08 406 00 30 

Mediakurser

Fotografera med iPhone

Fotografera med iPhone

Fotografera med iPhone

12 steg till bättre bilder med din iPhone

Något som många ser som en fördel när du ska fotografera med iPhone är att det mesta sker helt automatiskt. Du trycker på en knapp, bilden tas och iPhone sköter resten. Du behöver med andra ord inte kunna så mycket av grunderna inom fotografering, då iPhone sköter det åt dig. Men vid sidan av det rent kameratekniska finns det ändå en hel del att tänka på som gör dina bilder ännu bättre. Här kommer 12 tips till bättre bilder när du ska fotografera med iPhone.

1 Stäng av Live

Starta kameran och klicka på knappen uppe i högra hörnet för att stänga av/sätta på Liveläget

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone
Stäng av LIve-läget på iPhone

2 Sätt på HDR läget

För att få bra bilder i svårare ljusförhållanden tex att du fotograferar något i skugga och har ljust i bakgrunden. I vanliga fall så blir det ljusa vitt tex en himmel men om du slår på HDR så kommer bildens mörkast och ljusaste parti att jämnas ut och du kommer att få bättre bilder.

iPhone skapar 3 bilder, en mörk, en ljus och en rätt exponerad och sedan läggs dessa 3 bilder samman till en bild som då jämnar ut det ljusa och det mörka.

Gå till Inställningar>> Kameran och aktivera HDR

3 Sätt på Rutnät

Rutnätet är till för bättre komponerade bilder. Du kommer få ett rutnät indelat på 3 rader och 3 kolumner och det hjälper dig med din komposition.

Försök att placera något till vänster i rutnätet eller till höger. Undvik att placera något i mitten.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone

4 Fokus och Skärpedjup

När ska ta din bild håller du upp telefonen och klickar på skärmen där du vill ha din skärpa. Din telefon är en s.k. touchscreen.

5 Exponering

Exponeringen i en bild är det ljusa och det mörka i bilden efter att den har fotograferats. Med iPhone håller du upp kameran mot det du ska fotografera, klickar på skärmen för att sätta in skärpan samt drar i reglaget som också finns på skärmen för att ljusa upp eller mörka ner din bild, Det kallas för att över eller underexponera bilden. Fotograferar man tex en solnedgång så kan det med fördel underexponeras lite dvs man gör bilden lite mörkare för att få fram ljuset i bilden lite extra. Här är det smaksak och den som tar bilden avgör hur den ska se ut.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone

6 Zooma på rätt sätt

Använd aldrig digital Zoom dvs dra med fingrarna på skärmen för att zoom in. Din bild kommer bara bli oskarp och pixlig. Använd istället en av de 3 olika linser som finns på mobilen. Du kommer åt dessa 3 valen när du ska ta din bild. Du ser dem i nederkant där det står 0,5, 1 och 2,5. Detta är olika zoom men du använder kamerans zoom och inte bara förstoring som det bli om du drar med fingrarna.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone

7 Ställ in din panorering.

Dvs man tar flera bilder från vänster till höger som sedan läggs ihop till en panoramabild. Tips om du vill fotografera detta så rekommenderar jag att du ställer in din iPhone på vidvinkel innan. Det kommer att se bättre ut. Dvs klicka på 0,5 innan du tar din panoramabild. Det gör du genom att fokusera på första partiet och sedan hålla kvar avtryckaren samtidigt som du panorera med din iPhone över bilden. När du är nöjd släpper du upp avtryckaren och bilden skapas.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone

8 Tänk på ljuset när du ska fotografera med iPhone

Att fotografera mitt på dagen ger sällan bra ljus. Ljuset är för starkt och ger för skarpa skuggor. Men samtidigt så ska du inte undvika att ta bilder för då kanske du missar ett ögonblick i ditt liv. Men om man kan planera så är gyllene timmen något man pratar mycket om inom fotografering och det ger ett mycket fint ljus att fotografera den tiden på dygnet. Det är 1 timme före solnedgång och 1 timme precis efter att solen har gått upp. Ljuset är då gult och ger ett varmt och fint ljus.

Riktning på ljuset. Pröva med att fotografera med ljuset bakom dig, framför, från sidan för att se vad det gör med bilder. Det blir stor skillnad. Vill man tex fota en spegling i vattnet då får man fram den bättre om man har ljuset bakom sig dvs medljus. Medljus gör att färger framträder i bilder.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone
Att fotografera betyder att måla med ljus. Det är exakt vad det handlar om. Ljuset betyder allt i en bild.

8 Komposition.

Pröva att fotografera i olika vinklar inte bara rakt framifrån. Se om du kan gå ner på knä så att du får en vinkel underifrån, eller uppifrån genom att klättra upp på en stege mm. Det ger mer spännande bilder. Att ta en bild i en annan vinkel än den man brukar se något i ger mer spännande bilder. Lägg dig en rabatt med vitsippor så att du kommer i en annan vinkel. Ska du fotografera djur eller barn. Lägg dig på marken så att du kommer i samma höjd som de så att du kan ta bilden rakt framifrån. Då får du magiska bilder.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone
Fotografera i olika vinklar

9 Rama in bilder.

Hitta något som hjälper dig att rama in dina bilder, det hjälper ögat och leder blicken till det man ska titta på. Här kan man använda fönster, buskar, göra hjärtformen med händerna och fotografera igenom. Släpp loss din kreativitet!

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone
Rama in dina bilder med naturens ramar, kan vara träd, buskar och annat.

10 Lång exponering

Det går att få till lång exponering med iPhone som ger silkeslent vatten och mer fart i det som är rörligt på dina bilder.

  1. Sätt på Livefoto
  2. Ta bilden
  3. Titta på bilden
  4. Swipa upp
fotografera med iphone, Fotografera med iPhone
Lång exponeringseffekt med din iPhono. PS glöm inte aktivera Live för att det här ska fungera. Läs mer under punkt 1.

11 Macro och närbilder när du ska fotografera med iPhone

  • Använd lins 2,5
  • Gå nära
  • Ta bilden
fotografera med iphone, Fotografera med iPhone

12 Porträtt.

Vill du fotografera porträtt eller något och få en oskarp bakgrund, ställ in kameran på Porträttläget eller använd vanliga bildläget och gå närmare det du vill fotografera då blir bakgrunden också oskarp.

Till sist när du ska fotografera med iPhone

Ta många bilder, titta på ljuset och hur du komponerar dina bilder. Gå närmare, hitta en annan vinkel och framför allt ha kul.

fotografera med iphone, Fotografera med iPhone
Porträttläget ger en fin oskärpa i bakgrunden.

Vill du lära dig mer om att fotografera?

Vi har flera kurser, både i klassrum och på distans, om hur du fotograferar med digitalkamera och mobiltelefon


Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt