08 406 00 30 

2023-09-28 10:39

Mediakurser

Moln i Illustrator

Moln i Illustrator

Moln i Illustrator

Molnig himmel har inspirerat konstnärer genom alla tider. Vi ska se ett sätt på hur man kan göra moln i Illustrator. Som en liten bonus lägger vi till några fåglar till himlen. För att skapa en snygg himmel med tillhörande moln ska vi använda en spridningspensel och blandningsläge. V i kommer också rita en siluett av en fågel och skapa en sol med överstrålningsverktyget.

Bakgrunden

Vi börjar med bakgrunden genom att rita en rektangel som har samma mått som ritytan med rektangelverktyget (M). Fyll rektangeln med en övertoning.

Du kan använda Illustrators standardbibliotek med övertoningar till övertoningen. Gå till Fönster >> Färgrutor >> Öppna färgrutebibliotek >> Övertoningar >> Himmel. Välj de färgtoner som passar. Ställ in vinkeln till 90 grader.

övertoning

Moln i Illustrator med en spridningspensel

För att skapa en spridningspensel ritar vi en cirkel med ellipsverktyget (L).

skapa pensel

Dra och släpp cirkeln till panelen Penslar.

spara pensel

Skapa en spridningspensel.

ny pensel

Använd de slumpmässiga inställningar som visas i bilden nedan.

inställningar spridningspensel

Ta penselverktyget (B) och välj den nya spridningspenseln.

verktyget pensel

Rita flera linjer som på bilden nedan för att skapa formerna på molnen.

rita moln med spridningspenseln

Markera alla molnformer och gå till Objekt > Färdigställ utseende för att omvandla penseldragen till objekt. Glöm inte att dela upp formerna  (Control-Shift-G).

moln i illustrator

Dags att ändra storleken på molnen. Jag gör dom något mindre. Välj sedan alla cirklar och fyll med en svartvit radiell övertoning.

moln i illustrator

Gå sen till panelen Genomskinlighet och ställ in blandningsläget Raster. Efter det kan du gruppera (Control-G) formerna för varje moln.

moln i illustrator

När du använder svart fyllning med blandningslägesskärm blir den svarta färgen helt genomskinlig och det gör att vi bara kan se det vita av övertoningarna.

Vill du skapa lite mer oskärpa kan du gå till Effekter >> Stilisera >> Ludd. Jag sätter ett ludd på 2mm.

moln i illustrator

Skapa fler moln i Illustrator

Gör några fler kopior av molnen. Kopiera och klistra in. (Control-C /Control-V, Win Cmd-C /Cmd-V, Mac)

Välj några av molnen och gå till panelen Genomskinlighet. Ställ in opaciteten mellan 60% och 80%. Detta kommer att ge illusionen att molnen ligger framför/bakom varandra.

Dags för fåglar

Då ska vi rita in några fåglar på himlen. Börja med att låsa allt i illustrationen så att du kan rita fritt i bilden.

Rita kroppen och huvudet med ellipsverktyget (L). Använd ritstiftsverktyget för näbben (P). Vingarna ritar du med pennverktyget (N).

fågel skiss

Ta breddverktyget (Shift-W) och lägg till lite extra tjocklek på den vänstra vingen. Dra banan till mitten, och breddverktyget lägger till tjocklek. Lägg sedan till lite tjocklek närmare vingspetsen. Använd breddverktyget (Skift-W) igen. Slutligen lägg till extra tjocklek på vingens botten. Gör den andra vingen och svansen med samma teknik från breddverktyget.

ritad fågel

Använd breddverktyget på bakvingen.

ritad fågel

Gör fler kopior av bakvingen och bredda dom med breddverktyget och flytta dom på plats som i bilden nedan.

ritad fågel

Välj nu alla fågelns former och gå till Objekt > Färdigställ utseende. Avsluta med att förena alla former med panelen Banhanteraren.

ritad fågel

Lägga till fåglarna till illustrationen

Nu när du vet hur man ritar fåglar ska vi lägga till dom i kompositionen. Gör ett par kopior av fågeln och fyll dom med vit fyllningsfärg.

Välj fåglarna och gå till Effekt > Stilisera > Ludd. Ställ in radien på 1 px.

Dags att lägga till en sol också. Välj övertoningsverktyget och dra ut över vilken plats som helst i illustrationen. Efter det klickar du var som helst. Det skapar en strimma solsken.

överstrålning

Skapa en urklippsmask för att dölja de utskjutande delarna. Rita en fyrkant ovanpå alla objekt med samma storlek som ritytan. Markera allt och gå till Object > Urklippsmask > Skapa. Och där är illustrationen färdig.

Nu vet du hur man gör moln och fåglar i Illustrator! Tycker du att det är svårt, fortsätt öva. Det tar tid att lära känna de olika verktygen så att allt blir som man tänkt sig på en gång.

moln i illustrator

>> Skaffa Illustrator med Adobe Creative Cloud

Fler blogginlägg

google 25 år
Grafisk Design

Google 25 år idag

Idag, den 27 september 2023, fyller Google 25 år. Det är en milstolpe för ett företag som har förändrat vårt sätt att leva, arbeta och lära. Google startar 1998 Googles

Läs mer »