08 406 00 30 

Mediakurser

Photoshop 2024 – nya funktioner

photoshop 2024

Photoshop 2024 – nya funktioner

Photoshop 2024 – nya funktioner

Adobe har släppt årets stora uppdatering av Photoshop. Vi kommer att ta en titt på de nya funktionerna i Photoshop 2024 som kanske är några av de mer efterlängtade på flera år. Den som inte har kunnit vänta på den här uppdateringen har kunnat testa de nya funktionerna i Adobe publika beta-version, men nu är de också en del av ”riktiga” Photoshop. Dessutom fungerar dom också på svenska vilket dom inte gjorde i beta-versionen.

Uppdatera till Photoshop 2024

En del användare, inklusive mig själv, har haft problem med att uppdatera Photoshop till den nya versionen. Jag valde att uppdatera, men Photoshop ändrade bara startfönstret. Jag fick inte tillgång till de nya funktionerna.

Så jag avinstallerade Photoshop 2023 helt och hållet och återinstallerade sen Photoshop och då fick jag den nya versionen, Photoshop 2024.

Det som jag missat var att klicka på ”Sök efter uppdateringar” i Creative Cloud. Det laddar in den absolut senaste uppdateringen, inte den som låg där tidigare som jag inte hade uppdaterat.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Tänk på att det är en fullständig versionsuppdatering så om du har installerat tillägg till Photoshop måste du installera dom på nytt.

Det kontextuella aktivitetsfältet

Du kanske har märkt aktivitetsfältet som visas när du gör vissa saker i Photoshop. Det här aktivitetsfältet är laddat med genvägar till vanliga uppgifter du behöver göra i Photoshop. Jag kan tänka mig att den som är ny i Photoshop tycker att aktivitetsfältet är ett bra sätt att hitta de vanligaste åtgärderna man vill göra med en bild.

Men samtidigt tycker jag att det kan vara lite kontraintuitivt om man vill lära sig att använda Photoshop fullt ut. Att bara klicka på en knapp och så händer något ger inte särskilt bra förståelse för hur olika funktioner fungerar och vad man kan använda dom till. Dessutom är det här aktivitetsfältet i vägen för bilden ibland.

Det kontextuella aktivitetsfältet kom redan till Photoshop 2023. Men med uppgraderingen till Photoshop 2024 kan vi fästa aktivitetsfältet var vi vill på skärmen.

Om du klickar på menyn med de tre prickarna kan du välja att fästa fältets position och det kommer att stanna kvar där var du än lägger det. Det ligger till och med kvar på samma plats om du startar om Photoshop.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Generativ fyllning i Photoshop 2024

Generativ fyllning, Firefly, är den funktion som alla väntat på och som du har kunnat testa i förväg i betaversionen. Den har 3 huvudsakliga användningsområden: Ersätt, expandera och ta bort.

Börja med att göra en markering omkring ett objekt i bilden. Då ändras innehållet i det kontextuella aktivitetsfältet (kontextuellt betyder att det anpassar sig efter innehållet).

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Skriv in vad du vill att Photoshop ska skapa istället för det markerade objektet och klicka på ”Generera”. Photoshop ska förstå svenska, men i det här fallet var jag tvungen att skriva på engelska för att Photoshop skulle förstå. Så fort man klickar startar genereringen.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Den här bilden har aldrig funnits tidigare. AI:n tittar på alla bilder den har tränats på, genom att titta på miljontals foton. Den vet sedan hur en kyckling ska se ut och genererar en kyckling som matchar ljuset och vinkeln på bilden.

Du behöver inte heller bara acceptera det första förslaget. I panelen Egenskaper har du tre varianter att välja mellan. Det finns också en knapp i panelen som du kan klicka på för att se större förhandsvisningsbilder.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Är du inte nöjd med de tre första alternativen kan du generera tre nya och du kan fortsätta så och generera tre nya varianter i taget till du får ett alternativ som passar.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Det genererade innehållet du får skapas i ett eget generativt lager.

Den här funktionen är utformad för att kunna användas för kommersiell användning. Det är inte tillåtet med flera andra AI-baserade bildgenereringsverktyg då de hämtar bilddata ute på webben. Firefly är upplärd med Adobe Stocks hundratals miljoner högupplösta bilder för professionell användning.

Generativ fyllning för att expandera

Det andra användningsområdet för generativ fyllning är att du kan expandera en bild och lägga till mer innehåll än vad som fanns där från början. Troligen är det här den funktion vi kommer att använda allra mest, när leklusten med att skapa helt nya objekt lagt sig.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Börja med att välja beskärningsverktyget och dra utåt med handtagen för att expandera bildramen. Skriv ingenting i textprompten utan klicka bara direkt på Generera. Den här funktionen använder molnet så du behöver internetuppkoppling för att det ska fungera.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

De nya genererade pixlarna är inte hämtade ur något verkligt objekt. De är slumpmässigt skapade för att matcha originalbilden. En av nackdelarna är att genererade pixlar är lågupplösta för tillfället, men Adobe har sagt att hög upplösning kommer senare.

Bara för att se skillnaden mellan generativ fyllning och den andra metoden att expandera en bild, innehållsmedveten fyllning, så kan du se resultatet från innehållsmedveten fyllning här nedan. Lägg märke till de rödmarkerade områdena och skillnaden mot den generativa fyllningen.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Generativ expansion är i grunden generativ fyllning, men med färre steg och möjligheten att använda storleksförinställningarna i beskärningsverktyget. Välj beskärningsverktyget och använd en förinställningen för aspektration.

Låt oss göra en kvadrat med 1: 1, det passar t.ex. Instagram.

Dra med beskärningsverktyget. Placera bilden inom ramen och klicka på Generera.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Beskärningsverktyget beskär bort sidorna och genererar nya pixlar i ovan och nederkant för att fylla kvadraten.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Generativ fyllning för att ta bort objekt

Den tredje metoden för generativ fyllning använder vi för att ta bort objekt ur bilder.

I det här exemplet har jag markerat tjejen i trappan framför Montmartre. Efter det klickade jag på Generera utan att skriva någonting i textprompten.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner
photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Som vi kan konstatera är Generativ Fyllning fantastiskt, men det kan inte göra allt ännu. Se i exemplet nedan resultatet när jag bad Photoshop byta ut rosen mot en arm. Plötsligt fick flickan extra händer. Men förhoppningsvis fortsätter den här funktionen att utvecklas och blir bättre.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Generativ fyllning är inte gratis

Alla de här ai-funktionerna kräver otroligt mycket datorkraft. Genereringen sker inte på din dator utan i stora och dyra datacenter. Så det är inte gratis för Adobe att köra de här funktionerna. Det är faktiskt väldigt dyrt.

Från 1 november 2023 kommer det att finnas en gräns för hur många fyllningar man kan skapa. Den som har ett fullt medlemskap i Creative Cloud får generera 1000 fyllningar per månad. Prenumererar man bara på Photoshop är gränsen 500 per månad.Varje gång du trycker på ”Generera” räknas som en gång. Nu i början är det kanske roligt och du kanske testar det här många gånger, men när nyheten har lagt sig tror jag det blir svårt att ens nå 1000 genereringar. Om du passerar gränsen kommer du fortfarande använda funktionen, men det kommer att gå väldigt långsamt. Om du vill kan du köpa till extra krediter för att fortsätta generera snabbare.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Krediter uppdateras varje månad och du kan inte samla krediter för att ha dom till godo. Varje månad startar räkningen om. Ingenting är bestämt, men räkna med att generering till högre upplösning kommer att kosta mer än en kredit.

Och bara generativ fyllning och generativ expansion räknas som krediter. Borttagningsverktyget och andra ai-verktyg använder inte krediter.

Verktyget Ta bort förbättras i Photoshop 2024

Om du vill ta bort saker från dina foton är det ai-drivna borttagningsverktyget ett bättre alternativ i många fall.

Välj verktyget Ta bort och måla över det som ska tas bort. Ta bort-verktyget kom redan i Photoshop 2023, men om du uppdaterat till 2024-versionen behöver du inte ens måla över hela objektet du vill ta bort. Det räcker med att du ringar in objektet så fyller Photoshop allt innanför.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Den här funktionen liknar den som vi hittar i bl.a. Pixel och Samsung-telefoner.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Objektet försvinner och ersätts med en fyllning som passar in. Det blir inte alltid den perfekta fyllningen, men resultaten är väldigt bra. Är du inte nöjd kan du bara testa att måla med Ta bort-verktyget en gång till.

photoshop 2024, Photoshop 2024 – nya funktioner

Fördelen med verktyget Ta bort jämfört med att fylla med generativ fyllning är att det är snabbare, du behöver inte vara uppkopplad på internet, resultatet är i full upplösning och du gör inte slut på dina krediter för generativ fyllning.

Det var en genomgång av de viktigaste nyheterna i Photoshop 2024 där så klart generativ fyllning var huvudnumret. Inom kort kommer vi uppdaterade våra Photoshop-kurser så att du kan uppleva de nya funktionerna ”in action”.

>> Skaffa Photoshop med Creative Cloud

Fler blogginlägg