08 406 00 30 

Mediakurser

Adobe Acrobats nya gränssnitt

adobe acrobat pro

Adobe Acrobats nya gränssnitt

Adobe Acrobats nya gränssnitt

Om du har Adobe Acrobat har du kanske upptäckt att programmet inte ser ut som du är van vid. Det du ser är Adobe Acrobats nya gränssnitt. Så vad är det som Adobe har förändrat och förbättrat? Du kanske är van vid att hitta alla funktioner till höger. Adobe har flyttat funktionerna till vänster. Och det som tidigare låg till vänster hittar du nu till höger. Det kan med andra ord vara lite förvirrande att hitta i det nya gränssnittet.

Acrobats nya gränssnitt, Adobe Acrobats nya gränssnitt

Något som kan röra till det ytterligare är att alla användare inte fått det nya gränssnittet samtidigt. Med andra ord kanske du har nya Acrobat, medan din kollega som sitter bredvid dig fortfarande har kvar det gamla gränssnittet. Trots att ni har automatiska uppdateringar med Creative Cloud aktiverat.

Hemskärmen

Om du prenumererar på Acrobat och uppdaterar kommer startskärmen inte att vara alltför annorlunda när du öppnar datorversionen av Adobe Acrobats nya gränssnitt. Hemskärmen kommer fortfarande att visa dina filer och skanningar, dina e-signeringsavtal och de senaste filerna.

Acrobats nya gränssnitt, Adobe Acrobats nya gränssnitt

Ett nytt alternativ är att du kan stjärnmärka en fil så att den visas i en egen lista. Håll bara muspekaren över en ny fil och klicka på stjärnikonen som visas. Längst upp på sidan kan du börja arbeta direkt genom att välja att redigera en PDF-fil, skapa en PDF-fil, kombinera filer och andra vanliga funktioner. Eller klicka på ”Alla verktyg” för att gå till ett välbekant gränssnitt som visar alla funktioner som du är van vid att se.

Acrobats nya gränssnitt, Adobe Acrobats nya gränssnitt

Inaktivera nya Acrobat

Adobe har haft så bråttom att ändra om i gränssnittet att man inte ens har anpassat alla funktioner som tidigare fanns till det nya gränssnittet. Så även om du kan klicka på ett verktyg finns det en risk för att du får se ett popup-meddelande som lyder ”Funktionsstöd kommer”. Om det är ett verktyg du använder mycket kan du byta tillbaka till det gamla gränssnittet. Windowsanvändare klickar på Meny, Mac-användare går till Visa-menyn. Där kan du välja ”Inaktivera nya Acrobat”. Då får du tillbaka ”gamla” Akrobat och kan göra den arbetsuppgift du behöver göra. När du är klar kan du växla tillbaka till Adobe Acrobats nya gränssnitt på samma ställe som där du aktiverade det.

Acrobats nya gränssnitt, Adobe Acrobats nya gränssnitt

Nya verktyg?

Man kanske skulle kunna tro att en ny version och ett nytt gränssnitt betyder nya, spännande funktioner som gör Acrobat ännu bättre. Men det är inte särskilt mycket nytt under solen. Det finns en ny funktion som kanske vara användbar för t.ex. advokater. Under signeringsverktygen finns en funktion för att ”Skapa ett webbformulär”.

Acrobats nya gränssnitt, Adobe Acrobats nya gränssnitt

Med webbformuläret kan du ta ett befintligt PDF-formulär eller PDF-dokument och lägga till formulärfält och signaturfält. Användare kan ladda upp ytterligare filer som sammanfogas till det ifyllda formuläret. Du kan lägga till flera lager av säkerhet och autentisering, olika deltagarnivåer (undertecknare, godkännare, etc.) och mer. Du kan lägga till villkorad synlighet, valideringar, beräkningar och interna kontrasignerare. Allt levereras via en länk till en webbsida, vilket gör det mycket enklare för slutanvändarna att fylla i formuläret.

Omvända verktygsfält i Acrobats nya gränssnitt

Den största förändringen med Adobe Acrobats nya gränssnitt ser du direkt när du öppnar ett dokument. Verktygsfältet har flyttats från höger sida till vänster sida. Du kan inte se alla verktyg på en gång utan måste klicka på ”Visa mer” för att få se alla verktyg.

Och eftersom man flyttat alla verktyg från höger till vänster har alla paneler flyttat åt andra hållet, från vänster till höger.

Det finns också ett flytande verktygsfält på skärmen. Verktygsfältet är kontextuellt, vilket betyder att du ser olika funktioner i verktygsfältet beroende på vad du klickat på

Du kan också söka efter text eller verktyg högst upp på sidan. Istället för att behöva leta genom menyer kan du bara skriva vad du vill göra, som ”redigera”, ”skydda” eller kanske ”vattenstämpel” i sökfältet.

Strömlinjeformad upplevelse

En av få fördelar med Adobe Acrobats nya gränssnitt är att webbläsarversionen nu i stort sett ser likadan ut som skrivbordsversionen.  Webbläsartilläggen Chrome och Microsoft Edge är också tillgängliga så att du kan arbeta med Office-filer, Google Drive, skannade filer och PDF-filer direkt i webbläsaren. De här tilläggen gör det enklare att arbeta med PDF-filer.

Acrobats nya gränssnitt, Adobe Acrobats nya gränssnitt
Acrobats webbgränssnitt

Sammanfattning – Acrobats nya gränssnitt

Adobe säger att anledningen till att de ändrat i gränssnittet var att användarna hade svårt att hitta funktioner och verktyg. Reaktioner från användare av det nya gränssnittet säger kanske något annat. Och bara möjligheten att kunna byta tillbaka till det gamla gränssnittet säger mig att Adobe själva kanske inte är helt övertygade.

Att lära sig ett nytt gränssnitt kan vara utmanande. Kanske särskilt för den som redan har Adobe Acrobat som sitt dagliga arbetsverktyg och bara vill få saker gjorda. Därför har vi satt samman en helt ny kurs i Acrobat Pro så att både gamla och nya användare kan lära sig hitta i det nya gränssnittet.

>> Skaffa Adobe Acrobat Pro här

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt