08 406 00 30 

Mediakurser

AI i Illustrator (AI i AI)

ai-i-illustrator

AI i Illustrator (AI i AI)

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i ai-tekniken och snabbt integrera den i våra favoritprogram i Creative Cloud. I det här inlägget tar vi en titt på vad man kan göra med AI i Illustrator

Det finns hittills fyra funktioner med AI i Illustrator som du kan börja experimentera med idag:

 • Text till vektorgrafik
 • Generativ omfärgning
 • Retype
 • Modell

De flesta av funktionerna är fortfarande uppmärkta som Beta. Det betyder att Adobe inte törs lansera dom som helt färdiga. Du får fortfarande räkna med buggar, att inte allt fungerar helt problemfritt och att Illustrator krashar då och då, när du använder Beta-funktionerna.

Text till vektorgrafik

Den mest intressanta av Illustrators AI-funktioner är utan tvekan i Text till vektorgrafik. Den här funktionen drivs av Adobe Firefly och gör att du kan skriva ett ord eller en fras direkt i Illustrator. Då genererar Illustrator flera förslag på vektorgrafik baserat på din text.

Verktyget erbjuder för närvarande fyra typer av bildgenerering: Ämne, Scen, Ikon och Mönster. Ämnesläget fungerar bra för att skapa isolerade element. Scenläget är användbart när du vill skapa bakgrundsillustrationer och landskap. Ikonläget genererar förenklade teckningar med begränsade färgpaletter. Mönsterläget genererar upprepade sömlösa mönster.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Ett av de mest intressanta alternativen med verktyget Text till vektorgrafik är möjligheten att välja en referensrityta med exempelteckningar som formatreferens för den genererade teckningen. Tanken är att du ska kunna använda något av dina egna illustrationer som referens och låta ai skapa nya illlustrationer i din personliga stil.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Fördelen med att använda Text till vektorgrafik är att du kan skapa ganska omfattande vektorgrafik på några sekunder med en kort textbeskrivning. Alla element i den genererade vektorgrafiken är helt redigerbara i Illustrator. Och eftersom det är vektorgrafik kan du skala upp eller ner det utan kvalitetsförlust. Perfekt för alla användningsområden.

Så här använder du Text till vektorgrafik i Illustrator:

 1. Leta upp verktyget Text till vektorgrafik i arbetsytan eller i menyn Fönster >> Text till vektorgrafik.
 2. Skriv din textbeskrivning: Ange en kort beskrivning av vad du vill skapa. Var så detaljerad som möjligt för att få bästa resultat.
 3. Välj stil: Välj stil för din vektorgrafik från de tillgängliga alternativen.
 4. Generera: Klicka på Generera-knappen och se hur din textbeskrivning blir förvandlad till vektorgrafik.
 5. Redigera och förfina: Använd verktygen i Illustrator för att redigera och förfina den genererade vektorgrafiken efter dina egna önskemål.

Generativ omfärgning

Om du behöver spara tid på att färga om komplexa konstverk, kan Generativ omfärgning hjälpa dig.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)
 1. Markera din illustration
 2. Gå till Redigera >> Redigera färg >> Generativ omfärgning (eller klicka på ”Färga om” i det kontextuella aktivitetsfältet).
 3. I panelen som öppnas kan du välja mellan exempelprompter eller skriva en egen anpassad prompt för att börja generera nya färgpaletter som du kan använda på din illustration med bara ett klick. Varje gång du skapar nya färgscheman får du några varianter att välja mellan, tillsammans med en liten miniatyrbild av hur det valda konstverket skulle se ut med de nya färgerna.
ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

För mer kontroll över omfärgningsprocessen kan du enkelt växla mellan Generative Recolor och den klassiska Recolor Artwork för att finjustera individuella färger, ändra nyanser eller justera ljusstyrka och mättnad.

Att kunna spara och förhandsgranska flera paletter ger dig möjligheten att jämföra färgidéer med ett ögonkast och tillämpa dessa färgscheman med ett enda klick. Det som kunde ha tagit timmar att redigera manuellt sker nu helt automatiskt.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Utöver att generera och ”prova” nya färgscheman kan du använda Färga om till att exempelvis inkludera specifika varumärkesfärger för en kund. Du kan snabbt konvertera en vektorbild till en varumärkesvänlig begränsad palett att bättre passa varumärkets riktlinjer och förbättra designsammanhållningen. I bildexemplet nedan har jag färgat om illustrationen till ett monokromatiskt färgschema med vår huvudfärg.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

En intressant egenhet är att svarta eller vita fyllningar och streck inte kommer att färgas om, men nyanser av grått kommer att ersättas av nya färger. Det är särskilt användbart om du föredrar att arbeta i gråskala när du skapar illustrationer och senare vill experimentera med olika färgpaletter när kompositionen är klar.

Retype

Hur ofta har man inte fått en vektorfil där texten är textkonturer eller ett vanligt fotografi där man behöver ändra eller uppdatera texten.

Tidigare har du varit tvungen att besöka olika webbplatser för att leta efter teckensnitt, vanligtvis med ganska blandade resultat. Dessutom har du varit tvungen att tillfälligt lämna Illustrator. Men med AI i Illustrator kan du nu hitta teckensnitt med nya funktionen Retype.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Retype försöker identifiera teckensnitt i antingen bilder, t.ex. JPEG-filer eller i text som har konverterats till textkonturer. Retype skannar dokumentet och när det hittar element som det identifierar som text använder verktyget AI för att jämföra bokstavsformerna med teckensnitt som är installerade lokalt och med teckensnitt i Adobe Fonts-biblioteket.

Så här använder du Retype i Illustrator

 1. Öppna till Retype-panelen: Du hittar Retype-panelen under Fönster >> Retype eller klickar på Retype-ikonen i verktygsfältet.
 2. Ladda upp en bild eller klistra in text:
  • Bild: Dra och släpp en bildfil (t.ex. JPG, PNG) till Retype-panelen.
  • Konturerad text: Kopiera och klistra in konturerad text direkt i Retype-panelen.
 3. Markera bilden och klicka på knappen Matcha teckensnitt
 4. Vänta på att Retype analyserar: Retype kommer att analysera din bild eller text och visa en lista över de närmaste matchande typsnitten. Gå igenom listan och leta upp det teckensnitt du tycker passar bäst. När du är klar klickar du på Avsluta.
 5. Klicka på knappen Redigera text
 6. Konvertera till redigerbar text. När du har hittat ett teckensnitt du gillar dubbelklickar du på texten. Texten konverteras till redigerbar vektortext.
 7. Skriv om texten som du önskar
ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Retype fungerar bäst med bilder av hög kvalitet som visar texten tydligt. Om Retype inte kan identifiera typsnittet korrekt kan du prova att ladda upp en annan bild eller använda verktyget Förfina för att finjustera analysen. Precis som med de flesta andra teckensnittsidentifierande applikationer fungerar verktyget bäst med svart text på vit bakgrund.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Modell

Den sista funktionen där vi hittar ai i Illustrator är det som Adobe kallar för Modell på svenska. Den gör att du kan skapa mock-up-bilder direkt i Adobe Illustrator.

Om du vill skapa en prototyp kan du börja med en rasterbild som innehåller en lämplig yta att använda grafiken på. Det kan vara en bild av en tom produktförpackning, en tom skärm, ett tomt skyltfönster eller liknande.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Markera sedan både den teckning du vill använda och basrasterbilden

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Gå till Objekt-menyn och välj Modell >> Skapa

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

För närvarande fungerar inte den här funktionen om din illustration innehåller element som övertoningsnät, grafer, frihandsövertoningar, rasterbilder eller urklippsgrupper. Kvaliteten på de resultat du får beror mycket på hur dina delar ser ut. Enklare bilder och illustrationer ger de mest exakta resultaten.

ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)
ai i illustrator, AI i Illustrator (AI i AI)

Men det är bara att utforska och experimentera så lär du dig vad som fungerar bättre och sämre.

Sammanfattning Ai i Illustrator

Nu när det är sommar och kanske lite mindre aktivitet på jobbfronten är det perfekt att dyka ner i de nya möjligheter som funktionerna för generativ AI i Illustrator erbjuder. Testa och experimentera så kommer du garanterat tända din kreativitet och effektivisera ditt arbetsflöde.

>> Skaffa Illustrator med Creative Cloud

Vill du lära dig mer om Illustrator?

Vi har kurser både i klassrum, lärarledda onlinekurser och distanskurser i egen takt.

>> Grundkurs Illustrator
>> Fortsättningskurs Illustrator

>> Avancerad kurs Illustrator
>> Illustrator för webb
>> Mönsterdesign med Illustrator

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt