Kan Affinity Publisher öppna InDesign-filer? Om du är redo att hoppa in i Affinity Publisher efter att ha använt InDesign i många år behöver du inte tveka. Och det är superenkelt att öppna InDesign-filer med Affinity Publisher
För att testa hur det här fungerar behöver du ett InDesign-dokument.
Så här sparar du filer för att importera dem från InDesign till Affinity Publisher
För att vi ska kunna öppna InDesign-filer med Affinity Publisher behöver vi spara InDesign-dokumentet i ett filformat som är kompatibelt med Affinity Publisher. Det filformatet heter IDML (InDesign Markup Language).
En IDML-fil innehåller en hierarki av XML-filer och kataloger. Rotkatalogen i arkivet innehåller en designmap.xml-fil, som anger dokumentsegenskaper på hög nivå samt dokumentets layout. Dessutom innehåller ett IDML-arkiv även mappar som resources (färger, teckensnitt och styckeformat), spreads (sidinfo), stories (artiklar), XML (dokumentelement och inställningar), MasterSpreads (mallsidor) och META-INF (lagrar standardfilen container.xml för UCF-paket).
Som standard sparar Adobe InDesign INDD-filer (InDesign Document) – det är InDesigns standardformat, ungefär som Photoshop har PSD-filer. När jag planerar att exportera till en annan filtyp brukar jag ändå spara en säkerhetskopia som en INDD-fil. Men om du ska öppna InDesign-dokument i Affinity Publisher kommer INDD-filer inte att fungera.
En IDML-fil, å andra sidan, är en filtyp som tillåter en mer varierad användning. Om jag designar ett dokument i InDesign 2025 och exporterar som en INDD-fil kan jag inte öppna dokumentet i äldre versioner. Men om jag exporterar mitt arbete som en IDML-fil kan jag öppna dokumentet så långt tillbaka som till InDesign CS4, en version som kom 2008.
Tänk på IDML som en filtyp utformad för att du ska kunna arbeta med InDesign-dokument med hjälp av externa verktyg eller äldre versioner. Det kan också vara ett smidigare sätt än att redigera PDF:er i Affinity Publisher.
Exportera ett InDesign-dokument som IDML
Det finns två sätt att spara ett Adobe InDesign-dokument som en IDML-fil.
Börja med att öppna ett Adobe InDesign-dokument. I bildexemplet använder jag ett dokument jag har skapat i InDesign
Du kan göra samma sak genom att gå till Arkiv >> Öppna och sedan välja en fil på din dator.
Sedan, med filen öppen, går du till Arkiv >> Exportera.
Efter det ska du ge din exporterade fil ett namn och välja den filtyp du vill exportera som.
Klicka på rullgardinsmenyn vid Format och välj Indesign Markup (IDML).
När du har gett filen ett namn och valt IDML som filtyp klickar du på Spara för att exportera filen.
Spara ett InDesign-dokument som IDML
Det andra sättet är också enkelt. Även den här gången ska du först ha ditt InDesign-dokument öppet. Efter det går du till Arkiv >> Spara som eller Arkiv >> Spara en kopia. Dialogrutan som visas ser likadan ut som när du sparar ett dokument för första gången. Se till att du döper din fil.
Vid Format väljer du InDesign CS4 eller senare (IDML) bland alternativen. Klicka på Spara för att spara en kopia av ditt arbete i den nya filtypen. Det är det här filformatet du kan använda för att öppna dokumentet med andra program eller i äldre versioner av InDesign.
Importera InDesign-filer till Affinity Publisher
Nu när du har en IDML-fil av ditt önskade InDesign-dokument kan du öppna i Affinity Publisher.
Gå till Arkiv >> Öppna.
Gå sedan till IDML-filen som du sparade/exporterade tidigare. Markera filen och klicka på Open för att fortsätta.
Nu är InDesign-dokumentet öppet i Affinity Publisher. Enkelt, eller hur? Det är inte bara enkelt, utan det är lätt att komma igång direkt och redigera eller fortsätta ditt designarbete från InDesign här i Affinity Publisher.
En sak som är bra att känna till är att du inte kan gå åt andra hållet – Affinity Publisher stöder för närvarande inte IDML-export. Det betyder att när du börjar arbeta här i Publisher måste du spara ditt arbete som en APUB-fil (Affinity Publishers egen filtyp). Det formatet kan du inte öppna med InDesign.
Så här använder du IDML-filer i Affinity Publisher
Så när du har flyttat ditt dokument från Adobe InDesign till Affinity Publisher, hur fortsätter du?
Du kommer att märka att gränssnittet i Publisher är ganska likt det i InDesign, men det finns också några skillnader. Låt oss ta en titt på några snabba tips som hjälper dig att bli bekväm i denna nya miljö.
Du anpassa din vy genom att gå till Visa-menyn, högst upp i programmet. Här kan du stänga av och sätta på dina guider och stödlinjer.
Affinity Publisher har också en sidpanel där du kan visa dina sidor och mallsidor. Om du inte ser det här fönstret går du till Window >> Pages. När du har öppnat den här panelen kan du enkelt klicka dig mellan dokumentets sidor.
Om du går till Window >> Studio >> Reset Studio kan du återställa visningen av alla Affinity Publishers paneler. Då kommer du kunna se panelen Swatches för färgrutor, panelen Character för teckeninställningar och många andra paneler du känner igen från InDesign.
Redigera ett InDesign-dokument i Affinity Publisher.
Vi ska göra några enkla redigeringar, bara för att se om en IDML-fil är kompatibel med Affinity Publisher. Det är inte så stor poäng att bara kunna öppna ett InDesign-dokument. Du vill kunna redigera det också.
Med Frame Text Tool klickar du i texten i dokumentet och börjar redigera. Det fungerar i princip precis likadant som i InDesign.
Du kan också använda Frame Text Tool och klicka och dra för att skapa en ny textruta. Även det här liknar hur du gör i InDesign.
Något som inte liknar InDesign är att det finns ett andra textverktyg, Artistic Text Tool.
Det använder du för att kunna arbeta smidigare med lite större text, som rubriker.
Vi kan testa att placera en bild i dokumentet. I exemplet byter jag ut en bild mot en annan genom att först markera bilden som ska bytas ut. Vill du lägga in en ny bild ritar du en ny bildram med Picture Frame Rectangle Tool.
Gå till File >> Place och leta upp bilden du vill montera i dokumentet och välj Open.
Om bildramen redan är markerad kommer bilden hamna i textramen. Har du inte markerat bildramen klickar du ovanpå den bildram där du vill att bilden ska hamna.
Sammanfattning – så kan du öppna InDesign-filer med Affinity Publisher.
Så nu vet du hur du kan exportera och öppna InDesignfiler med Affinity Publisher. Som du såg har de två programmen mycket gemensamt – även om de har sina skillnader.
Som mångårig Adobe InDesign-användare kan jag säga att möjligheten att importera InDesign till Affinity Publisher har gjort det betydligt enklare att byta InDesign mot Affinity Publisher. Och varför skulle man vilja göra det? En anledning är kostnaden för InDesign. Adobe har i årskiftet 2025 återigen höjt priserna för svenska användare. InDesign kostar nu ca 300 kr/mån, medan Affinity Publisher kostar 895:- som engångskostnad, vilket betyder att du tjänat in kostnaden för Publisher på 3 månader. Samma sak om du skaffar hela Creative Cloud som kostar ca 890 kr/mån och 2149 kr för alla tre Affinity-program som engångskostnad.
Och eftersom det är så enkelt att öppna InDesign-filer i Affinity Publisher behöver du inte göra om dina mallar om du bestämmer dig för att byta plattform. Så allt du behöver göra om du ska byta till Affinity är att spara alla dina InDesign-dokument som IDML-filer. Efter det är du redo för att byta ut Adobe mot Affinity.
Vill du lära dig mer om Affinity-programmen?
Vi har kurser både i klassrum, lärarledda onlinekurser och distanskurser i egen takt
>> Trycksaksproduktion med Affinity Publisher grundkurs
>> Vektorgrafik med Affinity Designer grundkurs
>> Professionell bildbehandling med Affinity Photo grundkurs