08 406 00 30 

Mediakurser

HEIC på iPhone – vad är det?

Heic

HEIC på iPhone – vad är det?

HEIC på iPhone – vad är det?

En modern smartphone är mer än en telefon idag och en av de viktigaste funktionerna är kameran. Men har du försökt föra över dina iPhone-bilder till en dator och redigera dom i ett bildbehandlingsprogram? Chansen är stor att du får problem och det beror på att iPhone från och med iOS11 sparar bilder i bildformat, HEIC. Och det bildformatet har både sina fördelar och nackdelar.

heic, HEIC på iPhone – vad är det?

Är HEIC och HEIF samma sak?

HEIC-filer är en variant av HEIF (High Efficiency Image Format) som sparar bilder på nyare iPhones och iPads. HEIC använder High Efficiency Video Coding (HEVC) för att komprimera filstorlekarna för bilder, medan HEIF kan använda olika komprimeringsmetoder.

Fördelarna med HEIC

En stor fördel med HEIC-formatet är att bilderna kommer att väga ungefär hälften jämfört med JPEG-filer. Många iPhone-användare har av kostnadsskäl telefoner med en ganska liten hårddisk (64 GB). Ett bildformat som tar mindre plats gör att liten lagringsplats blir ett mindre problem. Dessutom kan HEIC-formatet till skillnad från JPEG vara transparent och även innehålla 16-bitars färg så att man kan fånga bilder som HDR.

High Efficiency Image Format (HEIF) är i teorin en förbättring över JPEG på alla sätt.

Nya filformat – nya problem

Det är inte första gången det lanserats nya bildformat som är tänkta att ersätta JPEG. Google har på samma sätt försökt lansera formatet WebP, som också erbjuder betydligt mindre filstorlekar. Och det har gått trögt för Google också, även fast allt fler webbplatser använder WebP-formatet idag.

I grunden är nya format inget problem, tvärtom. Problemet med formatet är att väldigt få användare överhuvudtaget känner till att formatet används. När du fotograferar och tittar på dina bilder i telefonen eller på en Mac-dator kommer du inte märka att du använder formatet. Om du skickar mejl eller SMS med bilder du tagit med din telefon konverteras de bilderna till JPEG. Därför har du troligen aldrig ens märkt att dina bilder sparas med filändelsen HEIC.

Kompabilitet utanför Apples eko-system

Spara ut bildfiler från en iPhone och försök redigera dom på en Windows-dator så kommer du troligen stöta på problem. Det beror på att nästan inga andra appar, program eller enheter är kompatibla med formatet. Dessutom kan du inte ladda upp bilder i HEIC-formatet på webben eftersom det inte finns stöd att visa det formatet i några webbläsare (februari 2022). Med andra ord är formaten huvudsakligen tänkta att användas på Apples enheter, inne i Apples eget eko-system.

Photoshop och HEIC

I grunden finns det inte stöd för HEIC-filer i Photoshop, men på en Mac kan du öppna och redigera HEIC-filer i Photoshop. Vill du göra samma sak i WIndows behöver du ladda hem ett extra tillägg till Photoshop. I dagsläget kan man inte spara bilder i HEIC-formatet, bara öppna, redigera och spara i ett annat format.

Photoshop för Mac

 1. För att öppna en bild med filformatet HEIC går du till Inställningar >> Filhantering
 2. Klicka på Camera Raw-inställningar och under Filhantering går du till Hantering av JPEG, HEIC och TIFF-filer.
 3. Där väljer du Öppna JPEG och HEIC-filer med inställningar automatiskt
 4. Nu kan du öppna och redigera HEIC-filer. Men du kan inte spara filer i det formatet.
heic, HEIC på iPhone – vad är det?

Photoshop för Windows

 1. Ladda ner support-verktygen för HEIC och HEVC från Microsoft Store
 2. Starta om Photoshop
 3. Importera dina HEIC-filer
 4. Redigera som vilken annan bild som helst och spara som ett annat filformat.

Konvertera HEIC till JPEG

Dom flesta som fotograferar mycket med iPhone och har tänkt att använda bilderna till någonting annat än att skicka runt till andra iPhones har två alternativ. Antingen konverterar man HEIC-filerna till ett annat, mer kompatibelt, bildformat som JPEG eller PNG. Eller så ändrar man en inställning på iPhone så att telefonen sparar bilder som JPEG istället.

heic, HEIC på iPhone – vad är det?

Det finns en del appar, program och onlinetjänster som konverterar till JPEG. Många är gratis, andra kostar en slant, men då slipper du reklamen. Ett exempel är iMazing HEIC Converter. Programmet är gratis att använda och finns både för Mac och PC.

heic, HEIC på iPhone – vad är det?

Apple har en inställning i iOS vilken gör möjligt för HEIC-bilder att automatiskt konverteras när de skickas till en dator. Du hittar denna inställning genom att gå till Inställningar >> Bilder. Längst ner hittar du Överför till Mac eller PC. Välj Automatisk så kommer din telefon själv känna av vilka bildformat som stöds av datorn. Den här metoden fungerar dock bara om du skickar bilder över USB.

Du kan själv ändra inställningarna i din iPhone

 1. Gå till Inställningar >> Kamera
 2. Gå till Format och ändra inställningen Kameraavbildning från Högeffektiv till Mest kompatibel.
 3. Nu kommer din iPhone att spara bilder som JPEG och filmer som MP4. Det är de två formaten som är mest kompatibla med alla appar och program. Den här inställningen gäller bara de bilder du tar efter att du gjort ändringen. Den konverterar alltså inte de bilder som redan är i HEIC-formatet.
heic, HEIC på iPhone – vad är det?

På samma sätt använder iPhone formatet HEVC (High Efficiency Video Coding) för video. Om du ändrar hur iPhone sparar bilder till Mest kompatibel ändras filformatet för video till .MOV (H.264)

>> Vill du läsa mer om filformatet (Wikipedia)?

Fler blogginlägg

3D-fonter
Grafisk Design

3D-fonter text med djup

3D-fonter tar text till en ny dimension, bokstavligt talat! Det är typsnitt som har en tredimensionell form. I stället för platta bokstäver ger 3D-teckensnitt texten djup och dimension, vilket kan

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress