08 406 00 30 

Mediakurser

Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

spara bilder i photoshop

Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Hur sparar du och levererar de bilder du har redigerat på bästa sätt? I Photoshop har du många sätt att spara filer. Under nästan tre decennier har Adobe fyllt på med nya alternativ för att spara och exportera filer i Photoshop. Det beror mycket på att nya tekniker har ställt nya krav på vilka format som ska användas. Men som vi alla vet, när det blir för mycket att välja bland kan det också bli förvirrande. Vi ska ta en titt på hur man kan spara bilder på olika sätt här i Photoshop.

Spara bilder rätt för tryck och webb

Enkelt förklarat kan vi säga att alla filformat vi hittar under Arkiv >> Spara som är tänkta att användas för tryck och utskrift. För att spara bilder för webb och skärm går vi till Arkiv >> Exportera och väljer bland dom alternativen. Det finns ett undantag till det här som vi kommer till längre fram i texten.

Ska du trycka ditt dokument?

Då hittar du de format du behöver under Arkiv >> Spara som. Där hittar du de Photoshop- och TIFF-filformat som vanligtvis används för prepress, tillsammans med de mindre vanliga Photoshop EPS- och Photoshop DCS-filformaten.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Photoshop PDF-formatet innehåller de PDF/X-förinställningar som du behöver för att följa en PDF/X-standard.

Det fungerar också alldeles utmärkt att spara högupplösta JPG-filer för tryck. Om du väljer det alternativet ställer du in hur mycket bilderna ska komprimeras. Jag rekommenderar Kvalitet 10. Då håller bilden maximal kvalitet, men du minskar filstorleken med hälften jämfört med kvalitet 12 som är den högsta kvaliteten.

Vad du ska väljer beror på vad du ska gör med dina bilder.

Behöver du bevara lager? Om du måste bevara Photoshop-lager i en fil som du levererar väljer du Arkiv >> Spara som och sedan Photoshop som filformat i Formatmenyn. Genom att bevara lager kan du redigera alla små detaljer i ett Photoshop-dokument, t.ex. ett justeringslager, tecknen i ett textlager eller de effekter som används på ett lager. Man kan också spara lager i TIFF-formatet, men idag rekommenderar jag att du sparar som PSD istället för TIFF, som är ett filformat som börjar bli utdaterat.

Det är också viktigt att spara som PSD för program som kan manipulera Photoshop-lager. Du kan till exempel använda Adobe InDesign för att styra vilka lager i ett Photoshop-dokument som visas i en sidlayout under Objekt >> Alternativ för objektlager.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt
Kontrollera Photoshop-lager i InDesign

Och du kan använda lager i Photoshop-filer i filmredigeringsprogram som Adobe After Effects och Premiere Pro. Även om TIFF- och Photoshop PDF-formatet också kan bevara både lager och Photoshop-funktioner, kan andra program som kan använda Photoshop-lager ändå kräva det vanliga Photoshop-formatet.

Bilder för webben eller mobila enheter

Många användare lär sig bara ett eller två av de många sätten att få ut webb- och mobilgrafik från Photoshop. Att känna till alternativen kan hjälpa dig att skapa den bästa webbgrafiken.

Under Arkiv >> Exportera hittar du både Exportera som och Spara för webben (gammal) Adobe rekommenderar ”Exportera som” som ditt förstahandsval för bilder till webben. Där kan du spara dina bilder i PNG-, JPEG-, GIF- eller SVG-formatet. 

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Den som har arbetat länge i Photoshop har troligen använt det som idag heter ”Spara för webben (gammal)”. Exportera som och Spara för webben (gammal) har mycket gemensamt.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt
Spara för webben

”Exportera som” bygger på nyare kod som kan hantera större dokument. Du kan exportera flera bildstorlekar om du behöver samma bild i flera olika storlekar, t.ex. för högupplösta skärmar eller mobiltelefoner.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Spara för webben (gammal) ger dig som användare mer kontroll över komprimering, förhandsgranskning och metadata. Här kan du också exportera en Photoshop-videotidslinje som en animerad GIF-fil. 

Spara bilder med Snabbexport

Det finns också ett tredje sätt att spara för webb och mobila enheter och det heter Snabbexportera som …. Du hittar det också under Arkiv >> Exportera. Om du har en bild som är i rätt storlek kan du exportera din bild för webben utan att behöva öppna en dialogruta och göra flera alternativval. Kommandot. När du väljer Snabbexport exporteras bilden omedelbart i det filformat du ställt in i dina exportinställningar. Snabbexport är perfekt när du exporterar många bilder med samma inställningar. Som standard exporteras bilder i snabbexporten i PNG-formatet. Men jag rekommenderar att du sparar bilder till webben som JPG istället. Då kan du gå in under Arkiv >> Exportera >> Exportinställningar och byta till JPG. Kvalitet 5 eller 6 brukar ge dig en bra kompromiss mellan filstorlek och bildkvalitet.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Exportera från lagermenyn

Du hittar samma alternativ (Exportera som och Snabbexportera som ….) i menyn Lager. Men även fast det heter samma sak så är de inte riktigt samma.

Förstå de två typerna av Exportera som Exportera som finns också på menyn Lager, och det skiljer sig från Exportera som på Arkiv-menyn. Nyckeln till att se skillnaden är var varje kommando är tillgängligt: 

Under Arkiv >> Exportera sparar du en kopia av hela dokumentet som en enda fil.  Under Lager >> Exportera och Snabbexportera sparar du markerade lager eller lagergrupper som separata filer. Det är ganska vanligt att man designar webb- och mobilgrafik som knappar, bilder och andra komponenter i egna lager, så webb-/mobilutvecklare kan exportera de lagren som separata filer. Samma sak gäller också för Snabbexport i Lagermenyn.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Automatisera webbexport med Generator

Om du är webb- eller apputvecklare kan du automatisera exporten av webbgrafik från Photoshop-lager med hjälp av Generator. Hur du namnger lagergrupper och lager avgör hur dessa lager exporteras.

Om du till exempel har namngett ett lager… 826 x 110 banner.jpg70% … så exporteras en fil på 826 x 110 px, med namnet banner.jpg, i JPEG-format, med en kvalitetsnivå på 70 %.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Det som gör att Generator sparar tid åt dig är att du aldrig behöver välja lager eller exportera dem ett i taget. Varje gång du redigerar dokumentet exporteras automatiskt alla lager och lagergrupper som namnges med en Generator-syntax. På så sätt är exporten alltid uppdaterad.

Om du namnger ett lager eller en lagergrupp… 100 x 100 logo1.png 200 x 200 logo2.png 300 x 300 logo3.png så exporterar Generatorn tre filer i olika storlekar.

Om du vill använda Generator öppnar du dialogrutan Photoshop-inställningar och kontrollerar att Aktivera generator är markerat på panelen Plugin-program. Välj sedan Arkiv > Generera > bildresurser och kontrollera att kommandot är aktiverat. Mer information om användning och syntax finns i Adobes hjälpavsnitt Generera bildresurser från lager. GIF- och JPEG-alternativ

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Spara bilder för webben som WebP

På senare tid har det kommit en rad nya filformat för webben och ett av dom hittar du i Photoshop. När vi har sparat för webben har vi alltid gått till Arkiv >> Exportera och när vi sparat för tryck har vi gått till Arkiv >> Spara som. Men märkligt nog har Adobe placerat det här webbformatet under Arkiv >> Spara som. Filformatet är skapat av Google och heter WebP. Fördelen med WebP är att formatet kan minska filstorleken mer än JPG och PNG, utan att kompromissa kring bildkvaliteten.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Om du väljer WebP får du två alternativ, förstörande och icke förstörande. Det här är kanske resultatet av slarvig översättning? Förstörande betyder egentligen komprimerad och icke förstörande betyder icke komprimerad. Så bilder som du tidigare sparade som JPG eller PNG kan du spara som ett enda filformat, WebP. De bilder du tidigare sparade som PNG sparar du som WeP icke förstörande. Bilder du tidigare sparade som JPG sparar du som WebP, förstörande med olika grad av komprimering.

Spara bilder som animerade gif-filer

Det finns ytterligare ett filformat för webben. Det heter GIF och är ett äldre filformat. Man använder det inte längre till fotografier av kvalitetsskäl (det kan bara innehålla 256 färger). Men i Photoshop kan du använda panelen Tidslinje till att skapa animeringar och de kan du spara som animerade giffar. Du kan också spara som GIF under Arkiv >> Spara som.

Det är viktigt att ha koll på skillnaden mellan att spara JPG-filer under Arkiv >> Spara som och Arkiv >> Exportera. Alternativet Spara som … använder du när du vill spara en fil i JPEG-format som är avsedd för utskrift eller tryck. För webb och skärm ska du alltid välja något av alternativen under Arkiv >> Exportera. Alternativet Spara som skapar vanligtvis större filstorlekar än JPEG-alternativet under Exportera som eller Spara för webben (gammal).

Behöver du en PDF-fil? Du kanske blir förvånad över hur många sätt du kan konvertera ett Photoshop-dokument till en PDF-fil.

Du kan gå till Arkiv >> Spara som och välja Photoshop PDF. Sen väljer du bland dom PDF-alternativ som finns tillgängliga även i andra Adobe-program.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Spara ritytor som separata filer eller pdf-dokument

Arbetar du med ritytor kan du spara varje rityta som en separat fil genom att gå till Arkiv >> Exportera >> Ritytor som filer. Där kan du spara ut varje rityta i flera olika filformat som t.ex. PSD, JPG, PNG, TIFF och PDF.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Arbetar du med ritytor kan du skriva ut dom som PDF:er med Arkiv >> Exportera >> Ritytor till PDF. Det gör det enklare för vem som helst, som kanske inte har de här Adobe-programmen, att granska det som du har skapat, till exempel en webbplatsdesign.

Lagerkompositioner till PDF-fil.

Jag tror att de flesta som använder Photoshop inte riktigt har kommit igång med Lagerkompositioner. Lagerkompositioner i Photoshop är en funktion som låter dig spara olika kombinationer av lager i ditt Photoshop-dokument som en uppsättning. Det är ett effektivt verktyg för att organisera ditt arbete och presentera olika versioner av din design. Välj Arkiv >> Exportera >> Lagerkompositioner till PDF så skapas separata pdf-filer av dina lagerkompositioner.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Bildspel med flera bilder

I Photoshop kan du skapa en pdf-presentation av flera bilder.  Jättesmidigt sätt att skapa ett enkelt bildspel. Välj Arkiv >> Automatisera > PDF. Där väljer du mellan att skapa ett flersidigt PDF-dokument eller en Presentation.

Spara bilder, Spara bilder i Photoshop på rätt sätt

Att känna till vilka alternativ du har, och vad som är bäst i olika situationer, när du ska spara dina Photoshop-dokument kan hjälpa dig att bli klar snabbare och uppfylla kraven från dina kunder och tjänsteleverantörer.

>> Prenumerera på Photoshop med Adobe Creative Cloud

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt