08 406 00 30 

Mediakurser

Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

tilt-shift-utvald

Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

Med uttrycket Tilt-Shift menas objektiv som kan ändra, vinkla och korrigera perspektivet. Dessa effekter sker optiskt i objektivet då linselementen kan flyttas och förskjutas efter önskad effekt. Tilt-Shift funktionen kan man få i kameran genom att luta objektivets front och på så sätt kontrollera skärpan i bilden så att du som fotograf kan få skärpa över ett större eller mindre område. Den här tekniken kan du använda för att få motivet att se ut som små miniatyrer.

För oss som inte har ett objektiv där vi kan få våra bilder att se ut på det sättet kan vi numera använda ett filter i Photoshop som ger oss just den effekten. Allting på bilden ser ut som små miniatyrfigurer. Innan det här filtret kom fick vi göra den här effekten i betydligt fler steg med en mask, men nu är det enklare.

tilt-shift, Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

Välj rätt typ av bild

Först och främst fungerar inte Tilt-Shift-effekten på alla bilder. Bilden måste vara tagen på avstånd. Det är också en fördel om du tagit bilden uppifrån. Tänk dig att du står 4-5 våningar upp i ett hus och tar din bild snett ner mot gatan. Bilar, byggnader och träd har en förmåga att plötsligt se ut som miniatyrfigurer med den här effekten om du tagit bilden ur en rätt vinkel. Ska det vara med människor i bilden är det en fördel om det också ingår just bilar, byggnader och träd. De förstärker illusionen att människorna är små gubbar och gummor i plast. Börja med att öppna bilden i Photoshop. Det här filtret kom i CS6 så du måste ha CS6 eller CC för att kunna använda det. 

Tilt-shift med oskärpefiltret Lutning/Förskjutning

När du öppnat bilden går du till Filter >> Oskärpegalleri och väljer Lutning/Förskjutning. 

tilt-shift, Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

Då ser du två heldragna linjer som går diagonalt över bilden. Innanför de linjerna är bilden helt skarp. Utanför de heldragna linjerna kan du också se två streckade linjer. Mellan den heldragna linjen och den streckade sker en gradvis övergång från skarpt till oskarpt. De här linjerna kan du klicka på. Flytta som du själv vill för att flytta skärpan till den plats i bilden du vill att den ska ligga. Se upp när du ska flytta linjerna för det är lätt att de snurrar och vrider sig på ett sätt som du kanske inte vill. 

tilt-shift, Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

När du flyttat linjerna för skärpa så att de ligger där du vill kan du styra hur mycket oskärpa det ska vara utanför de streckade linjerna genom att dra i reglaget för oskärpa i panelen Oskärpeverktyg eller genom att klicka och dra i den lilla cirkeln i mitten på bilden. Det finns också en del inställningar du kan göra genom att dra i reglagen till höger, bl.a inställningar för bokeh.

tilt-shift, Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

När du är nöjd klickar du på OK. Förhoppningsvis har du fått till en bild där det som är i skärpa ser ut som små miniatyrfigurer. Hur bra resultatet blir beror mycket på vilken bild du valt. Blir du inte nöjd kan du testa igenom med en annan bild som passar Tilt-Shift bättre.

tilt-shift, Tilt-Shift – cool miniatyreffekt i Photoshop

>> Skaffa Photoshop med Creative Cloud


Fler blogginlägg

3D-fonter
Grafisk Design

3D-fonter text med djup

3D-fonter tar text till en ny dimension, bokstavligt talat! Det är typsnitt som har en tredimensionell form. I stället för platta bokstäver ger 3D-teckensnitt texten djup och dimension, vilket kan

Läs mer »