08 406 00 30 

2023-09-23 06:43

Mediakurser

Verktyget Färgersättning i Photoshop

färgersattning utvald

Verktyget Färgersättning i Photoshop

Verktyget Färgersättning i Photoshop

Undrar du hur man använder verktyget Färgersättning i Photoshop? Vi ska se var du hittar det i verktygspanelen, vilka inställningar du kan göra och hur du använder verktyget. (Obs! Tänk på att Färgersättningsverktyget inte fungerar i bitmappsläget, läget för indexerad färg eller flerkanalsläget.)

Hitta verktyget Färgersättning

Vi börjar med att leta upp Färgersättning bland verktygen. Här spelar det roll vilken av Photoshops arbetsytor du använder.

Om du använder den Grundläggande arbetsytan, 3D eller arbetsytan Rörelse ligger Färgersättning tillsammans i verktygsgruppen Penslar. Där hittar vi den tillsammans med den vanliga Penseln, Pennan och Blandpenseln.  

Verktyget Färgersättning

I arbetsytan Måla ligger den ensam bland verktygen och använder du Bilder och webben och Fotografering behöver du klicka på de tre prickarna längst ner bland verktygen. Där är Färgersättning placerad bland de extra verktygen.

Kortkommandot för verktyget Färgersättning är tangenten B som du trycker ner upprepade gånger för att ”bläddra” mellan Penseln, Pennan, Färgersättning och Blandpenseln.

Inställningar för verktyget Färgersättning

Innan du använder färgersättningsverktyget måste du öppna bilden och välja den färg du vill använda. I första exemplet använder jag en klarblå färg.

blå färg

Efter det kan du ställa in penselns storlek, hårdhet på kanterna och mellanrum.

penselinställningar

Verktyget Färgersättning har fyra blandningslägen Färg, Nyans, Mättnad eller Ljusstyrka.  Färgläget är standardinställningen som ändrar både nyans och mättnad. Nyansinställningarna påverkar bara nyansen (färgen), mättnad påverkar bara mängden färg och ljusstyrka matchar den ursprungliga färgens ljusstyrka med den nya färgen samtidigt som nyans och mättnad inte påverkas.

Verktyget Färgersättning blandningslägen

I de flesta fall är blandningsläget Färg det ditt bästa alternativet.

Här är några exempel på hur olika blandningslägen påverkar Färgersättningen.

blandningslägen

Efter det kan du välja bland tre olika samplingsinställningar: Kontinuerlig, En gång och Bakgrundsruta.

Verktyget Färgersättning samplingsinställningar
 • Kontinuerlig sampling tar prov på färgerna kontinuerligt medan du målar över
 • En gång ersätter målfärgen i områden som innehåller färgen som du klickade på först
 • Bakgrundsruta målar bara över de områden som matchar den aktuella bakgrundsfärgen.
samplingsinställningar

Inställningen Gränser styr färgernas spridning. Det här alternativet anger en gräns för när verktyget kan påverka färgen.

 • Angränsande påverkar endast det samplade området med pixlar där borstens hårkors är. Det kommer inte att ändra färgen på de intilliggande områdena som matchar samma färg.
 • Åtskilda kommer att ändra färgen på de angränsande områdena med en matchande provfärg upp till spridningen av hårkorsgränserna.
 • Sök kanter hittar kanterna i din bild och den stannar när den närmar sig kanten.  Färgändringen påverkar bara kanterna.
Verktyget Färgersättning gränser

I de allra flesta fall är angränsande det bästa alternativet. Toleransinställningen styr hur lik färgen blir din provfärg.

Så använder du verktyget Färgersättning

Du gör så klart vilka inställningar du vill, men bara för att testa verktyget kan du använda inställningarna nedan.

 • Penselstorlek: 160
 • Läge: Färg
 • Sampling: Kontinuerlig
 • Gränser: Angränsande
 • Tolerans: 75%

Efter det är det bara att måla över de områden där du vill ändra färgen på din bild med verktyget Färgersättning.

färgersättning klar

Nu vet du hur man använder verktyget Färgersättning i Photoshop! Det är lätt att använda, kan vara ett praktiskt verktyg för olika ändamål. Prova olika inställningar på dina bilder för att bättre förstå vilka inställningar som är bäst för just ditt projekt.

>> Ladda hem Photoshop med Creative Cloud

Fler blogginlägg

Adobe Max
Grafisk Design

Anmäl dig till Adobe MAX 2023

Adobe MAX är världens största kreativitetskonferens. 2023 års upplaga kommer att äga rum i Los Angeles, Kalifornien, den 10-12 oktober. På konferensen kan kreatörer att lära sig nya färdigheter, bli

Läs mer »