08 406 00 30 

Mediakurser

Royaltyfria bilder till din webbplats

royaltifria-bilder

Royaltyfria bilder till din webbplats

Royaltyfria bilder till din webbplats

Man brukar säga att en bild är värd mer än tusen ord och det är därför som de flesta bloggar och hemsidor använder bilder för att fånga läsarnas intresse. Men hur gör man om man inte är fotograf själv eller har en obegränsad budget för bilder till hemsidan? Då kan man använda sig av royaltyfria bilder. En royaltyfri bild är en bild som man kan ladda ner och använda hur man vill, hur många gånger man vill. Men det kan finnas restriktioner i hur man kan använda en gratis royaltyfri bild som ofta styrs av en s.k Creative Commons-licens.

Nackdelen med royaltyfria bilder är att man inte har ensamrätt till bilderna så de kan dyka upp på en annan hemsida också. Men för det lilla företaget eller bloggaren är kanske royaltyfria bilder ändå ett bra alternativ. Royaltyfria bilder kan man köpa på olika webbplatser och bildbyråer, men på senare tid har det dykt upp en hel del royaltyfria alternativ där bilderna inte kostar någonting alls. Ibland får man använda bilderna helt fritt, i andra fall får man använda bilderna mot att man t.ex. publicerar fotografens namn tillsamman med bilden.

Och även fast det är en viss kvalitetsskillnad mellan bilder du köper och de som du kan ladda ner gratis så finns det ändå en hel del gratisbilder i mycket hög kvalitet. Så i det här inlägget tipsar vi om några webbsidor där du hittar royaltyfria gratisbilder till din hemsida/blogg.

Här laddar du ner royaltyfria bilder

Free Images

Att hitta en bild på Free Images är enkelt för de är välkategoriserade och taggade med sökord. De flesta bilderna har relativt hög kvalitet så du kan använda dom både till webbsidan eller till en presentation. Bilderna som finns här figurerar på många andra sidor för royaltyfria bilder så risken är relativt hög att du hittar den bild du väljer på en annan hemsida också.

free images

Pixabay

Pixabay är en populär plats för att hitta royaltyfria bilder. Bilderna på Pixabay har ofta en Creative Commons-licens knuten till sig med särskilda villkor du måste uppfylla för att få använda bilderna. Det kan handlar om att du inte får redigera en bild eller att du kanske måste publicera fotografens namn tillsammans med bilden. Exakt vilka villkor som gäller vilken bild får man kontrollera innan man laddar ner. Det är enkelt att hitta bilder med hjälp av det avancerade söket.

pixabay

Unsplash

På Unsplasch hittar vi också en hel del bilder som har en Creative Commons-licens. Varje dag publicerar man 10 nya bilder och med sökfunktionen hittar du enkelt bilder kring olika ämnen som natur, arbete, människor m.m. På hemsidan kan du också ladda ner ett tillägg till Google Chrome som visar en ny bild i bakgrunden för varje ny flik du öppnar. Den bilden kan du ladda ner till din dator.

PhotoPin

PhotoPin hjälper bloggare att hitta bilder att använda i artiklar och inlägg. Man använder Flickr API för att söka efter bilder med en Creative Commons-licens. De flesta bilder här har en licens med villkoret att du måste visa fotografens namn tillsammans med bilden.

Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

Public Domain Pictures har en stor samling royaltifria bilder. Du hittar bilder antingen genom att söka eller att gå igenom olika kategorier.

New Old Stock

Letar du efter gammaldags bilder ska du söka efter dom på New Old Stock.

new old stock

Pickup Image

Pickup Image erbjuder en stor samling royaltifria bilder och clipart. Du kan använda en sökfunktion eller leta igenom sidan i kategorier eller med sökord.

Public Domain Archive

Public Domain Archive har relativt hög kvalitet på sina royaltyfria bilder. Här hittar du både moderna och mer gammaldags motiv. Även här finns bilderna indelade i kategorier eller så kan du använda sökfunktionen.

Skitterphoto

Skitterphoto erbjuder högupplösta royaltyfria bilder. Alla bilder på sidan har en Creative Commons-licens. Sidan använder sig av egna fotografer vilket gör att bilderna inte är lika lätta att hitta på andra hemsidor.

skitter photo

WikiMedia Commons

WikiMedia Commons är ett projekt skapat av Wikimedia Foundation och är ett stort bibliotek av bilder, video och ljudfiler som du kan använda fritt. En stor del av materialet är public domain, vilket betyder att du kan använda det helt fritt. Men en del material har också en Creative Commons-licens.

Pexels

På pexels.com finns ett bra urval av royaltyfria bilder. Här hittar du många bilder av hög kvalitet genom att använda sökfunktionen eller genom att gå igenom de olika kategorierna av bilder.

Fler blogginlägg

Adobe Max
Grafisk Design

Anmäl dig till Adobe MAX 2023

Adobe MAX är världens största kreativitetskonferens. 2023 års upplaga kommer att äga rum i Los Angeles, Kalifornien, den 10-12 oktober. På konferensen kan kreatörer att lära sig nya färdigheter, bli

Läs mer »