08 406 00 30 

Mediakurser

Nya justeringspenseln i Photoshop

justeringspenseln

Nya justeringspenseln i Photoshop

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här steg-för-steg-guiden. Justeringspenseln är ett enkelt och intuitivt sätt att göra ton eller färgändringar i specifika delar av bilden. Det kombinerar flexibiliteten hos justeringslager med Photoshops penselverktyg så att det blir enklare att välja en justering och måla över det område i bilden där du vill visa justeringen ska visas.

Det här verktyget är kanske främst riktat mot nybörjare som kanske tycker det är komplicerat att förstå hur lagermasker fungerar. Men även mer avancerade användare kommer att upptäcka hur mycket tid man kan spara med Justeringspenseln.

Vilka justeringar kan jag använda med justeringspenseln?

 • Ljusstyrka/kontrast (Brightness/Contrast) – justerar ljusstyrkan och kontrasten i bilden.
 • Nivåer (Levels) – tillåter justering av skuggor, mellantoner och högdagrar genom att dra i nivåreglagen.
 • Kurvor (Curves) – ger mer avancerad kontroll över ljusstyrka och kontrast genom att justera kurvan för luminans.
 • Exponering (Exposure) – justerar exponeringen, offset och gammakorrigering för att ljusa upp eller mörka ner bilden.
 • Lyster (Vibrance) – justerar mättnad för att öka eller minska intensiteten av färger i bilden, med fokus på dämpade färger.
 • Nyans/mättnad (Hue/Saturation) – ändrar färgnyans, mättnad och ljushet för hela bilden eller specifika färgkanaler.
 • Färgbalans (Color Balance) – justerar färger i skuggor, mellantoner och högdagrar för att korrigera färgskiftningar.
 • Svartvitt (Black & White) – konverterar bilden till svartvitt med möjlighet att justera luminansvärden för olika färger.
 • Fotofilter (Photo Filter) – applicerar färgade filter över bilden för att ändra färgtonen eller simulera effekten av traditionella fotofilter.
 • Blanda kanaler (Channel Mixer) – justerar färgkanaler för att skapa specialeffekter eller förbättra färger.
 • Sök färg (Color Lookup) – använder LUTs (Look-Up Tables) för att applicera förinställda färgkorrigeringsstilar.
 • Invertera (Invert) – inverterar färger i bilden, vilket gör ljusa områden mörka och vice versa.
 • Posterisera (Posterize) – minskar antalet färger i bilden för att skapa en posteriserad effekt.
 • Tröskelvärde (Threshold) – konverterar bilden till en tvåfärgad svartvit bild baserat på ett angivet tröskelvärde.
 • Övertoningskarta (Gradient Map) – applicerar en gradient över bilden baserat på luminansvärden, vilket kan skapa färgövergångseffekter.
 • Selektiv färgändring (Selective Color) – tillåter justering av specifika färger i bilden utan att påverka andra färger.

Så här använder du Justeringspenseln

Börja med att välja verktyget Justeringspensel. Du hittar det om du högerklickar på Penseln så ligger det där bland andra penslar och pennan.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Efter det väljer du justering i alternativfältet. Det är fältet, längst upp i gränssnittet, precis under menyraden. En del kallar det också för Kontrollpanelen. Där klickar du på listrutan Justering och väljer en bildjustering i listan. Jag tänkte måla bergen svartvita så jag väljer justeringen Svartvit i alternativfältet.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Börja med att välja penseln. För enkelhetens skull så väljer jag svartvit. Jag tänkte måla bergen svartvita så jag väljer justeringen Svartvit i alternativfältet.

Efter det ställer du in storlek och hårdhet på penseln. Eftersom jag ska måla ett ganska stort område så väljer jag en ganska stor och mjuk pensel till att börja med. När jag lite senare vill måla i ett mindre område gör jag penseln lite mindre.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop
Gör de inställningar du behöver för penseln i alternativfältet

När du väljer verktyget Justeringspensel ställs förgrundsfärgen (penselfärgen) automatiskt in på vitt, som visas längst ned i verktygsfältet. Det innebär att justeringen kommer att visas i det område där vi målar.

Sen målar du över det område av bilden där du vill använda justeringen. I exemplet målar jag över bergen.

Justeringen blir ett justeringslager.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Så fort du släpper upp musknappen blir bildjusteringen ett justeringslager ovanför bilden i panelen Lager. Justeringslagret har också en lagermask. Fördelen med justeringslager är att det är ett icke-förstörande sätt att använda justeringar eftersom de håller justeringen åtskild från bilden.

Det konverterar också penseldraget till en lagermask för justeringslagret.

De svarta områdena i masken är där justeringen inte är synlig i bilden. Det vita området är där justeringen syns.

Fortsätt att måla över fler områden i bilden för att lägga till dem till justeringen efter behov. Om du tydligare vill se vilka delar av bilden som blir påverkade av justeringen kan du slå på och av justeringslagret genom att klicka på synlighetsikonen (ögat på lagret).

Fler justeringar i samma bild

Jag ska byta justering till Nyans/Mättnad för jag tänkte öka mättnaden på himlen. Alltså göra himlen mer blå. Då skapar Photoshop ett nytt justeringslager för den justeringen.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop
De delar av bilden som påverkas visas i vitt på masken

Redigera inställningar för justeringen

I panelen Egenskaper kan du se inställningarna som justeringen har. En av fördelarna med att använda ett justeringslager är att du både kan lägga till och ta bort områden i justeringen. Men du kan också ändra styrkan på justeringen. Både med justeringens egna inställningar eller genom att ändra lagrets opacitet (genomskinlighet)

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Fler justeringslager

Jag ska använda mig av en tredje justering, Intensitet/Kontrast, för att göra elefanterna något ljusare, särskilt de mer skuggade områdena. Här väljer jag en lite mindre pensel så att jag kan vara mer exakt när jag målar. Eftersom det handlar om en justering kan jag redigera utseendet i efterhand i panelen Egenskaper

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Säg nu att jag vill ge gräset lite mer färg. Det gör vi med justeringen Nyans/mättnad.

Om jag vill ha samma inställningar för gräset kan jag markera justeringslagret med Nyans/Mättnad som jag gjorde tidigare och lägga till mer till masken.

Men om jag vill att min nya justering ska ha egna inställningar. Då målar jag bara med justeringspenseln och Nyans/Mättnad så skapar penseln ett nytt justeringslager.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Ta bort områden från justeringen

Om du behöver ta bort ett område från justeringen klickar du på ikonen Subtrahera från justering i alternativfältet. Det ställer in din förgrundsfärg till svart. Det innebär att du döljer justeringen i de områden där du målar.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Tänk på att när du har tagit bort från ett område måste du markera ikonen Lägg till i justering i alternativfältet igen Annars kommer alternativet Subtrahera fortsätta vara markerat och kan orsaka ett oväntat resultat nästa gång du använder Justeringspenseln.

Välj objekt med justeringspenseln

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop
justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop
justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Om du vill göra lite mer exakta justeringar kan du låta Photoshop hitta olika objekt med hjälp av funktionen Välj ett objekt. Börja med att välja justeringspenseln och den justering du vill använda. I bildexemplet väljer jag svartvitt. Klicka på knappen ”Välj ett objekt” i alternativfältet och för musen ut över bilden.

Då ser du en tydlig markering över olika element som Photoshop hittat.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Klicka på det område du vill använda justeringen. Photoshop lägger på justeringen direkt på det området, skapar ett justeringslager med en mask.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Fler tips om justeringspenseln

Aktivera övertäckning – Om du har problem med att se var du har målat aktiverar du övertäckning i alternativfältet. När övertäckning är aktiverat kan du se de områden där du har målat i magenta. Avmarkera alternativet Övertäckning för att stänga av det.

justeringspenseln, Nya justeringspenseln i Photoshop

Undvik att välja Subtrahera från markering i alternativfältet – I stället för att välja ikonen Subtrahera från justering i alternativfältet och sedan behöva välja Lägg till i justering igen när du är klar, trycker du bara på X-tangenten på tangentbordet för att byta förgrunds- och bakgrundsfärger.

Börja med en markering –  istället för att måla över områden för att lägga till dem i justeringen, kan du börja med en markering och sedan omedelbart konvertera markeringen till din lagermask.

Så kan du använda det nya verktyget justeringspenseln. Det tillför inte någon ny funktionalitet till Photoshop, men ett annat, kanske enklare sätt att använda justeringar.

>> Skaffa Photoshop med Creative Cloud

Fler blogginlägg

ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt