08 406 00 30 

Mediakurser

Färglära och färghjulet

Färglära och färghjulet

Färglära och färghjulet

En Guide för Design och Konst

Färg är en viktig och kraftfull komponent inom design och konst. Att förstå färglära och hur man använder färghjulet kan hjälpa dig att skapa harmoniska och visuellt tilltalande kompositioner. I detta inlägg kommer vi att utforska grunderna i färglära och introducera dig till det klassiska verktyget – färghjulet.

Färglära handlar om studiet av färg och dess egenskaper. Det inkluderar begrepp som färgcirkeln, färgnyanser, kontrast och harmoni. För att förstå färglära är det viktigt att känna till några grundläggande termer:

 1. Primära färger
  De tre primära färgerna är rött, blått och gult. Dessa färger kan inte blandas från andra färger och används som grund för att skapa alla andra färger.

 2. Sekundära färger
  De tre sekundära färgerna är grönt, orange och lila. Dessa färger skapas genom att blanda två primära färger.

 3. Tertiära färger
  Tertiära färger skapas genom att blanda en primär färg med en sekundär färg.

Färghjulet är ett visuellt verktyg som hjälper oss att förstå och använda färger på ett harmoniskt sätt. Det finns olika typer av färghjul, men det mest använda är det traditionella färghjulet som baseras på primära, sekundära och tertiära färger.

 1. Komplementära färger
  Komplementära färger är de som ligger mitt emot varandra på färghjulet. De skapar kontrast och kan användas för att skapa spännande och dynamiska kompositioner.

 2. Analogiska färger
  Analogiska färger är de som ligger bredvid varandra på färghjulet. Dessa färger skapar harmoni och kan användas för att skapa mjuka och sammanhängande kompositioner.

 3. Triadiska färger
  Triadiska färger består av tre färger som är lika avstånd från varandra på färghjulet. Dessa färger ger en balans mellan kontrast och harmoni och kan användas för att skapa levande och intressanta kompositioner.

Användning av färghjulet i design
Genom att använda färghjulet kan du välja färger som passar ihop och skapar önskade effekter i din design. Här är några användbara tips:

 • Använd komplementära färger för att skapa starka kontraster och fokuspunkter i din design.
 • Använd analoga färger för att skapa en enhetlig och harmonisk känsla i din design.
 • Använd triadiska färger för att skapa en balans mellan kontrast och harmoni i din design.
 • Tänk på färgens betydelse och associerade känslor. Vissa färger kan väcka olika känslor och budskap, så välj färger som passar ditt syfte och mål.

Färglära och färghjulet är viktiga verktyg inom design och konst. Genom att förstå grunderna i färglära och använda färghjulet kan du skapa harmoniska, visuellt tilltalande och effektiva kompositioner. Kom ihåg att experimentera och testa olika färgkombinationer för att hitta den bästa uttrycket för din design. Lycka till med att utforska färgens värld!

Fler blogginlägg

Adobe Max
Grafisk Design

Anmäl dig till Adobe MAX 2023

Adobe MAX är världens största kreativitetskonferens. 2023 års upplaga kommer att äga rum i Los Angeles, Kalifornien, den 10-12 oktober. På konferensen kan kreatörer att lära sig nya färdigheter, bli

Läs mer »