08 406 00 30 

Mediakurser

Årets färg – The color of the year 2021

color of the year 2021

Årets färg – The color of the year 2021

Årets färg – The color of the year 2021

årets färg, Årets färg – The color of the year 2021

Varje år utnämner Pantone Color Institute årets färg. Efterföljaren till 2020 års färg Classic Blue (Pantone 19-4052) är inte bara en färg utan två: PANTONE 17-5104 Ultimate Gray + PANTONE 13-0647 Illuminating (vilket står för lysande ungefär)! 

Pantone Color System är det populäraste färgmatchningssystemet på marknaden. Systemet kom till 1963 för att lösa problemet med komplicerad färgmatchning i tryckeribranschen. Det dröjde inte länge förrän Pantone var det enklaste sättet att klassificera, kommunicera och matcha färger. I över 40 år har Pantone varit det dominerande färgmatchningssystemet. Inte bara inom designindustrin utan även bland färg-, textil- och plasttillverkare.

The Color of the Year – en institution

Pantone Color Institute studerar färgtrender för att utse nästa års Pantone Color of the Year. De tar hänsyn till alla aspekter av samhället som mode, marknadsföring, sociala medier och till och med politik. Nyansen som blir utvald till Årets färg har blivit allt mer inflytelserik inom design och varumärkesmarknadsföring.

Den första Color of the Year utsågs redan 2000. Men det var inte förrän 2007 som färgtrendprognoser började leva sitt eget liv. Numera, när en ny färg tillkännages erbjuder Pantone en rad inspirerande produkter och paletter i färgkombinationer utformade speciellt med Årets färg i åtanke. Hundratals varumärken utformar produkter i Årets färg. Det visar hur viktig och inflytelserik Pantones förutsägelser om färgtrender är.

Under de senaste åren har tillkännagivandet av nästa års Color of the Year haft gott om mediebevakning. Bloggare har skrivit artiklar om hur man använder färgen; hemgjorda producenter har skapat produkter att sälja; grafiska formgivare har skapat sociala medie-mallar o.s.v.

Årets färg

I år har Pantone inte utnämnt en färg utan två. Tanken är att de ska figurera i kombination till varandra, men de kan också användas separat. Den kanske lite pretentiösa motiveringen är att 2021 års färger förmedlar ett budskap om styrka och hoppfullhet. Ultimate Gray & Illuminating kommer att vara den perfekta kombon som hjälper oss att lämna turbulensen 2020 bakom oss och börja om på nytt 2021.

Gult är en vanlig färg på blommor, frukter och solljus och ger hopp, kreativitet och nya idéer. Det är den lättaste nyansen i spektrumet, är upplyftande och upplysande och väcker känslor av lycka och glädje.

PANTONE 17–5104 Ultimate Gray är en solid och pålitlig nyans som representerar en fast grund att bygga på. Det är färgen på berg vid horisonten, småsten på stranden och andra naturliga element som har stått sig i miljoner år. Ultimate Gray ger en känsla av lugn, stabilitet och motståndskraft.

>> Läs mer om Årets färger 2021

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt