08 406 00 30 

Mediakurser

Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Nya facebook

Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Sen Facebook startade har man gjort fyra stora uppdateringar av gränssnittet. Den senaste uppdateringen, som kallas ”New Facebook”, är kanske den största hittills. Det är en total förändring i hur Facebook ser ut och fungerar på dator och mobil. Det ingår också ett mörkt läge för den som vill. För den som kanske tröttnat lite på hur det ser ut är uppdateringen en välkommen nyhet.

nya facebook, Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Vad är ”Nya Facebook”?

nya facebook, Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

2019 meddelade man att det sociala nätverket planerade en stor redesign som de kallade för ”Nya Facebook”. Det är en gränssnittsuppdatering som kommer att lägga större vikt vid grupper och evenemang – två av de största anledningarna till att människor besöker Facebook dagligen. Nyhetsflödet får en mindre framträdande roll. Man beskriver det som en renare design, med både ett ljust och ett mörkt läge som alternativ.

Vilka är nyheterna?

Ljus design

Det nya gränssnittet kommer att synas, både på dator och i mobilappen. Förhoppningen är att det ska bli lättare att navigera och samtidigt kännas modernare. Det är ett renare, ljusare, mer samtida Facebook.

nya facebook, Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Mörkt läge

En trend just nu är mörka gränssnitt. Om du inte gillar det nya, ljusa utseendet kommer du uppskatta att det också finns ett mörkt gränssnitt som man kan välja. Just nu kan man välja det mörka läget för datorer och på iPhone.

nya facebook, Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Nyhetsflöde och grupper

Den kanske största förändringen är nyhetsflödet. Facebook fördubblar grupper och privata interaktioner. Vi kan förvänta oss en stor förändring i hur vi får vårt innehåll. Tanken är att vänner och familj ska vara kärnan i våra sociala liv. Det betyder inte att nyhetsflödet är dött. Du kommer fortfarande se statusuppdateringarna även om det nya gränssnittet prioriterar annat innehåll.

Man har gjort en översyn av fliken Grupper för att göra det ännu enklare att hitta nya grupper som du kanske är intresserad av. Flödet för grupper kommer också att visa upp den senaste aktiviteten inom grupper du är medlem. Grupper kan till och med ersätta nyhetsflödet som standardflöde.

Fler funktioner

Fokus på grupper och privata meddelanden betyder inte att Facebook vill att du bara ska ha kontakt med samma vänner för evigt. Därför lanserar man också ”Meet New Friends”, som är en funktion som föreslår nya vänner baserat på gemensamma intressen, grupper eller platser. Användare som aktiverat funktionen kommer att se den, andra slipper.

Man ger sig också ut i dating-djungeln. Den här tjänsten kräver att du skapar en Dating-profil i appen. Ingen dating-aktivitet delas offentlig. Det betyder att ditt nyhetsflöde och din profilsida inte kommer att visa sånt du inte vill visa andra från dina dating-aktiviteter. Dessutom kommer Secret Crush, en funktion som låter användare välja upp till nio vänner som de hyser romantiska känslor för. Först när två personer väljer varandra kommer de att visas för varandra. Crush-aviseringar är anonyma och endast tillgängliga om du använder Facebook Dating.

Obs! Dating-funktionen kommer dock att dröja innan den lanseras i Sverige.

nya facebook, Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Vi hittar också nya funktioner för specifika communities, som Chat for Gaming Groups, samt förbättringar för Facebook Live och de som använder Facebook för att köpa och sälja saker.

När kommer det nya gränssnittet?

Några av er som läser det här har kanske redan fått det nya utseendet, andra inte. Facebook började lansera det nya gränssnittet till mobila användare i slutet av 2019. På våren 2020 har datoranvändare kunnat testa det nya utseendet.

Så får du ”Nya Facebook” på dator

Logga in på Facebook på datorn, gå till Inställningar och välj alternativet ”Växla till nya Facebook”.  För att växla tillbaka till det gamla Facebook-utseendet och den klassiska vita designen, kan du gå tillbaka till Inställningar och inaktivera.

När du byter till det nya utseendet får du automatiskt det nya utseendet och information om ändringarna. Då kan du också välja det mörka läget. Om du har missat det steget kan du när som helst gå till menyn Inställningar för att växla i mörkt läge.

nya facebook, Nya Facebook – ett modernare gränssnitt

Så får du ”Nya Facebook” på mobil

Om du vill prova det nya utseendet på din Android- eller iOS-enhet kontrollerar du att du kör den senaste versionen av Facebook-mobilappen.

Även om Facebook inte officiellt lanserat det mörka läget för iOS kan vissa iPhone och iPad-användare se det. Öppna Facebook-appen på en iOS-enhet, tryck på fliken Meny i den nedre menyn och skrolla nedåt och tryck på Sekretess och Inställningar. Du ser en växlingsknapp för mörkt läge om det är tillgänglig för dig. Tryck på den för att slå på det nya mörka läget. Ser du inget, har ditt konto inte fått den här möjligheten ännu.

Fler blogginlägg

Facebook

Exempel på policymall för Sociala medier

Sociala medier Policy Slutord En välutformad policy för sociala medier är viktig för att säkerställa att företagets och dess anställdas användning av sociala medieplattformar är i linje med företagets värderingar

Läs mer »
hur gör man en anvandartest
Social Media

Hur genomför man en användarundersökning?

En guide för att samla värdefull feedback Användarundersökningar är en kraftfull metod för att samla in värdefull feedback och insikter från användarna. Genom att förstå användarnas behov, preferenser och utmaningar

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt