08 406 00 30 

Mediakurser

Peach Fuzz är Pantone Årets Färg 2024

Pantone Peach Fuzz

Peach Fuzz är Pantone Årets Färg 2024

Peach Fuzz är Pantone Årets Färg 2024

Peach Fuzz, Peach Fuzz är Pantone Årets Färg 2024

Pantone Color of the Year är ett färgval som utses av Pantone Color Institute varje år. Institutet är en del av Pantone, ett företag som specialiserar sig på färgstandardsystem. 2024 är årets färg PANTONE 13-1023 Peach Fuzz.

I en värld präglad av osäkerhet och ständiga förändringar söker vi oss alltmer efter trygghet, komfort och mänsklig kontakt. Denna mjuka och sammetslena persikonyans symboliserar en längtan efter äkta koppling och gemenskap, och erbjuder en varm omfamning i en tid som kan kännas turbulent. Det är just dessa behov som Pantone adresserar med sitt val av Årets Färg 2024. Som vanligt är motiveringen ganska högtravande och kanske tar Pantone sig själva på lite för stort allvar? Men valet av Årets Färg har ett stort inflytande inom designvärlden, och kan ses i mode, inredning, grafisk design och andra kreativa fält.

Egenskaper och symbolik

  • Varm och omslutande: Peach Fuzz utstrålar en varm och inbjudande känsla. Den mjuka tonen ger en omedelbar känsla av komfort och välbefinnande, och skapar en trygg och ombonad atmosfär.
  • Balans mellan rosa och orange: Färgen balanserar perfekt den feminina energin hos rosa med den maskulina energin hos orange. Denna kombination skapar en dynamisk och harmonisk helhet som representerar inkludering och gemenskap.
  • Optimism och hopp: Den livfulla persikonyansen väcker en känsla av optimism och hopp. Den symboliserar en ny gryning och en tro på framtiden, och inspirerar oss att blicka framåt med mod och tillförsikt.

Processen bakom valet är hemlig. Men man vet att representanter från olika färgstandardgrupper världen över samlas för att diskutera trender och göra slutgiltigt val. Man väljer färgen baserat på sociokulturella trender, mode, konst, design och till och med ekonomi. Den ska spegla den rådande stämningen i tiden.

Peach Fuzz, Peach Fuzz är Pantone Årets Färg 2024

Inspiration och användningsområden för PANTONE 13-1023 Peach Fuzz.

  • Inredning: Peach Fuzz kan skapa en varm och inbjudande atmosfär i hemmet. Använd den på väggar, textilier eller inredningsdetaljer för att skapa en omedelbar känsla av komfort och välbefinnande. Måla en accentvägg i Peach Fuzz i sovrummet för en lugn och avkopplande atmosfär, eller använd den i vardagsrummet för att skapa en varm och ombonad känsla.
  • Mode: Peach Fuzz är en smickrande färg för alla hudtoner.Man kan bära färgen både formella och avslappnade outfits. Den passar utmärkt till både kritvita och denimblå plagg, och kan kombineras med andra varma toner för en sofistikerad look. Bär en Peach Fuzz-färgad kavaj till jobbet eller en klänning i samma nyans till en festlig tillställning.
  • Makeup: Peach Fuzz skapar en naturlig och fräsch look. Använd den på ögonlocken, läpparna eller kinderna för att framhäva din naturliga skönhet. Prova en Peach Fuzz-färgad ögonskugga i kombination med en bronzer och en nude-färgad läppglans för en subtil och elegant look.
  • Grafisk design: Peach Fuzz kan ge en mjuk och elegant touch till logotyper, webbsidor och trycksaker. Den ger en varm och inbjudande känsla eller för att framhäva specifika element i en design. Använd Peach Fuzz som bakgrundsfärg på en webbplats eller i en broschyr för att skapa en omedelbar känsla av välbefinnande.

Pantones motivering

Leatrice Eiseman, Executive Director för Pantone Color Institute, säger att Peach Fuzz blev vald som årets färg för att den representerar en ”längtan efter äkta mänsklig kontakt och intimitet”. I en tid av ökad digitalisering och social distansering söker vi oss alltmer efter autentiska och meningsfulla relationer. Peach Fuzz symboliserar denna längtan och påminner oss om vikten av mänsklig beröring och samhörighet.

Kritik inom branschen

Det finns en del kritik mot Pantones utnämning av Årets Färg. Man väljer inte färg baserat på en empirisk undersökning eller analys av en pågående trend. Istället är det en kommitté som väljer färg genom kreativ intuition. Efter det sprider man färger genom en utarbetad marknadsföringskampanj. Det är ingen slump att så fort Pantone utser Årets Färg, så släpper företag produkter i samma nyans som på beställning. Pantone förutspår inte en trend, de orkestrerar den helt enkelt. Månader före avslöjandet i december ingår de i licensavtal med olika företag – allt från nagellack till hotellrum och plötsligt ser vi årets färg överallt.

Sammanfattning – Peach Fuzz Årets Färg 2024

Peach Fuzz är en varm och inbjudande färg som symboliserar hopp, optimism och gemenskap. Den är perfekt för att skapa en varm och ombonad atmosfär i hemmet. Det finns en mängd olika användningsområden inom mode, makeup och grafisk design. I en tid präglad av osäkerhet och förändring erbjuder Peach Fuzz en välkommen omfamning av komfort och mänsklig kontakt.

>> Läs mer om Årets Färg 2024 på Pantones

>> Läs om Årets Färg 2023

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt