08 406 00 30 

Mediakurser

Påskägg i Photoshop

photoshops påskägg

Påskägg i Photoshop

Påskägg i Photoshop

Ett påskägg (Easter egg) i ett datorprogram/app är en gömd funktion som programmerarna har lagt in. Genom att trycka på rätt knappar och klicka på rätt saker dyker den gömda funktionen upp. Photoshop har en lång historia av påskägg. Några av dom finns kvar i senaste versionen (2022). Vi ska ta en titt på några av de populäraste påskäggen.

Rostat påskägg?

Vi börjar med en funktion som är gömd inuti Photoshops inställningar. Du hittar dit genom att välja InDesign-menyn om du har Mac eller Redigera-menyn om du har Windows. Leta upp inställningarna för Gränssnitt. Här kan du växla utseende på Photoshops gränssnitt från mörkt till ljust i fyra olika nivåer.

Välj ljushet på gränssnittet och tryck ner Skift + Option-tangenten (Mac), Skift + Alt-tangenten (Windows) samtidigt som du klickar på någon av de fyra alternativen.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Då kan du, i stället för att välja mellan olika nyanser av grått, välja mellan din favoritsmörgås. Kanske ett riktigt mörkt fullkorn för det mörkaste gränssnittet eller vanligt rostbröd för det ljusa?

Kanske en kaffe istället?

Är du inte sugen på kaffe kan du byta symboler från kaffe till brödtoast. Det gör du genom att först klicka fram brödikonerna. Efter det klickar du på en av rutorna samtidigt som du håller ned Cmd + Skift (Mac), Ctrl + Skift (Windows). Då byter symbolerna utseende till kaffekoppar med din favoritarom.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Om du vill gå tillbaka till standardvärdena klickar du bara en gång till med samma tangenter nedtryckta. Det gäller oavsett om du har valt bröd eller kaffesymboler.

Ett påskägg gömmer sig i Redigera verktygsfält

Gå ner till de tre prickarna strax ovanför förgrunds/bakgrunds-färgrutorna. Där hittar du funktionen Redigera verktygsfält.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Här kan du redigera var verktygen ska ligga och vilka verktyg som ska synas i verktygspanelen. Dra dom verktyg du inte tror att du kommer att använda från det vänstra fönstret till det högra. Då försvinner dom verktygen från sin vanliga plats i verktygsfältet.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Vill du flytta plats på ett verktyg drar du det till önskad plats i det vänstra fönstret.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Om du någon gång ändå skulle behöva ett verktyg som du tagit bort kommer du åt dom genom att klicka på de tre prickarna.

Är bananerna fina?

Men vill du komma åt det påskägg som ligger gömt här? Det gör du genom att när du är inne i redigeringsfönstret och är klar, håller du ner Skift-tangenten samtidigt som du klickar på Klar. Då ersätter du de tre prickarna med en banan. Det kan kanske liva upp arbetsdagen?

påskägg, Påskägg i Photoshop

Vill du gömma bananen går du in och redigerar verktygsfälten igen. När du är nöjd med verktygslayouten håller du ned Cmd-tangenten (Mac), Ctrl-tangenten (Windows) och klickar på Klar.

Apor tycker om bananer

Vi kan inte bara visa en banan i verktygsfältet. Det finns också en apa gömd i Photoshop. Apan hittar vi i den kanske lite bortglömda funktionen Lagerkompositioner.

Lagerkompositioner hittar du som en egen panel under Fönster >> Lagerkompositioner. Lagerkompositioner är ett sätt att visa olika kombinationer av lager på ett enkelt sätt.

Du kanske har en bild med väldigt många lager? Släck de lager du inte vill se och tänd dom du vill se. När bilden ser ut som du vill går du till panelen Lagerkompositioner och klickar på plusknappen för att skapa en ny lagerkomposition. Du kan också skapa en lagerkompositon genom att klicka på panelmenyn och välja Ny lagerkomposition. Godkänn genom att trycka på OK.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Dubbelklicka på namnet som du gett lagerkompositionen och döp om den till ”Layer Monkey 0” (utan citat-tecknen). Då ändras symbolen för kompositionen till en apa. Vill du återställa symbolen döper du om den till något annat.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Påskägg i Om Photoshop

Vi avslutar med ett vanligt påskägg som följt med och förändrats genom olika versioner av Photoshop.

Håll ner Cmd-tangenten (Mac), Ctrl-tangenten (Windows) samtidigt som du väljer Om Photoshop. Har du Mac hittar du Om Photoshop i Photoshop-menyn längst till vänster. På en Windows-dator hittar du den i Hjälp-menyn längst till höger. Då öppnar sig en annan programbild än om du inte hade hållit nere tangenterna. Ofta är det startbilden som man använt sig i beta-versionerna så den förändras mellan olika Photoshop-versioner. I skrivande ögonblick såg den ut så här på min dator.

påskägg, Påskägg i Photoshop

Det var några av de påskägg som vi hittar i Photoshop. Det finns säkert de som tycker att utvecklarna skulle göra mer nytta genom att gå igenom listan med buggar i Photoshop. Men visst kan man ändå tycka att det är lite småroligt med de överraskningar som ligger gömda i programmet.>> Vill du lära dig hur du ritar ett eget påskägg i Illustrator kan du göra det här

>> Skaffa Photoshop med Creative Cloud

Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress