08 406 00 30 

Mediakurser

WordPress 6.2 är här

wordpress 6.2

WordPress 6.2 är här

WordPress 6.2 är här

WordPress 6.2 är sista steget i fas 2 i den långsiktiga utvecklingsplanen för redigeringsgränssnittet Gutenberg och blockredigeraren lämnar officiellt betafasen. En stor del av den här uppdateringen handlar om blockteman och fokuserar på att förbättra gränssnittet och effektivisera redigeringsupplevelsen. Det är nödvändigt för än så länge har idén kring blockteman inte riktigt slagit igenom hos användarna.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Vi hittar ett nytt sätt att navigera mellan mallar och malldelar. Liksom möjligheten att importera widgetar till blockteman, ett nytt distraktionsfritt skrivläge, en skalad blockinställningsupplevelse och flera, både stora och små förbättringar av befintliga block, prestanda och användbarhet.

Är det någon enskild detalj i uppdateringen som genomgått en riktigt stor förändring är det navigationsblocket. Navigeringsmenyn har gått igenom flera uppdateringar som avsevärt har effektiviserat redigeringsprocessen. Till en början skulle jag vilja påstå att användarupplevelsen var sämre än medioker. Med WordPress 6.2 har det blivit betydligt enklare att hantera en navigeringsmeny.

Förbättrad redigering

WordPress 6.2 ger oss en förbättrad redigeringsupplevelse, med hela webbplatsstrukturen placerad i mitten. Du kan nu hantera navigeringsmenyer enklare, skicka stiländringar från ett enda block till globala stilar och enkelt navigera mellan mallar och malldelar med färgade malldelar och återanvändbara block.

Låt oss utforska mer detalj de viktigaste tilläggen och ändringarna i redigeraren.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Ett moderniserat redigeringsgränssnitt och bläddringsläge

Med WordPress 6.2 kommer flera förbättringar av redigeringsgränssnittet. Den mest intressanta uppdateringen påverkar Site Editor-gränssnittet. Tack vare ett nytt bläddringsläge är det nu lättare att navigera genom mallar och malldelar.

Det nya gränssnittet låter dig också lägga till en ny mall eller malldel direkt från redaktörens sidofält genom att helt enkelt klicka på plus (+) -ikonen till höger om menytiteln.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Lägga till en ny mall i WordPress 6.2

Arbetsflödet är nu smidigare och smidigare. För att börja redigera den aktuella mallen/malldelen klickar du bara på knappen Redigera i den vänstra menyn eller på förhandsgranskningen av mallen mitt på sidan.

Distraktionsfritt läge

WordPress 6.2 introducerar ett nytt distraktionsfritt redigeringsläge, som låter dig fokusera på innehållet på sidan. Du kan aktivera den här funktionen i alternativpanelen genom att klicka på de tre punkterna i det övre högra hörnet. När distraktionsfritt läge är aktiverat försvinner sidofält och verktygsfält och visar bara det innehåll du arbetar med på skärmen.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Blockinspektör med flikar

WordPress 6.2 introducerar en ny blockinspektör som syftar till att få ordning på sidofältet genom att dela upp inställningskontroller i separata paneler.

Blockinställningar är nu indelade i flikar för att skilja stilinställningar från andra blockinställningar. Om tillgängligt ser man flikarna i följande ordning:

 • Listvyn – Innehåller kontroller för att hantera underordnade block i ett block, till exempel undermenyer och länkar i navigeringsblocket
 • Inställningar – Inkluderar konfigurationsinställningar som inte är relaterade till blockets utseende
 • Utseende – Innehåller inställningar som är specifikt relaterade till formatet för det aktuella blocket, till exempel typografi och färger

Det här är en förbättring särskilt för mer avancerade block med många alternativ för inställningar som gruppblocket eller navigeringsblocket.

Flikar visas bara när de innehåller element. Om fliken Inställningar bara innehåller panelen Avancerat flyttas den till fliken Utseende och om det bara finns en flik visas den som tidigare.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Färgade malldelar och återanvändbara block

För att göra det lättare att skilja malldelar från grupper och block markeras malldelar och återanvändbara block i en annan färg i listvyn, blockinfogaren, blockverktygsfältet och i redigeringsarbetsytan.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

En moderniserad blockinfogare

Blockinfogaren har fått flera ändringar som avsevärt förbättrar den övergripande redigeringsupplevelsen.

Vi har en ny gränssnittsdesign i navigeringen mellan mönster- och mediekategorier och större förhandsgranskningar för mönster och mediaobjekt.

När det finns media på webbplatsen kan man se en mediaflik i blockinfogaren för att förenkla importen av media i innehållet. Du kan dra och släppa bilder/media eller helt enkelt klicka på media för att lägga till det på sidorna.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Openverse Integration i blockinfogaren

Openverse är ett verktyg som syftar till att dela öppet licensierade eller offentliga verk för användning av vem som helst. I WordPress 6.2, är Openverse integrerat i blockinfogaren.

För att komma åt den här nya funktionen, klickar du på fliken Media i blockinfogaren. Det visar en panel med ett sökfält och förhandsgranskningar av bilder hämtade direkt från Openverse databas.

Migrera widgetar till blockteman

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Migrera widgetar till blockteman

Från och med WordPress 6.2 kan användare som kör en webbplats med ett klassiskt tema och som bestämmer sig för att byta till ett blocktema migrera sina befintliga widgetområden till det nya temat och konvertera widgetar till malldelar.

Kombinerad dokumentinformation och listvy

Innan WordPress 6.2 hade vi två separata knappar i redigeringsverktygsfältet för detaljer och listvy.

Nu har listvyn och dokumentinfon flyttats till en enda knapp som är uppdelad i två flikar: Listvyn och Outline (Markera ytterkanter). Den här ändringen bör vara ett enklare sätt att hantera dokumentet.

Utökade blockfunktioner

Med WordPress 6.2 har funktionerna i flera blocktyper utökats. Det gäller särskilt för navigeringsblocket, som påverkas av flera ändringar och förbättringar av redigeringsupplevelsen.

Listbaserad redigering för navigeringsblock

Nu är det möjligt att ändra arrangemanget av Navigation Block-element från en listvy i sidofältet för blockinställningar. Genom att klicka på menyalternativet kommer du till sidofältet för inställningarna för den valda sidlänken, där du kommer att kunna redigera länkinformationen, inklusive etikett, URL, beskrivning, länktitel och länk rel.

En av min största kritik av blockredigeraren har varit hur man hanterar menyer. Den här uppdateringen förenklar redigeringsupplevelsen för navigeringsmenyer, så att du kan lägga till, ordna och ta bort objekt i menyn eller till och med skapa nya navigeringsmenyer.

En annan förbättring av navigeringsblocket är möjligheten att låsa menyredigering på ett mer detaljerat sätt.

Kombinerad dokumentinformation och listvy

Innan WordPress 6.2 hade vi två separata knappar i redigeringsverktygsfältet för detaljer och listvy.

Nu är listvyn och dokumentinfon flyttade till en enda knapp som är uppdelad i två flikar: Listvyn och Outline (Markera ytterkanter). Den här ändringen bör vara ett enklare sätt att hantera dokumentet.

Lägg till/ta bort bildtexter direkt i snabbverktygsfältet

Med en ny knapp för att lägga till/ta bort bildtext kan användarna styra bildtexter från snabbverktygsfältet för flera block (ljud, video, bild). Om du redan har ställt in en bildtext blir den automatiskt inkluderad när du lägger till bilden i ditt innehåll.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Platshållare för gruppblock

Nu visar Gruppblocket en variantväljare när blocket läggs till i sidinnehållet.

wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

Ytterligare förbättringar av blockredigeraren

 • Du kan nu dra och släppa bilder till ett tomt stycke för att ersätta det med ett bildblock.
 • Typografikontrollerna är grupperade i paneler.
 • Du kan nu ändra bokstavsavståndet för rubrikblocken direkt i gränssnittet Global Styles.
 • Du kan ställa in bakgrund, länk och textfärg för kalenderblocket.
 • Två nya blockmönsterkategorier för banners och sidfötter för att bättre återspegla webbsidornas struktur.

  Förbättrade designverktyg

  Många av de nya funktionerna och förbättringarna i WordPress 6.2 förbättrar WordPress styling- och designfunktioner.

  Stilbok

  WordPress 6.2 introducerar en ny Stilboks-funktion som gör det möjligt för användare att förhandsgranska alla block som kan användas på deras webbplatser utan att behöva lägga till dessa block i en mall / malldel. Du kan starta stilboken genom att klicka på ögonikonen som visas i rubriken Stilar i globala format. Det öppnar ett gränssnitt som visar en förhandsgranskning av varje kärna och tredjepartsblock efter kategori.

  wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

  Skuggor i globala format

  Med WordPress 6.2 är det nu möjligt att lägga till och anpassa skuggor till vissa block med Global Styles. För tillfället är skuggor bara tillgängliga i Knappblocket, men det kommer att komma stöd för det i fler block längre fram.  För att se det i aktion, aktivera temat Twenty-Twenty Three, navigera till Stilar > block > Button och klicka på Skugga-knappen. Ett skuggpopup-fönster låter dig välja en skugga från temaförinställningarna.

  wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

  Kopiera och klistra in format mellan block

  En ny grupp på Alternativ-menyn i blockets verktygsfält visar nu två knappar att kopiera

  stilar och klistra in stilar. Observera att den här funktionen endast är tillgänglig på säkra (https) webbplatser.

  wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

  Förbättrad designupplevelse med avståndsvisualiserare för marginal och padding

  Med avståndsvisualiserare kan du förhandsgranska mängden marginal eller padding som tillämpas på ett block. Det här visas så snart du hovrar över marginal- eller paddingkontrollen. Avståndsvisualiseraren visar automatiskt blockverktygsfältet så snart du håller muspekaren över avståndsinställningen så att du kan förhandsgranska de nya marginal- och utfyllnadsinställningarna utan att blockera verktygsfältet.

  wordpress 6.2, WordPress 6.2 är här

  WordPress 6.2 tar oss närmare slutet av fas 2 av Gutenberg-projektet. Men det betyder inte att arbetet är komplett och i framtida versioner kan vi förvänta oss fler förbättringar av redigeraren baserat på feedback från WordPress-communityn.

  Vill du lära dig mer om WordPress?

  Vi har både klassrumskurser och distanskurser

  >>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro


  Fler blogginlägg

  Webb

  WordPress 6.5 är här

  Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

  Läs mer »

  Kategorier

  Senaste inlägg

  Ansvarig

  Ansvarig utgivare
  Richard Stenlund
  richard@mediakurser.se

  Prenumerera

  Skaffa egen blogg

  wordpress-kurs
  Gå en kurs i WordPress