08 406 00 30 

2023-09-23 07:27

Mediakurser

Morph Cut – mjukare övergångar i Premiere Pro

premiere pro

Morph Cut – mjukare övergångar i Premiere Pro

Morph Cut – mjukare övergångar i Premiere Pro

När man filmar intervjuer och klipper mitt i intervjun får man s.k. jump cuts. Det finns en effekt som ska kunna göra s.k. Jump Cuts mycket mjukare. Effekten heter Morph Cut och är en övergång mellan videoklipp och tanken är att Morph Cut med hjälp av ansiktsigenkänning och interpolering ska kunna jämna ut skillnaderna mellan olika klipp så att de inte märks.

Ett jump cut är en kantig övergång mellan två klipp som gör att det ser ut som om bilden hoppar till. Det händer när två sekventiella klipp i samma miljö och kameraposition klipps ihop med varandra. Ett vanligt exempel kan vara om man klipper mitt i en intervju. Det finns olika sätt att undvika s.k. jump cuts. Man kan t.ex. zooma eller byta vinkel mellan klippen. Men ibland klipper man också film medvetet med jump cut för att skapa en ryckig känsla.

Att tänka på med Morph Cut

När du ska använda Morph Cut ska du leta efter relativt korta, logiska luckor med någorlunda liknande placering av huvudet på vardera änden av klippen. Försök att hitta platser i klippen där du inte råkar ut för problem med läppsynkningen. Se till att placera ditt intervjudobjekt så att inte kropps- eller handrörelser blir synliga.

Tänk på att Morph Cut kräver en hel del av datorn. Det kan ta en del tid för Premiere att analysera övergången. För varje gång du ändrar något kring övergången måste Premiere analysera övergången en gång till. När du är klar med inställningarna kan du rendera övergången så att du kan granska resultatet i bra kvalitet.


Vill du lära dig mer om Premiere Pro?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>> Premiere Grundkurs klassrumskurs | >> Premiere Fortsättningskurs klassrumskurs
>> Premiere Grundkurs distanskurs


Fler blogginlägg

Filma & Fotografera

Att Använda En Gimbal

Stabilisera Dina Mobilvideos Att filma med mobiltelefonen har blivit allt populärare, och med den ökade användningen av sociala medier har videoinnehåll blivit ett kraftfullt sätt att kommunicera och dela berättelser.

Läs mer »
videoannonser
Digital Marknadsföring

Videoannonser enkelt med Google Ads

Nu finns det ytterligare ett sätt att skapa videoannonser för annonsering med Google Ads. Det är snabbt och enkelt och du behöver bara grundläggande kunskaper i hur du beskär bilder.

Läs mer »