08 406 00 30 

Mediakurser

Bredd-verktyget i Illustrator

Bredd-verktyget i Illustrator

Bredd-verktyget i Illustrator

Även om vi hittar väldigt många verktyg i Illustrator så tror jag att breddverktyg i många fall är en dold pärla som många inte upptäckt. Kortkommandot är Skift + w. Lägg det på minnet för när du väl hittat bredd-verktyget och lärt dig använda det på rätt sätt så kommer du ha stor nytta av det kortkommandot.

En bana är i grunden lika bred längs hela banan. Med breddverktyget kan du variera tjockleken på banan genom att klicka på banan och dra ut eller ihop bredden.

Men vid sidan av de grundläggande funktionerna för bredd-verktyget finns det en del lite mer avancerade användningsområden för breddverktyget.

, Bredd-verktyget i Illustrator
Klicka på banan med bredd-verktyget

, Bredd-verktyget i Illustrator
Tryck ner musknappen och dra uppåt/nedåt

, Bredd-verktyget i Illustrator
Linjens bredd blir tjockare/tunnare

Justera linjen till mitten

Se till att linjen är justerad till mitten när du arbetar med slutna banor när du ska använda bredd-verktyget. Bredd-verktyget går inte att använda om linjen är justerad inåt eller utåt på banan. Ändra justeringen på linjen om du upptäcker att du inte kan använda bredd-verktyget så bör du kunna använda bredd-verktyget på linjen.

, Bredd-verktyget i Illustrator

Markera linjen och gå upp till kontrollpanelen. Till höger om färgrutan för linjefärg ser du att det står Linje understruket.
Det är en klickbar länk. Klicka på den länken så öppnar sig linjeinställningarna och där kontrollerar du att linjen är centrerad.

, Bredd-verktyget i Illustrator

Det här gäller bara slutna banor eftersom öppna banor, alltså linjer som inte börjar och slutar på samma plats, alltid är centrerade.

Konvertera penselinställningen till ”Allmänna”

Du kan omdefiniera vilken linje som helst som du ritat med en pensel genom att omvandla den till det allmänna penselutseendet. Markera linjen med penselutseendet. Öppna panelen Penslar (kortkommando F5) Fönster >> Penslar och klicka på penseln som heter Allmänna.

Alternativet Allmänna är egentligen inte ens en pensel utan den tar bort penseldrag för de valda banorna och konverterar dom till en vanlig bana. Det gör att du kan använda bredd-verktyget på linjen.

, Bredd-verktyget i Illustrator
Allmänna penselutseendet konverterar penselnutseendet till en vanlig linje så att du kan använda bredd-verktyget

Man har helt enkelt tänkt att du inte behöver Penseln när du använder bredd-verktyget och och vice versa. Bredd-verktyget påverkar bara på grundläggande banor.

Direktfärg

När du har ett objekt som består av massor av sammansatta banor som t.ex. en symbol går det inte att använda bredd-verktyget. Ett sätt att komma runt det är att omvandla symbolen till ett vanligt objekt.

, Bredd-verktyget i Illustrator

Markera objektet och klicka på Bryt Länk i kontrollpanelen. Efter det går du till Objekt >> Direktfärg >> Skapa och efter det till Objekt >> Direktfärg >> Frigör.

, Bredd-verktyget i Illustrator

Efter det kommer du åt linjerna i objektet med bredd-verktyget.

, Bredd-verktyget i Illustrator

När du är färdig kan du färglägga objektet igen på ett eget lager.∞

, Bredd-verktyget i Illustrator

Använd ritstifts- eller figurverktyget

När du arbetar med bredd-verktyget är det alltid bäst att skapa banan med ritstiftsverktyget eller ett av formverktygen. Det är ett enkelt sätt att undvika problem och det ger dig bättre kontroll över din design.  Med ritstiftsverktyget kan du själv styra antalet ankarpunkter på banan vilket gör att du kan hålla nere antalet till ett minimum. Det ger banan ett jämnare flöde. Så bredd-verktyget är verkligen användbart för den som gillar att rita med ritstiftet på klassiskt manér.

, Bredd-verktyget i Illustrator

Arbeta med ritplatta

Om du ofta använder ritplatta kommer du märka att bredd-verktyget är särskilt utformat för arbetsflödet för ritplattor. Det ger en liknande upplevelse som att arbeta med penna och suddgummi för att finjustera bredden på dina banor.

, Bredd-verktyget i Illustrator

Det var bara några detaljer man kan tänka på i samband med att använda bredd-verktyget.

>> Skaffa Illustrator med Adobe Creative Cloud

>> Läs mer om och skaffa Illustrator här

, Bredd-verktyget i Illustrator

Fler blogginlägg

3D-fonter
Grafisk Design

3D-fonter text med djup

3D-fonter tar text till en ny dimension, bokstavligt talat! Det är typsnitt som har en tredimensionell form. I stället för platta bokstäver ger 3D-teckensnitt texten djup och dimension, vilket kan

Läs mer »