08 406 00 30 

Mediakurser

WordPress 6.3 är här

WordPress 6.3

WordPress 6.3 är här

WordPress 6.3 är här

Då var det dags för den andra stora uppdateringen av WordPress under 2023. WordPress 6.3 kommer med en hel del betydande nya funktioner och förbättringar, särskilt för den som arbetar med blockteman. Vi får förbättringar i webbplatsredigeraren som ny navigering, möjlighet att hantera mönster, snabb redigering av sidor, förhandsgranskning av blockteman i webbplatsredigeraren, versionshistorik för stilar. Det tillkommer också en funktion för fotnoter och det nya blocket Detaljer. Omslagsblocket får också fler funktioner och du kommer numera kunna välja bland färdiga bildformat och mycket mer.

WordPress 6.3 ”Lionel” är uppkallad efter Lionel Hampton, den berömda amerikanska jazzartisten. Hampton var en produktiv jazzvibrafonist, pianist och slagverkare, känd för att arbeta i harmoni med storheter från Charles Mingus till Quincy Jones. Hans konstnärskap och välgörenhetsarbete har erkänts med en Grammy, en stjärna på Hollywood Walk of Fame och National Medal of Arts.

Enklare navigation för blockteman i WordPress 6.3

WordPress 6.3 kommer med förbättringar till navigationen för blockteman, vilket möjliggör att användare inte bara kan välja mall eller malldelar, utan även sidor, stilar, mönster och navigationsmenyer.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Du kan också snabbt öppna din webbplats i en ny flik genom att klicka på knappen ”Visa webbplats”. Knappen visas endast när du flyttar musen över webbplatsens titel och sökområdet.

Nytt och intuitivt sätt att hantera mönster

Du kan nu se alla dina mönster inuti webbplatsredigeraren. Genom att klicka på ”Mönster” visas de mönster som är tillgängliga på din webbplats i kategoriserade avsnitt.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Dessa inkluderar både synkroniserade och osynkroniserade mönster som du kan använda. Osynkroniserade mönster är fristående mönster som kan infogas när som helst. Efter att du har lagt till dem kan du göra ändringar, och de ändringarna påverkar inte det ursprungliga mönstret. Synkroniserade mönster kan användas över hela din webbplats. Om du ändrar dem påverkar det det ursprungliga mönstret. Det är i praktiken samma sak som man tidigare kallade för ”återanvändbara block”, men som nu heter ”synkroniserade mönster”.

När som helst kan du klicka på ”+”-knappen i menyn för mönster för att skapa ett nytt mönster.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Du kan också hantera dina anpassade mönster genom att klicka på ”Hantera alla mina mönster” i sidofältet. Det låter dig redigera och hantera dina egenhändigt skapade mönster och återanvändbara block.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Snabb redigering av sidor

Webbplatsredigeraren tillåter nu att du enkelt väljer ”Sidor” från redigeringsnavigeringsmenyn. Genom att klicka där kommer de senast redigerade sidorna att visas, vilket gör det möjligt att snabbt återuppta redigeringen av en sida du har arbetat med.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Du kan också klicka på ”+”-knappen i navigeringsmenyn för att snabbt skapa en ny sida och omedelbart redigera den i webbplatsredigeraren.

Förhandsgranska blockteman i WordPress 6.3

När du installerar klassiska teman kan du redan förhandsgranska dem utan att aktivera dem på din webbplats. Det gör det möjligt att förhandsgranska ett WordPress-tema utan att ändra din aktiva webbplats.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

WordPress 6.3 kommer också att låta användare förhandsgranska blockteman inne i redigeraren. Detta hjälper användare att testköra ett tema innan de aktiverar det på sina webbplatser.

Stilrevideringar för att enkelt ångra ändringar

WordPress gör det enkelt att ångra ändringar i inlägg och sidor med hjälp av en funktion som heter Revisions. Vi har tidigare kunnat göra det här på inlägg och sidor. Samma funktion kommer nu att finnas tillgänglig för stilar i webbplatsredigeraren. Den kommer att låta dig se de ändringar du gjort i dina temastilar och ångra dem vid behov.

Välj helt enkelt en stil eller ett block som du vill redigera i stildelen. Klicka på ”Revisions”-knappen och välj sedan ”Versionshistorik”. Det visar alla ändringar som man gjort i stilen för det valda objektet. Du kan sedan växla mellan olika versioner och klicka på ”Tillämpa”-knappen för att ångra en ändring och återgå till en tidigare version.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Det nya kommandoverktyget i WordPress 6.3

WordPress 6.3 kommer också att introducera ett nytt kortkommandoverktyget. Det kommer att låta användare utföra åtgärder snabbt med hjälp av tangentbordet.

Tryck på Ctrl + K (Win) eller Cmd + K (Mac) på tangentbordet. Det kommer att öppna kommandoverktyget, där du enkelt kan börja skriva för att söka. Det kommer sedan att visa matchande mallar, malldelar, mönster, block, inlägg och sidor med mera. Genom att välja ett objekt från resultaten öppnas det i webbplatsredigeraren.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Förbättringar i blockredigeraren

WordPress 6.3 kommer också att introducera flera nya funktioner och förbättringar i blockredigeraren.

Tidigare fanns det inget enkelt sätt att lägga till fotnoter i ett inlägg med blockredigeraren. Användare var tvungna att skapa fotnoter eller använda en tilläggsfunktion från tredje part.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Med WordPress 6.3 kan användare helt enkelt välja ”Fotnot”-alternativet via trepunktsmenyn i verktygsraden.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Med detaljblocket kan dina besökare klicka på en text för att få veta mera. Lägg till detaljblocket och ange texten som kommer att vara synlig för användarna. Nedanför det kan du lägga till innehåll som du vill dölja inuti det dolda blocket. Det kan vara både text, bilder, media och mer.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Detaljblocket kan vara ett enkelt alternativ till mindre dragspelfunktioner, som ofta används för att lägga till FAQ eller information i en kompakt stil.

Förbättrade kontroller för padding och marginaler

WordPress 6.3 kommer också att ha förbättrade kontroller för padding och marginaler. Tidigare, om du länkade av kontrollerna för padding och marginaler, tog de upp mycket utrymme i den högra kolumnen. I WordPress 6.3 kommer kontrollerna för padding och marginaler att vara mer kompakta och enkla att använda.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Bättre hantering av bildförhållande

Du kommer nu kunna välja bildförhållande för en bild. Det gör att användare enkelt kan välja bildstorlek samtidigt som man kan bevara bildförhållandet vilket säkerställer att bilderna ser bra ut i alla storlekar.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Färg- och layoutstöd för omslagsblocket

Omslagsblocket kommer att få förbättringar i den nya versionen av WordPress. Användare kan nu välja ungefär samma layoutalternativ som i gruppblocket. Alltså att block i blocket kan använda olika bredder för full och bred layout. Omslagsblocket kommer nu att stödja duotone-filter och hitta fler designalternativ för texten i omslagsblocket.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Förbättrad länkhantering i WordPress 6.3

Blockredigeraren använder länkverktyget för att lägga till länkar. Nu kommer det några små justeringar för att förbättra det ytterligare. Användare kan skapa en ny sida direkt med hjälp av knappen ”Skapa sida” inuti länkhanteringsverktyget.

wordpress 6.3, WordPress 6.3 är här

Knappen för att öppna en länk i en ny flik är inte tillgänglig när du lägger till en länk. Du kan dock redigera en länk och hitta alternativet gömt under ”Avancerade” inställningar.

Det kommer också en hel del förändringar i WordPress 6.3 avsedda för utvecklare. Men det är något som vi inte tittar på i det här inlägget.

Men vi ser att det händer en hel del nyheter med WordPress. Allra mest handlar det om nyheter kring hur man arbetar med blockteman. Men blockredigeraren, som vi alla använder, har också fått ett par välkomna förbättringar.

Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro


Fler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »