08 406 00 30 

2023-09-28 10:09

Mediakurser

Förstora bilder i Photoshop och Bridge

Förstora bilder i Photoshop och Bridge

Förstora bilder i Photoshop och Bridge

I Photoshop är grundregeln att man alltid kan göra en bild mindre än dess ursprungliga storlek, men att göra bilder större påverkar bilders kvalitet negativt. Men nu finns det några metoder som gör att vi kan förstora bilder utan synbar kvalitetsförlust. Ett av sätten hittar vi i Photoshop. Det andra, och det absolut bästa sättet, innefattar en kombination av Adobe Bridge och Camera Raw. De här funktionerna är kanske inget man behöver när man ska göra annonser eller tidningar, men man kommer definitivt ha nytta av dom när det gäller storskaliga trycksaker.

Förstora en bild i Photoshop.

Börja med att öppna bilden i Photoshop och gå sen till Bild >> Bildstorlek. Som vi kan se har bilden en upplösning på 300 ppi och är mindre än 6 cm, både i bredd och höjd.

Förstora bilder bildstorlek

Klicka på drop-menyn där det står Automatisk och välj Preserve Details 2.0. Det är den överlägset mest avancerade uppskalningstekniken som vi sett hittills i Photoshop.

Preserve Details 2.0

Med den här metoden kan man fördubbla bildstorleken utan märkbar kvalitetsskillnad. Här ökar jag bildens bredd från 6 till 10 cm med detaljer och skärpa bevarade, åtminstone det som man kan se med blotta ögat.

Förstora bilder med Adobe Bridge och Camera Raw

Som vi såg kan man göra en bild dubbelt så stor i Photoshop med funktionen Preserve Details 2.0. Men nu finns det ett sätt att göra bilder ännu större utan synlig kvalitetsförsämring. Metoden kallas för ”Super Resolution” (superupplösning) och än så länge är den bara tillgänglig om du använder Adobe Bridge tillsammans med Camera Raw. Börja med att öppna Adobe Bridge och leta upp bilden på datorn. När du hittat bilden högerklickar du och välja Öppna med Camera Raw.

Bilden öppnar sig i Camera Raw och vi kan se en miniatyrbild i filmstripen längst ner i fönstret. (Obs! Filmstripen kan också ligga till vänster om bilden)

Förstora bilder i Camera raw filmstrip

Om du klickar ovanpå miniatyrbilden i filmstripen kommer du se en symbol med tre prickar.

Klicka på den symbolen så får du upp en rad alternativ och i mitten hittar du Förbättra.

När du klickat på förbättra öppnar sig fönstret Utöka förhandsgranskning. Som vi kan se är Super Resolution förvalt så allt vi behöver göra är att klicka på knappen Förbättra.

Förbättra-funktionen skapar en kopia av originalbilden så vi kan se och jämföra de två versionerna genom att klicka på miniatyrbilderna. Om vi tittar på storlekarna kan vi se att originalet var 689×697 px. Den förstorade versionen är 1378×1394 px, alltså dubbelt så stor som originalet.

Jämförelse förstora bilder

Förstora bilder en gång till

Bara för att se hur effektiv den här metoden är ska vi göra samma sak en gång till. Men den förstorade versionen är i filformatet DNG och för att kunna förbättra en bild på det här sättet måste den ha filformatet JPEG eller TIFF. Så först måste vi spara kopian i något av de två filformaten.

Klicka på kopian i filmstripen och den här gången ska du klicka på symbolen som ser ut som en ruta med en nedåtpil.

Det öppnar exportinställningarna i Camera Raw. Här väljer du antingen att spara som JPEG eller TIFF. När du gjort alla inställningar väljer du Spara.

spara som jpeg

Leta upp den nya kopian av bilden i Bridge, högerklicka på bilden och välj Öppna i Camera Raw. Genom att förbättra bilden en gång till blir den dubbelt så stor ännu en gång. Se måtten 2756×2788 px (Originalet 689×697 px)

förstora bilder 2

Jag öppnar slutresultatet i Photoshop och går till Bild >> Bildstorlek. Här kan jag kontrollera att bilden som till en början hade ett mått på 5,83×5,9 cm går nu att skriva ut i 23,33×23,61 cm i upplösningen 300 ppi. Jämför gärna med originalstorleken Otroligt eller hur?

fyra ggr förstoring


>> Läs mer om Adobe Photoshop

Fler blogginlägg

google 25 år
Grafisk Design

Google 25 år idag

Idag, den 27 september 2023, fyller Google 25 år. Det är en milstolpe för ett företag som har förändrat vårt sätt att leva, arbeta och lära. Google startar 1998 Googles

Läs mer »