08 406 00 30 

Mediakurser

Uppdatera WordPress – att tänka på

uppdatera wordpress

Uppdatera WordPress – att tänka på

Uppdatera WordPress – att tänka på

En vanlig fråga vi får från kursdeltagare som använder WordPress är om de ska uppdatera webbplatsen de arbetar med. Varför kommer det så många uppdateringar? Behöver jag verkligen uppdatera varje gång? Och svaret är alltid att, ja, du bör alltid uppdatera WordPress, temat och alla tillägg du använder.

Därför ska du uppdatera WordPress

uppdatera WordPress, Uppdatera WordPress – att tänka på

WordPress är det mest populära CMS-systemet idag. Mer än 40% av alla webbplatser använder WordPress. Därför är det ett populärt mål för hackers som hela tiden letar efter sårbarheter i systemet. De webbplatser som blir hackade blir ofta det på grund av föråldrade versioner av tillägg, teman, eller till och med WordPress egna källfiler. Genom att uppdatera undviker man säkerhetsproblem som fanns i tidigare versioner.

Säkerhet är inte heller den enda orsaken till varför man ska uppdatera WordPress. Uppdateringar betyder nya, moderna och efterlängtade funktioner som gör att vi kan arbeta snabbare och effektivare. Många tillägg och teman kräver också den senaste versionen av WordPress.

Många uppdateringar med WordPress

WordPress har två typer av uppdateringar. 3-4 ggr om året kommer s.k. ”stora uppdateringar” med nya funktioner och buggfixar. Det är de versioner som heter 5.7, 5.8, 5.9 o.s.v. Dessutom kommer det många ”små” uppdateringar som är säkerhets- och prestandaförbättringar. De får versionstillägget 5.7.1, 5.7.2, 5.7.3 o.s.v. De mindre uppdateringarna rekommenderar man att du låter WordPress uppdatera automatiskt, men de ”större” uppdateringarna får du själv bestämma när de ska göras.

Sex saker du bör göra om du ska uppdatera WordPress

De flesta känner igen sig när det handlar om uppdateringar och WordPress. Man loggar in och möts av meddelandet att det finns en mängd uppdateringar för både WordPress, teman och tillägg. Visst är det frestande att direkt bara klicka på ”Uppdatera allt”. Vad kan gå fel?

1.Säkerhetskopiera din WordPress databas och webbplatsens filer innan du gör något annat.

En WordPress-installation består av både en databas och alla filer på webbservern. Börja med att säkerhetskopiera alltihop. Om du inte vet hur man gör det manuellt så finns det massor av tillägg som kan göra det åt dig. Några exempel som man kan nämna är tillägg som BackWPup eller om du själv kan kopiera filerna från webbplatsen kan du säkerhetskopiera databasen med WP-DB-Backup. Ett annat tillägg som egentligen används till att flytta hemsidor från en webbserver till en annan är Duplicator, men man kan också använda det tillägget till att säkerhetskopiera webbplatsen.

uppdatera WordPress, Uppdatera WordPress – att tänka på

Ett väldigt enkelt sätt att säkerhetskopiera och återställa en webbplats är att installera tillägget Vault Press. Vault Press utvecklas av Automatic, som också ligger bakom WordPress. Det kostar 5 dollar i månaden att säkerhetskopiera hemsidan en gång om dagen. Vill du säkerhetskopiera allt du gör hela tiden kostar det 15 dollar i månaden. Vault Press lagrar alla säkerhetskopior 30 dagar tillbaka. Fördelen med Vault Press är att om något händer med din hemsida loggar du bara in på Vault Press, väljer att du vill återställa hemsidan och till vilken tidpunkt du vill backa tillbaka, klickar på OK och efter 5-10 min är hemsidan fungerande igen. Ett annat tillägg som gör ungefär samma sak som Vault Press är BackUpBuddy som är ett populärt alternativ. BackUpBuddy kostar mellan 80-249 dollar beroende på bindningstid och antalet hemsidor du vill använda tillägget till.

2. Spara eventuella ändringar i koden innan du uppdaterar ditt tema

uppdatera WordPress, Uppdatera WordPress – att tänka på

Om du ska ändra i ett temas kod så kan du göra det på en del olika sätt. Många väljer att skapa ett Child Theme för att bevara alla ändringar i koden, men om du bara ska ändra på några få ställen i filen style.css kan du antingen göra det direkt i filen inifrån WordPress under Utseende >> Redigerare eller genom ett tillägg som skapar ett alternativt CSS, Custom CSS.

Ska du bara ändra i CSS-koden kan du också spara de ändringarna under Utseende >> Anpassa >> Extra CSS. De ändringarna i koden kommer inte heller att skrivas över när du uppdaterar.

Vilken metod du än väljer, förutom ett Child Theme, så bör du kopiera alla dina ändringar i ett separat textdokument på din dator. För om du uppdaterar ett tema så finns alltid risken att dina ändringar skrivs över under uppdateringen. De filer det brukar röra sig om är style.css och functions.php, men allt beror på vilka ändringar du gjort. Viktigt att hålla koll på vad man gjort, alltså.

När du uppdaterat din webbplats kan du kopiera tillbaka alla ändringar in i koden igen.

3. Uppdatera Teman och tillägg innan du ska uppdatera WordPress

En ny version av WordPress kan påverka hur teman och tillägg fungerar. Genom att uppdatera dina teman och tillägg innan du uppdaterar WordPress kärna, kommer du förhoppningsvis kunna dra nytta av att utvecklare av teman och tillägg i förväg har fått tillgång till förhandsversioner av den nya versionen av WordPress och har haft gott om tid att göra sin programvara kompatibel.

uppdatera WordPress, Uppdatera WordPress – att tänka på

Om du uppgraderar WordPress först av allt, innan teman och tillägg är kompatibla, riskerar du att råka ut för fenomenet ”White screen of death”, alltså att hemsidan kraschar och blir helt vit.

Uppgradera inte alla teman och tillägg på en gång utan uppgradera ett tema/tillägg i taget. På så sätt är det enklare för dig att lista ut vilken uppdatering som eventuellt förorsakar ett problem. Då kan du återställa det temat eller tillägget från en säkerhetskopia. Glöm inte att du alltid kan kontakta den som utvecklat temat eller tillägget så att de kan åtgärda ett eventuellt problem. De kan kanske t.o.m hjälpa dig med problemet på din sida?

4. Uppdatera WordPress när du har få besökare

Nästan alla tillägg och teman kommer med en ändringsloggar som innehåller en lista över alla korrigeringar, förbättringar och säkerhetsuppdateringar. Du hittar den i WordPress adminpanel om du klickar på Visa versionsinformation där beskrivningen av tillägget finns.

Ändringsloggar kan vara lite ”techie” utvecklar-centrerade ibland, men det är bra att granska dem innan du uppdaterar. Säkerhetsfixar bör genomföras så snart som möjligt. Uppdateringar som innehåller mindre buggfixar eller funktionsförbättringar kan oftast skjutas upp till ett senare tillfälle. Kanske till då du vet att du har färre besökare på hemsidan.

Innan du ska uppdatera WordPress kan du hålla ögonen på WordPress.org supportforum. De som uppdaterat på en gång och fått problem brukar ofta ställa frågor på supportforumet. Där kan du se om någon uppdateringar kan innehålla buggar.

5. Utvärdera ditt val av tillägg

Större WordPress-uppdateringar sker ca fyra ggr om året. Det är ett perfekt intervall att utföra ”vårstädning” på dina nuvarande tillägg och teman. Många funktioner som tidigare funnits som tillägg flyttas med tiden in i WordPress kärna. Ett exempel på det är det som kallas för Webbplatsikon i WordPress, men som tidigare fanns som tillägg för Favicon.

När ett tillägg inte uppdaterats på två år visas en varning med information om att man eventuellt kan få kompabilitetsproblem. Använder du ett tillägg som inte uppdaterats på så länge bör du försöka leta upp ett annat som har liknande funktion, men som uppdateras med frekvens.

uppdatera WordPress, Uppdatera WordPress – att tänka på

6. Klona din webbplats och testa där först

För de flesta webbplatser är en återställning från en säkerhetskopia det snabbaste sättet att få upp en webbplats igen. Men för webbplatser där varje minut kan betyda stora förluster, t.ex. i form av minskad försäljning bör du överväga att klona din webbplats. Då kan du testa att uppdatera hemsidan på den klonade hemsidan först. På så sätt säkerställer du att en uppdatering inte ställer till något innan du uppdaterar den riktiga sidan.

För att kunna hålla en klonad version av hemsidan ”up to date” på ett smidigt sätt kan man använda tillägget ”All-in-One WP Migration” för mindre hemsidor eller WP Migrate Pro eller Duplicator för större webbplatser.

uppdatera WordPress, Uppdatera WordPress – att tänka på

Man kan konstatera att alla förr eller senare måste skaffa sig en strategi och arbetssätt för hur det ska gå till. Det är viktigt både ur säkerhets- och kompatibilitetssynpunkt att ha den senaste versionen av både WordPress, teman och tillägg. Och så länge man tänker på följande punkter kommer uppdateringarna att fungera på ett bra sätt. Börja med backup, spara eventuella ändringar i koden, uppdatera teman och tillägg innan WordPress. Uppdatera när du har få besökare, utvärdera regelbundet vilka teman och tillägg du använder och klona eventuellt webbplatsen.

Har du själv något bra tips kring att uppdatera WordPress får du gärna kommentera det här inlägget.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor ProFler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »