Mediakurser

MENY
bild-i-text-med-klippgrupp

Bild i text med klippgrupp i Photoshop

Det finns många olika sätt att lägga in en bild i text i Photoshop. Men jag undrar om inte det här sättet är det allra enklaste. Du använder en metod som kallas för klippgrupp.

bild i text i Photoshop med klippgrupp

Jag börjar med att göra ett nytt dokument, gärna ett liggande så att man får plats med all text. Sen går jag till Arkiv >> Nytt och väljer A4, liggande som format. Jag väljer också 300 ppi som upplösning och svart bakgrundsfärg till dokumentet.

bild i text A4 inställningar

Jag tänkte skriva ordet SOLROS och låta det täcka en så stor yta av dokumentet som möjligt.

solros text

För lite extra effekt markerar jag texten och klickar jag på symbolen i kontrollpanelen för att Skapa tänjd text tänj text i Photoshop . Jag tänjer på bokstäverna så att de täcker upp så stor del av dokumentet om möjligt.

tänjd text

Efter det öppnar jag en bild på en solros i ett eget dokument.

solros

Jag markerar allt med kortkommandot Ctrl + a (Windows), Cmd + a (Mac) och sen klistrar jag in den bilden i dokumentet med texten SOLROS så att bilden på solrosen hamnar i ett eget lager ovanpå lagret med texten.

lager på lager i Photoshop

Jag vill gärna att solrosen ska täcka hela texten och för att kunna se att den gör det drar jag ner opaciteten på lagret med bilden så att jag kan se texten under. Efter det går jag till Redigera >> Omforma >> Skala och skalar upp själva solrosen så att den täcker hela texten.

skala

Dags att göra en klippgrupp

Då är det dags för det sista momentet, att göra en klippgrupp. En klippgrupp är en funktion som sammankopplar två lager med varandra. Jag går till panelen Lager och placerar musen precis mitt i mellan lagret med bilden och textlagret samtidigt som jag håller nere Alt-tangenten (WIn) / Option-tangenten (Mac). Då dyker det upp en böjd pil mellan de två lagren. Då klickar jag med musen och det skapar en klippgrupp av de två objekten.

klippgrupp

Det gör att jag bara kan se den del av det övre lagret som täcker texten i det nedre textlagret.

tänjd text

Om man vill kan man i efterhand snygga till det hela ännu mer genom att lägga till en bakgrundsfärg och genom att t.ex. använda lagerstilar som ramlinje och avfasning och relief.

Enkelt, smidigt och snyggt att lägga text i bild med en klippgrupp.> Läs mer om Adobe Photoshop här