till övertoning på text i Illustrator i panelen Utseende

För att  få till övertoning på text i Illustrator behöver du öppna panelen Utseende. Klicka uppe i högra hörnet av panelen och välj Lägg till ny fyllning. Efter det klickar du på fyllningsrutan i panelen Utseende och väljer vilken färg, toning eller mönster du vill.

övertoning i panelen utseende
övertoning på text i Illustrator

Om du inte skulle se någon toning eller mönster klickar du på symbolen för att Visa menyn Färgruteslag. Och där väljer du Visa alla färgrutor så kan du se alla färgrutor, inkl. toningar och mönster.

visa alla färgrutor

När du kan se samtliga färgrutor kan du också se och välja de färgrutor som är toningar och mönster.

Tänk på att du kan skapa ytterligare en toning, under den första och sen blanda de olika toningarna med varandra genom att förändra opaciteten på den övre toningen. Panelen Utseende är verkligen en panel där man kan göra massor av bra saker med utseendet.

lägg till ny fyllning - övertoning på text i Illustrator

Så även om det till en början inte verkar som om du kan lägga övertoningar på text i Illustrator är det fullt möjligt om du använder panelen Utseende.

>> Skaffa Illustrator med Adobe Creative Cloud

>> För att skaffa Illustrator prenumererar du på Adobe Creative Cloud

Fler blogginlägg

trollstaven
Grafisk Design

Trollstaven i Illustrator

I Photoshop är trollstaven ett ovärderligt verktyg för markeringar. Men vi hittar verktyget Trollstaven även i Illustrator och där har Trollstaven lite andra egenskaper än i Photoshop. Det finns flera

Läs mer »