08 406 00 30 

Mediakurser

Edge – Säg hej till en ny webbläsare

Edge

Edge – Säg hej till en ny webbläsare

Edge – Säg hej till en ny webbläsare

I dagarna har Microsoft kommit med en ny webbläsare. Den heter fortfarande Microsoft Edge som den tidigare, men den här gången är det ingen uppdatering utan faktiskt en helt ny webbläsare. Nya Edge bygger i grunden på en annan webbläsare, Google Chrome och vi har haft en testversion ett tag och kunnat prova om den håller måttet.

Långt tillbaka i tiden använde nästan alla Microsofts Explorer som webbläsare. Windows var dominerande operativsystem för datorer och smarta mobiltelefoner fanns ännu inte. Men med tiden kom det ett par alternativa webbläsare som framför allt var snabbar än Explorer och dessutom gav möjligheten att installera fler funktioner i form av insticksprogram. Så det tog inte lång tid innan Explorers dominerande ställning var över.

, Edge – Säg hej till en ny webbläsare

Idag är Google Chrome den populäraste webbläsaren. Förra året (2019) använde 52% Chrome när man surfade på webben. Näst populärast är Apples Safari med 32%, till stor del består den andelen av att iPhone är så populär i Sverige och att de flesta använder Safari på sin iPhone. Tittar man bara på datorer så är Chrome ännu större, nästan 70%, Firefox 2:a med 10% och Safari 3:a med 3%.

Var tog då Microsoft Explorer vägen? 2015 ersatte Microsoft Explorer med en ny webbläsare, Edge. Edge var betydligt modernare och snabbare och man hoppades att Edge skulle kunna ta tillbaka lite av marknadsandelarna man tappat. Men med tanke på att Edge är förinstallerad webbläsare i Windows, är 5% en riktigt usel marknadsandel.

Så vad gör man då? Man tittar på vad som är populärast och försöker göra ungefär likadant och det är precis vad Microsoft gjort. Den nya webbläsare som fortfarande heter Edge bygger på Google Chrome. Den stora skillnaden mellan Edge och Chrome är att Microsoft bytt ut de flesta inbyggda tjänster som Chrome har kopplat till Google mot Microsofts egna. Förvald sökmotor är t.ex. inte helt överraskande Bing istället för Google.

, Edge – Säg hej till en ny webbläsare

Att byta webbläsare är enkelt och förutom att Bing är sökmotor tycker jag inte att man tänker på att man är i en annan webbläsare än Chrome. När man installerar nya Edge kan man välja att föra över alla bokmärken så man saknar inte sina favoritsajter. Dessutom går det att installera samma tillägg som Chrome använder så plötsligt har man massor av nya funktioner som inte fanns till gamla Edge. Det var lite bökigt att hitta de tilläggen men det fungerar som det ska göra. Dessutom har Edge en del egna tillägg man kan ladda ner.

, Edge – Säg hej till en ny webbläsare

Något som jag upplevt, rent subjektivt, är att webbläsaren känns riktigt snabb, snabbare än Chrome. Det finns tester som visar att nya Edge är mindre resurskrävande. Sekretessinställningarna är också mycket enklare att förstå, mer robusta och bättre utformade än på Chrome. I själva verket är sekretessinställningarna så kraftfulla att Edge lurar webbplatser att tro att jag har en annonsblockerare.

Den närmaste sekretessinställning jag kunde hitta i Chrome som är jämförbar med Edge ”strikta” alternativ blockerar cookies från tredje part, och verkar inte ha någon effekt på annonser.

På många sätt är Edge mer eller mindre en dubbelgångare till Chrome, med ett par små extrafunktioner som kan göra det värt att åtminstone testa denna nya webbläsare.

Om man idag använder Google Chrome eller Apples Safari är troligen den största svårigheten att bryta med de två jättarnas eko-system. Google är så mycket mer än Chrome. Är man är inloggad med sitt Google-konto så är Chrome är länkat till andra tjänster som Gmail, Google Maps, Google Kalender och så vidare, och allt som hänger samman med Google på min smartphone.

Det svåraste för Microsoft är att klara av att kämpa mot Google och Apples långtgående ekosystem. Därför finns nya Edge inte bara till Windows. Webbläsaren är tillgänglig både till Mac och Windows, iOS och Android och på så sätt kan du koppla ihop din dator och smartphone även med Edge.

Vill du lära dig mer om Windows? Vi har kurser både i klassrum och på distans.

>> Microsoft Windows 10 Grundkurs klassrum>> Microsoft Windows 10 Grundkurs distans

Fler blogginlägg

nytt standardtema i office
Grafisk Design

Nytt standardtema i Office

Ett nytt standardtema i Microsoft Office är här. Det nya utseendet har en uppdaterad standardfärgpalett och typsnittet Aptos, som tillämpas på hela Office-paketet. Det nya temat kommer endast att påverka

Läs mer »