08 406 00 30 

Mediakurser

Konvertera CMYK till Pantone

cmyk till pantone

Konvertera CMYK till Pantone

Konvertera CMYK till Pantone

Har du någon gång råkat ut för att du fått information om de processfärger du ska använda i en layout, men att du istället skulle behöva dekorfärger? Problemet är att din uppdragsgivare inte har en aning vilka Pantonefärger som motsvarar de CMYK-färger du fått. Att konvertera Pantonefärger till CMYK är enkelt både i InDesign och Illustrator. Men att konvertera CMYK till Pantone är inte lika självklart hur det ska gå till.

Du kanske har en layout som bara består av två färger. Om du trycker med CMYK-färger får du betala för alla fyra färger. Trycker du med två dekorfärger, oftast Pantone, betalar du bara för två. Att konvertera Pantone till CMYK är enkelt i de flesta program. Men det omvända är lite knepigare, fast enkelt om man vet hur. Genom att färga om en teckning kan man konvertera CMYK till Pantone och få ett färg som är tillräckligt nära i nyans.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone

Här har jag en logga som innehåller tre färger: en vanlig svart, en gul (C7,M0,Y88,K0) och en orange (C0, M76, Y87, K0). Jag vill konvertera de färgerna till Pantone-färger.

Börja med att markera loggan som innehåller du CMYK-färger du vill konvertera. Efter det går du till Redigera >> Redigera färger >> Färga om teckning

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone

Markera den färg du vill konvertera genom att klicka på den i rutan för aktuella färger.
Sen klickar du på den lilla knappen nere till höger som heter Begränsa färggruppen till färger i ett färgrutebibliotek.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone
Du behöver bara markera en av färgerna för att färga om alla färger i teckningen.

Välj till vilket färgbibliotek du vill konvertera från CMYK till Pantone

Välj det färgbibliotek som du vill konvertera till. Oftast är det biblioteket Pantone+ Solid Coated.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone
Tre nya dekorfärger i panelen Färgrutor

Då har du konverterat CMYK till Pantone. När du färgat om teckningen ser du att de nya färgerna hamnat i panelen Färgrutor.

De nya Pantone-färgerna läggs också till själva loggan, eller det som du markerat i ditt dokument.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone
Du kan se att det används en dekorfärg uppe i kontrollpanelen om du markerar en del av loggan.

Du kan organisera Pantonefärgerna i panelen färgrutor. Markera färgerna och klicka på knappen Ny färggrupp. I dialogrutan som kommer upp ser du till att markerade färger är valt och sen kan du, om du vill, också döpa färggruppen. Jag döpte min färggrupp till Pantone.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone
Markera dekorfärgerna och skapa en ny färggrupp

Om du gör en tryck-PDF av dokumentet kan du öppna det i Acrobat Pro och kontrollera färgerna under Tryckproduktion >> Förhandsgranska utdata.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone

Förresten, du kanske funderar över hur du gör om Pantone-färger till CMYK? Markera samma logga, gå till Redigera >> Redigera färger >> Konvertera till CMYK.

Det är alltså betydligt enklare att konvertera från Pantone till CMYK än tvärtom, men nu vet hur man konverterar CMYK till Pantone i Illustrator.

Varför Pantone?

Många har bara hört talas om Pantone eller förkortningen PMS (Pantone Matching Systems). Men man vet inte riktigt vad det är och varför man ibland ska använda dekorfärger.

När man trycker en färg med fyrfärgstryck, alltså CMYK, trycks färgen i fyra omgångar. De fyra färgerna cyan, magenta, gult och svart trycks en färg i taget och bildar tillsammans den färg man angett i dokumentet. När man trycker färger genom att blanda de fyra CMYK-färgerna beror det exakta resultatet på bl.a. papperets kvalitet. Samma CMYK-färg kan ha olika färgton beroende på om man trycker på blankt eller matt papper, tjockt eller tunt o.s.v.

För att få mer förutsägbara resultat kan man istället för att blanda de fyra CMYK-färgerna på papperet, blanda i ordning färger i förväg och trycka dom separat som egna färger. Eftersom man trycker färgen i ett steg blir resultatet mer förutsägbart. Färger som blandas i förväg och inte är resultatet av de fyra CMYK-färgerna kallas för dekorfärger. De mest kända och använda dekorfärgerna är Pantone.

Pantone Matching System (PMS) är ett färgsystem för dekorfärger där varje färg har ett ett unikt namn och/eller nummer. De färgerna finns återgivna i färgkataloger för olika papperstyper och blandas i förväg av tryckeriet eller av färgleverantören utifrån unika färgrecept med ett givet antal grundfärger. På så sätt blir färgerna mer exakta.

Viktigt att tänka på att när man trycker dekorfärger tillsammans med CMYK-färger behöver man göra separata färgplåtar för varje dekorfärg och färgplåtar kostar pengar.

CMYK till Pantone, Konvertera CMYK till Pantone

Vill du veta mer om Pantonefärger kan du läsa på Pantones hemsida

>> Skaffa Illustrator med Creative Cloud på Adobes hemsida

Fler blogginlägg

ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt