08 406 00 30 

Mediakurser

Very Peri är Årets Färg 2022

very peri

Very Peri är Årets Färg 2022

Very Peri är Årets Färg 2022

Vid den här tiden varje år tillkännager Pantone Årets färg för nästkommande 12 månader. Det senaste året har varit minst sagt osäkert. Även om en trevande optimism verkar tränga igenom den allmänna dysterheten är det svårt att se hur det man kan uttrycka det i färg. Kanske är Very Peri svaret?

Pantone började utse årets färg år 2000. För första gången har Pantone valt att skapa en helt ny färg. Som vanligt baserar Pantone sitt färgval på samma sätt som de alltid gör. De undersöker färgtrender i mode, produkter, konst, resor och material. Normalt väljer man färger från Pantones omfattande färgböcker. Denna nya nyans återspeglar antingen en ny början eller så har Pantones designteam haft lite att göra.

Säg hej till Very Peri

Årets färg 2022 heter Very Peri. Namnet kommer från växten Periwinkle, som betyder Vintergröna på svenska. Det är en lila – lite mer blå än violett, men fortfarande i den varma änden av spektrumet. Färgen hittar vi i allt från spelet Fortnite och på catwalken på Louis Vuittons herr vår-sommar 2022-show till LED-belysning.

Man anser blått allmänt som en pålitlig färg. Det försiktiga tillägget av rött lägger till en aning kraft till Very Peri. Tanken är att det ska representera känslan av att man aldrig vet vad som kommer att hända i nästa stund.

Pantone beskriver färgen som att ha en ”modig närvaro”. Men om Pantone letade efter ett genuint ”modigt” val borde de kanske ha återutgivit 2020-talets Classic Blue? De senaste åren av Pantone färger, har mjuk lila (eller angränsande nyanser) traditionellt varit ett säkert val för Pantone. 2014 var Radiant Orchid (lila), 2016 var Rose Quartz och Serenity (pastellrosa respektive blå), 2018 var Ultra Violet (lila).

very peri, Very Peri är Årets Färg 2022

Så nu återstår det att se vilken kraft som Årets Färg Very Peri kommer att påverka oss i vardagen i form av färgval för olika produkter och saker som vi kommer att omge oss med. Svaret får vi om cirka ett år då det också blir dags för att utse Årets Färg 2023. Men fram till dess är det Very Peryisom gäller.

Färgteman med Very Peri

Här kommer förslag på några färgscheman där man använder Very Pery som huvudfärg.

Balansakt

very peri, Very Peri är Årets Färg 2022
Balansakt är en kompletterande färgpalett vars naturliga balans mellan varma och svala toner stöder och förbättrar varandra.

Wellspring

very peri, Very Peri är Årets Färg 2022
Wellspring är en holistisk och harmonisk blandning av naturinfluerade nyanser

Amusements

very peri, Very Peri är Årets Färg 2022
Amusements är ett glatt och nyckfullt färgtema.

The star of the show – Very Peri

very peri, Very Peri är Årets Färg 2022
I The Star of the Show omger denna lyckligaste och varmaste av alla blå nyanser en palett av klassiker och neutraler vars essens av elegans och underskattad stilfullhet förmedlar ett budskap om tidlös sofistikering.

>> Allt om Årets Färg 2022 – Very Peri – på Pantones webbplats

>> Läs om Årets Färg 2021

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt