08 406 00 30 

2023-09-28 10:18

Mediakurser

iMac fyller 25 år

say hello to imac

iMac fyller 25 år

iMac fyller 25 år

Den 15 augusti för tjugofem år sedan släppte Apple datorn som skulle rädda företaget från konkurs och bana väg för Apple att bli det viktigaste teknikföretaget någonsin. ”Say hello to iMac” och ”Think different” var de slogans man lanserade den nya datorn med.

Efter persondatorrevolutionens tidiga dagar hade utvecklingen stannat av i mitten av 1990-talet. Apple hade tillbringat ett decennium i skuggan av Microsoft och Windows 95. Det var en tid som dominerades av beiga stationära datorer sammankopplade med stora CRT-skärmar och annan kringutrustning.

iMac blev starten på Apple som innovatörer

Apple ligger ofta i framkant när det gäller innovation inom teknikbranschen. Till exempel, idag är Mac-datorer raseri tack vare det kraftfulla Apple-kiselet, vilket hjälper dessa datorer att placera högst upp i förpackningen, även mot de bästa Windows-bärbara datorerna och spel-PC: erna. Företagets anpassade kisel förändrade branschen, men det var inte första gången Apple gjorde en sådan inverkan.

När Apple släppte iMac 15 augusti 1998 blev det snabbt en av Apples mest populära produkter. Den ursprungliga iMac:en – eller iMac G3 – skilde sig från allt andra datorer vid den tiden.

say hello to imac

Priset på omkring 14 000 kr var anpassat för hemmakonsumenter och hade en PowerPC G3 233 MHz CPU, en 15-tums skärm, 32MB minne, 4GB lagringsutrymme, en CD-ROM-enhet och till och med ett inbyggt modem. Den hade också USB-portar och integrerade stereohögtalare. Allt detta packades i ett snyggt genomskinligt fodral som fanns i flera färger med ett snyggt handtag på toppen. iMac var datorn som definierade det vi i dag kallar för allt-i-ett-dator.

Designen var nyskapande

Trots ganska imponerande specifikationer för tiden var det designen som var den största nyheten. Den tidens stationära datorer var ofta gråa, hade skrymmande skärmar och krävde att du använde ett separat torn och högtalare, vilket innebär att du hade en röra av kablar vid ditt skrivbord. Den hade hårdvara och funktioner som fick konkurrenterna att blekna i jämförelse. Compaq Presario 4880 som Apple jämförde sig med under presentationen av iMac hade en Pentium II-processor och kostade omkring 25 000 kr. (se filmen nedan)

Förlust vände till vinst

Förutom att vara en superpopulär produkt -den sålde 5 miljoner enheter 2001 – förändrade också datorn Apple. 1985 tvingades Jobs ut ur Apple, och Microsoft räddade till och med företaget. Han återvände till företaget 1996 efter att Apple köpte hans företag NeXT, och strax efter gjorde företaget en comeback, mycket tack vare iMac. Apple gick från en förlust på 878 miljoner dollar 1997 till en vinst på 413 miljoner dollar 1998. Apple återfick allmänhetens förtroende vid en tidpunkt då PC-industrin var i en egen boom.

IMac populariserade allt-i-ett-datorn, men det gav också funktioner som sedan dess har blivit standard på hela PC-marknaden. Det var en av de första datorerna som använde USB-portar, istället för SCSI. iMac hade en CD-enhet och som en av de första datorerna saknades diskettenhet. Under de kommande åren såg vi andra PC-tillverkare följa efter.

iMac som i internet-Mac

Idag verkar det kanske inte vara en så stor sak, men en av de viktigaste funktionerna var inbyggd internetanslutning. Fram till 1998 använde de flesta ett modem, men iMac hade en inbyggd. Det är faktiskt därifrån i:et i iMac kommer från. Idag har i:et blivit en del av varumärket med iPhone, iPad, iMovie och iMessage.

Så när vi kommer att titta tillbaka på teknikutvecklingen genom åren kommer alltid 15 augusti att vara datumet som förknippas med Apple och deras klassiska iMac.

>> Vill du köpa en iMac idag? Ta en titt på Apples webbplats

Fler blogginlägg

google 25 år
Grafisk Design

Google 25 år idag

Idag, den 27 september 2023, fyller Google 25 år. Det är en milstolpe för ett företag som har förändrat vårt sätt att leva, arbeta och lära. Google startar 1998 Googles

Läs mer »