08 406 00 30 

2023-09-28 08:57

Mediakurser

HDR-bild i Photoshop – så gör du

HDR-bild i Photoshop

HDR-bild i Photoshop – så gör du

HDR-bild i Photoshop – så gör du

I det här inlägget lär du dig hur du kan skapa en HDR-bild i Photoshop utan att ha flera exponeringar av samma bild. HDR står för High Dynamic Range och betyder för oss vanliga att vi får en bild som är väldigt detaljrik, både i mörka och ljusa områden av bilden samtidigt. Det är något som en kamera kan ha svårt att klara, särskilt om bilden innehåller en blandning av både mörka och ljusa områden.

En äkta HDR-bild tar du genom att fotografera samma motiv med tre eller fler olika exponeringar. En med exponeringskompensation på +2, en normal och en med -2. Du måste ta exakt samma bild, så ett stativ är ett måste, samt samma ISO och slutartid. Efter det kan du slå ihop exponeringarna till en gemensam bild med hjälp av HDR Pro som du hittar i Photoshop under Arkiv >> Automatisera >> Lägg samman till HDR Pro.

Det är många som tror att mobilkameror kan ta lika bra bilder som en digital systemkamera. Man fotograferar med mobilen och ser fantastiska bilder med otrolig detaljrikhet, men allt det är resultatet av HDR och AI. Mobilkameran tar flera exponeringar och slår ihop och redigerar dom direkt i kameran. Ofta lägger även mobilkameran till lite extra färg och skärpa också. Men vill man ha full kontroll över resultatet är en digital systemkamera det bästa alternativet.

Men hur gör du om du bara har en enda bild och ändå vill få ett slutresultat som åtminstone påminner om en HDR-bild? Enkelt, du använder Photoshop. Med Photoshops justeringar och filter kan vi åstadkomma en bild som liknar resultatet av HDR även om det egentligen är fejk.

Af chapman - ej HDR-bild i Photoshop

Dags att göra en HDR-bild i Photoshop

Börja med att öppna bilden genom att gå till Arkiv >> Öppna.
Kopiera bakgrundslagret genom att dra lagret ner till ikonen Nytt Lager längst ner i lagerpanelen bredvid papperskorgen.

Kopiera lager

Gå till Bild >> Justeringar >> Skuggor och Högdagrar för att påverka de ljusa och mörka områdena av bilden.
Se till att klicka på Fler alternativ.

I dialogrutan ställer du in följande:
Skuggor, ställ in Mängd till 25%, Ton 0%, och Radie 500px.
Högdagrar, ställ in Mängd till 30%, Ton 75%, och Radie 600px.
Justeringar, ställ in Färg till +35 and Mellantoner +10.
Tryck Ok

Skuggor/Högdagrar

Duplicera lagret genom att dra det ner till Nytt Lager-ikonen längst ner i panelen Lager bredvid papperskorgen. Ställ in blandningsläget till Täcka över.

HDR med blandningsläget Täcka över

Gå till Filter >> Annat >> Högpass och ställ in värdet till 1000 px.

Filtret Högpass

Markera alla lager genom att hålla nere Shift och klicka på ett lager i taget. Högerklicka på de markerade lagren och välj Lägg samman lager.

Lägg samman lager

Duplicera det sammanslagna lagret. Konvertera det duplicerade lagret till svartvitt genom att gå till Bild >> Justeringar >> Tunna ut

Snart HDR med svartvitt lager

Vänd på färgerna genom att gå till Bild >> Justeringar >> Invertera (Cmd+i, Mac Ctrl + i ,Win). Ställ in blandningsläge till Täck över och opaciteten till 50%.

Invertera för kontraster till HDR-bild i Photoshop

Gå till Filter >> Gaussisk oskärpa och ställ in radien till 1000 px

Gaussisk oskärpa

Gör ett nytt Justeringslager med Kurvor och ljusa upp bilden genom att dra den övre delen av kurvan till vänster.

Justeringslagret Kurvor

Sen är du klar med din fejkade HDR-bild i Photoshop. Tänk bara på att alla bilder inte blir lika bra som HDR, utan du kanske får testa med lite olika motiv innan du blir nöjd med slutresultatet.

HDR-bild i Photoshop

>> Läs mer om HDR på Wikipedia


Fler blogginlägg

photoshop 2023
Grafisk Design

Nyheterna i Photoshop 2023

Dags för vårens uppdatering (2023) av programmen i Creative Cloud och som vanligt är Photoshop det program som har flest nya funktioner och förbättringar. Vi ska ta en snabb titt

Läs mer »