08 406 00 30 

Mediakurser

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

klickbara telefonnummer

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

Många webbplatser visar ett telefonnummer så att deras kunder kan kontakta dem. På ”den gamla goda tiden”, när de flesta använde stationära datorer för att surfa på webben var tanken att man helt enkelt memorerade eller antecknade telefonnumret för att sen ringa från en separat telefon. Idag har vi mobiltelefoner och våra mobiltelefoner har webbläsare. Mer än hälften av alla besökare på webben surfar med en mobiltelefon. Dessutom har en del datorer möjlighet att ringa andra användare med t.ex. Facetime.  Det öppnar en möjlighet att lägga till en länk för telefonnummer – skapa klickbara telefonnummer i HTML.

Klickbara telefonnummer, Klickbara telefonnummer till webbplatsenSå här fungerar klickbara telefonnummer

Klickbara telefonnummer är enkelt med HTML. HTML5 innehåller protokoll som tel: och mailto: som webbläsare kan använda. Webbläsarna reagerar lite olika på dessa protokoll. En del webbläsare kommer att dra igång telefonappen och lägga till numret till displayen i väntan på att du ska klicka på Ring-knappen. Andra webbläsare kommer att ringa samtalet automatiskt och vissda kommer att fråga om det är okej först.

Du kan lägga till telefonlänkar var som helst på din webbplats, eftersom det är HTML, inklusive sidhuvud, sidfot, sidofält, i innehållet i inlägg och sidor, och i widgetar.

Skapa länk för klickbara telefonnummer till din webbplats

Lägg till koden som text till den plats där du vill att länken ska visas:

< a href = ”Tel: 123-456-7890” > 123-456-7890 </a >

a href = Tel: skapar telefonlänken och talar om för webbläsaren hur numret ska användas. ”Tel: 123-456-7890” skapar HTML-telefonnumret. Talet inom citationstecken är det tal som det kommer att ringas. Tänk på att inte ha några tomma blanksteg i telefonnumret.

Tecknen på slutet inom > < taggarna är den visuella delen och det kan vara precis vad du vill ska synas, kanske själva telefonnumret, en textrad som ”Klicka här för att ringa” eller ”Ring nu”, eller någon annan ”call-to.action”. Det bör vara beskrivande så att den som klickar på länken förstår vad som kommer att hända.

Klickbara telefonnummer, Klickbara telefonnummer till webbplatsenOm du visar ett meddelande i stället för numret kan det se ut så här:

< a href = ”Tel: 123-456-7890” > Klicka för att ringa </a >

Dina besökare kommer att se texten, men när de klickar på texten ser de uppringningsskärmen på sina telefoner med telefonnumret och kan ringa numret.

Lägga till landskoder

Landskoder lägger man till genom att inkludera ett + med en landskod före telefonnumret. Sverige har landskoden 46, så det kan se ut så här i koden:

< a href = ”Tel: +46123-456-7890” > 123-456-7890 </a >

>> För alla landskoder kan du gå till countrycode.org

Klickbara telefonnummer, Klickbara telefonnummer till webbplatsenFler taggar för ”Call-to-action”

Du är inte begränsad bara till telefonnummer med HTML5. Du kan lägga till andra anrop till åtgärder som e-post, meddelanden, fax m.m. Alla dessa protokoll används på samma sätt som vi såg ovan med telefonnummer.
HTML5-protokollet omfattar:

  • Tel: – ringa ett telefonsamtal
  • mailto: – öppna ett mailprogram/app
  • Callto: – öppna Skype
  • SMS: – skicka ett textmeddelande
  • Fax: – skicka ett fax

Så med de här protokollen för länkar kan du göra din webbplats till en ännu bättre plats att kontakta dig på.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har flera kurser, både i klassrum och på distans i WordPress.

Lär dig WordPress Grunder – WordPress Grund distanskurs | WordPress Grund klassrumskurs
Steget efter grundkursen för dig som vill veta mer – WordPress Fortsättning distanskurs   | WordPress Fortsättning klassrumskurs
Bygg en webbshop med WooCommerce – WordPress Webbutik distanskurs| WordPress webbutik klassrumskurs
Populäraste temat till WordPress – WordPress med Divi distanskurs| WordPress med divi klassrumskurs

Fler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt