08 406 00 30 

Mediakurser

Zoom-verktyget i InDesign

zoom-verktyget

Zoom-verktyget i InDesign

Zoom-verktyget i InDesign

InDesign handlar om att lägga ut objekt i ett dokument med exakthet. Man placerar inte bilder nästan vid marginalens kant utan exakt på marginalen. Med zoomverktyget förstorar och förminskar du visningen i dokumentfönstret. Du kan kontrollera om något är exakt placerat i förhållande till något annat. Eller du kanske behöver titta närmare på en detalj i texten? Zoom-verktyget hittar du nästan längst ner bland alla verktyg och det är det verktyget som ser ut som ett förstoringsglas.

zoom-verktyget, Zoom-verktyget i InDesign

Två sätt att zooma i InDesign

Zoom-verktyget kan fungera på två olika sätt beroende på vilken dator du har. Vi har det traditionella sättet att använda zoom-verktyget och det nyare, animerad zoomning.

Animerad zoomning fungerar bara på nya datorer med en viss typ av grafikkort. Du kan se om du kan använda animerad zoomning i InDesigns inställningar under GPU-inställningar. Om din dator kan använda animerad zoomning är det alternativet förbockat. Det här nya sättet att zooma är nämligen tight sammankopplat med GPU-prestandan. Den är till för att man ska kunna uppdatera skärmvisningen snabbare när man zoomar, rullar och panorerar.

zoom-verktyget, Zoom-verktyget i InDesign

Animerad zoomning fungerar så att du väljer Zoom-verktyget. Efter det placerar du det på den plats i dokumentet du vill titta närmare på och trycker ner musknappen. Då zoomar InDesign in till den platsen du markerat. Man kan också zooma snabbt in och ut genom att dra muspekaren upp och ner. Svårigheten med att använda animerad zoomning är att visningen sällan stannar upp i den zoom-nivå som du önskar. Med lite träning kommer den animerade zoomningen att fungera mer som du vill.

Traditionell zoomning

Men alla föredrar inte den animerade zoomningen. Jag upplever det som att man har mer exakt kontroll om man zoomar på det ”gamla” sättet. Alla har inte heller tillgång till funktionen animerad zoomning utan kan bara zooma i dokumentet på vanligt vis.

När man zoomar på det tradtionella sättet väljer man Zoom-verktyget. Efter det ritar man ut en ruta kring det område man vill titta närmare på. När man släpper upp muspekaren zoomar InDesign in till exakt det området man ritat ut rutan kring. Kommer man för nära och vill zooma ut trycker man ner Alt-tangenten. Då får man upp ett minustecken i Zoom-verktyget. Med Alt-tangenten klickar man till och kan zooma ut steg för steg. För att zooma ut så att man kan se hela sidan dubbelklickar man istället på Hand-verktyget. (Obs! Alt-tangenten heter Option på vissa Mac-tangentbord)

Så oftast använder jag Zoom-verktyget för att zooma in till exakt den plats på sidan jag vill titta närmare på. När jag vill se hela sidan/uppslaget igen dubbelklickar jag på Hand-verktyget.

InDesign finns också i en version för touchskärmar i Windows där man kan swipa med fingrarna för att zooma.

zoom-verktyget, Zoom-verktyget i InDesign
Läs om de simmande grisarna på Wikipedia

Kortkommandon för Zoom-verktyget

zoom-verktyget, Zoom-verktyget i InDesign

Många som arbetar i InDesign lär sig kortkommandon för att kunna arbeta mer effektivt. Tycker du att det är svårt att lära dig kortkommandon? Försök lära dig ett nytt kortkommando i veckan. Det blir ganska många kortkommandon på ett år.

Jag lovar, du kommer inte ångra det. Det finns många sköna minuter att spara genom att använda kortkommandon. Tid som du kan använda till någon annan arbetsuppgift eller kanske göra något annat roligt efter jobbet.

En av få skillnader mellan Windows och Mac handlar om tangentbordet. När man använder kortkommandon i Windows använder man ofta Ctrl-tangenten. På en Mac är det istället Cmd-tangenten som gäller. Cmd-tangenten kallas ibland också för ”kringlan”.

Välja Zoom-verktyget – tryck ner tangenten z.

Zooma in
Ctrl + plus-tangenten (Win), Cmd + plus-tangenten (Mac)
Zooma ut
Ctrl + minustangenten (Win), Cmd + minustangenten (Mac)

Fler kortkommandon för zoom-verktyget

Tillfälligt välja Zoom-verktyget om du har ett annat verktyg aktivt
Tryck ner Mellanslags-tangenten och efter det tangenten Ctrl (Windows), Cmd (Mac).

Tillfälligt välja Hand-verktyget om du har ett annat verktyg aktivt
Tryck ner Mellanslags-tangenten

Zooma till 50%, 100%, 200% eller 400%.
Tryck ner Ctrl + 5, Ctrl + 1, Ctrl + 2 och Ctrl + 4 (Windows). Cmd + 5, Cmd + 1, Cmd + 2, Cmd + 4 (Mac)

Gå fram och tillbaka mellan nuvarande och tidigare zoomläge
Ctrl + Alt + 2 (Win),  Cmd + alt (option) + 2 (Mac)

Visa hela sidan
Ctrl + 0 (Win), Cmd + 0 (Mac)

Visa hela uppslaget
Ctrl + Alt + 0 (Win), Cmd + Alt + 0 (Mac).

För att se ännu mer av uppslaget
Ctrl + Alt + + Shift + 0 (Win), Cmd + Alt + Shift + 0 (Mac)

Zooma in/ut till Faktisk storlek.
Ctrl + 1 (Win), Cmd + 1 (Mac)


Det finns fler sätt att zooma i InDesing, men det här var några av de mest användbara.


>> Skaffa InDesign med Creative Cloud

Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress