08 406 00 30 

2023-09-23 05:50

Mediakurser

Extrahera bilder ur Word

extrahera bilder

Extrahera bilder ur Word

Extrahera bilder ur Word

Har du varit med om att det finns bilder i ett Word-dokument som du skulle behöva få ut ur Word-dokument i bästa kvalitet för att kunna använda i ett annat sammanhang? I ett Word-dokument är bilderna en del av dokumentet. Man brukar säga att bilder är inbäddade. Kanske vill du kunna använda några av bilderna någon annanstans? Då finns det ett enkelt sätt att extrahera alla bilder ur dokumentet. Det är enklare än du tror, men väldigt få vet hur man gör.

Flera sätt att extrahera bilder

Du kan kopiera från Word och klistra in i ett annat program. Det är ofta inte ett bra alternativ av kvalitetsskäl och kräver en del tid om det rör sig om många bilder. Det går också att spara Word-dokumentet som en webbsida och högerklicka på bilderna, en i taget, och välja Spara bild som. Men det är lika tidskrävande som den första metoden så här får du lära dig det enklaste och snabbaste sättet. Bra att känna till att du kan extrahera bilder på precis samma sätt med PowerPoint-dokument.

Man tänker aldrig på var allting tar vägen i ett Word-dokument. Du lägger in bilder, diagram, logotyper och allting annat. Men egentligen sparas allting i osynliga mappar som finns inuti Word-dokumentet. De mapparna kan vi komma åt om vi gör om dokumentet till en zip-fil.

Ändra Word-dokumentets filändelse från docx till zip.

Det enklaste och ur kvalitetssynpunkt bästa sättet att extrahera bilder ur ett Worddokument i bästa kvalitet är att göra om Word-dokumentet till en zip-fil. Den metoden fungerar om du har Microsoft Word 2007 eller senare. Alltså om du använder filformatet docx. Det spelar ingen roll om du har Mac eller Windows. Filformatet .docx fungerar likadant i båda plattformarna.

Många känner inte till att filformatet docx som är det senaste filformatet för Word-dokument är zip-filer, men med annat namn. Om du inte kan se filändelsen på dina dokument, vilket man oftast inte kan i Windows, måste du sätta igång visningen av filändelser. Det gör du genom att öppna den mapp där filen finns. Högst upp i mappen finns alternativet Filnamnstillägg. (Windows 8, 10, 11) Det bockar du för och då kan du se filändelser på datorn. Använder du Mac ska du kunna se filändelserna som standard.

filnamnstillägg
Visa filnamnstillägg i Windows
Filnamnstillägg visas som standard på Mac

Så kan du extrahera bilder ur ett Worddokument

När du kan se filändelserna på dina dokument kommer du också kunna se filändelsen .docx. Börja med att kopiera Word-dokumentet. Efter det byter du namn på kopians filändelse från .docx till .zip.

ändra filnamnstillägg
Ta en kopia på orignalet och ändra filändelsen på kopian till zip.
ändra filnamnstillägg fråga
Det här är gjort på en Mac och då får man den här frågan.
Men det är ungefär samma i Windows.

I Windows högerklickar du på zipfilen och välja Extrahera till den plats på datorn som du önskar. Har du Mac dubbelklickar du på zip-filen eller väljer att Öppna med arkivverktyg. Då öppnar du upp zip-filen som en vanlig mapp.

ändra filnamnstillägg mapp

När zip-filen är extraherad (uppackad) kan du klicka dig in i mappen och där hittar du flera mappar. Öppna mappen Word så bör du se en mapp som heter Media.

ändra filnamnstillägg word
ändra filnamnstillägg media

Öppna den mappen och simsalabim, där hittar du alla bilder som separata filer. Och det är de ursprungliga bilderna som en gång infogades i dokumentet som man hittar i den mappen oavsett hur Word-dokumentet visar bilderna.

ändra filnamnstillägg bilder

När du har hittat alla bilder kan du bara kopiera allihopa och klistra in på någon annan plats på din dator. Så gör du för att extrahera bilder ur ett Worddokument. Snabbt och enkelt, eller hur?

Obs! Tänk bara på att ta en kopia på Word-dokumentet innan du gör om det till zip-fil så att du har kvar det ursprungliga dokumentet som docx-fil.

Fler blogginlägg