08 406 00 30 

Mediakurser

Blockteman eller inte?

wordpress blockteman

Blockteman eller inte?

Blockteman eller inte?

När du installerar WordPress idag följer det med tre standardteman. Varje år släpper WordPress ett nytt standardtema som är namngivet efter året. Årets standardtema heter Twenty-Twentythree, förra årets Twenty Twenty-Two o.s.v. Det många inte känner till är att WordPress numera har två olika typer av teman, blockteman och klassiska teman och att de två senaste årens standardteman är s.k. blockteman. Så vad spelar det här för roll för dig som ska börja använda WordPress?

blockteman, Blockteman eller inte?

Vad är ett blockteman egentligen?

Ett WordPress blocktema är en typ av WordPress-tema som är specifikt utformat för att dra nytta av WordPress blockredigerare eller Gutenberg som den också kallas. WordPress blockredigerare introducerades i WordPress version 5.0. Blockredigeraren tillåter användare att bygga webbsidor genom att skapa och arrangera block med olika innehåll.

När blockredigeraren kom bytte man bara ut den tidigare redigeraren mot blockredigeraren vilket gjorde att man kunde göra mer innehållsrika webbplatser på ett enklare sätt. Men tanken med blockredigeraren var hela tiden att man skulle ta det här ett steg längre och med standardtemat Twenty-Twentytwo kom det som kallas för blockteman.

Ett WordPress blocktema är utformat för att vara fullt kompatibelt med block-redigeraren och dra nytta av hela dess funktionalitet. Detta innebär att temat kan använda olika block för att skapa layouter och strukturer, inte bara för innehållet på sidor och inlägg utan också för alla mallar som webbplatsen bygger på. Genom att använda dessa block kan användare anpassa utseendet och layouten för alla mallar på webbplatsen utan att behöva koda eller använda externa redigeringsverktyg.

blockteman, Blockteman eller inte?

Blockteman – svåra för nybörjaren

Problemet med blockteman är att de än så länge är ganska komplicerade att förstå för den som är ny med WordPress.

Komplexitet

Blockteman är byggda på Gutenberg-redigeraren, som introducerade blockbaserad redigering i WordPress. Detta innebär att teman nu måste anpassas till att fungera med Gutenberg och dess blockstruktur. Det kräver en förståelse för hur block fungerar och hur man anpassar dem i temat.

Blockteman kräver en del tekniska kunskaper

För att anpassa och skapa blockteman behöver man kunskaper i webbutveckling, inklusive HTML, CSS och JavaScript. Att hantera blockstruktur, tematiska filer och anpassningsalternativ kan vara överväldigande för nybörjare utan dessa tekniska färdigheter.

blockteman, Blockteman eller inte?

Brist på dokumentation och stöd

Eftersom blockteman är relativt nya, kan det vara ont om dokumentation och stöd för att skapa och anpassa dem. Det kan vara svårt för nybörjare att hitta tillförlitlig information och hjälp när de stöter på problem eller behöver vägledning. Vill du ha en introduktion finns det några filmer på WordPress supportsidor som visar hur blockteman fungerar.
>> Redigering av hela webbplatsen

Begränsad flexibilitet

Med blockteman är du begränsad till Gutenberg-redigerarens blockstruktur och dess möjligheter. Det kan vara svårt att uppnå vissa anpassningar och designkoncept som kräver mer komplexa kodändringar eller utökad funktionalitet utan att ha kunskap om avancerad temautveckling.

Klassiska teman för nybörjaren

Än så länge rekommenderar jag alla som är nya med WordPress att använda ett klassiskt tema istället. Då kan man använda blocken för att bygga layouten på sidor och inlägg, men slipper redigera de mallar som webbplatsen använder.

blockteman, Blockteman eller inte?

När du installerar WordPress idag får du automatiskt ett blocktema aktiverat. Vill du byta till ett klassiskt tema kan du börja med att byta standardtema till Twenty-Twenty One. Då får du tillgång till ett klassiskt tema som är enklare att arbeta med. Gå in under Utseende >> Teman och aktivera Twenty-Twenty One. Efter det kan du gå vidare till WordPress bibliotek med teman. Där hittar du flera tusen klassiska teman som gör det enkelt för dig att börja använda WordPress.

Klassiska teman, som Astra, Kadence, Neve och OceanWP använder WordPress-anpassaren för att ändra design och layout. Varje klassiskt tema har en unik uppsättning alternativ, där vissa erbjuder omfattande anpassning medan andra har mer begränsade valmöjligheter. Ändringar som görs i anpassaren påverkar vanligtvis WordPress-mallar eller temastilar, inklusive teckensnitt och färger.

Åtta klassiska WordPress-teman jag rekommenderar

Här kommer en lista på dom gratisteman som jag rekommenderar. De är relativt enkla att komma igång med, men har ändå många funktioner de flesta webbplatser behöver.

Astra

Astra har mer än en miljon aktiva installationer. Det beror främst på att temat erbjuder de flesta nödvändiga funktioner och bra kvalitet på koden, vilket gör temat relativt snabbladdat.

Det passar också bra för den som vill bygga på webbplatsen med en WooCommerce-butik. Astra har en djup integration med WooCommerce .Du hittar också ett omfattande och växande bibliotek med startmallar för webbplatser optimerade för Gutenberg, Elementor, Beaver Builder och Brizy. Kan nämna att Astra är det tema som vi på Mediakurser använder för närvarande.

blockteman, Blockteman eller inte?

>> Mer om Astra

OceanWP

OceanWP är ett av de populäraste WordPress-teman med över 700 000 aktiva installationer. Det levereras med 15 gratis webbplatsmallar och åtta gratis tillägg som du kan använda för att komma igång med din webbplats. Om du uppgraderar till premiumversionen får du ytterligare mallar och tillägg. Min personliga känsla med OceanWP är att man direkt, redan i gratisversionen, får en layout med en väldigt exklusiv känsla. Men behöver man mer är det enkelt att uppgradera till premiumversionen.

Intrycket du får med OceanWP (och faktiskt många av dessa teman) är att du kan komma igång gratis utan att oroa dig för att ändra din WordPress-verktygslåda på vägen; Du kan helt enkelt uppgradera till premiumnivån för att möta eventuella nya behov som kan uppstå.

blockteman, Blockteman eller inte?

>> Mer om OceanWP

Kadence WP

Kadence WP är en relativ nykomling till WordPress bibliotek, men har redan över 200 000 aktiva installationer. Temat innehåller en rad funktioner som man vanligtvis bara hittar i premium-teman. Saker som en sidhuvud- och sidfotsbyggare, globala teckensnitts- och färgkontroller och djupa integrationer med ett brett utbud av kraftfulla tillägg för e-handel, e-kurser och mycket mer.

>> Läs mer om Kadence

blockteman, Blockteman eller inte?

GeneratePress

GeneratePress är ett tema som hela tiden ökar i popularitet. Det fokuser på hastighet, prestanda och sidbyggarkompatibilitet.

Självklart fungerar GeneratePress utmärkt även med blockredigeraren men stöder även Elementor och Beaver Builder. Deras webbplatsbibliotek visar vad som är möjligt med alla tre alternativen. För att få åtkomst till mallarna måste du dock uppgradera till GeneratePress Premium. Den enda egenskap som vi saknar är att GeneratePress inte verkar vara helt tillgänglighetsanpassat.

blockteman, Blockteman eller inte?

>> Mer om GeneratePress

Neve

Neve är ett funktionsrikt och mångsidigt tema, lämpligt för allt från e-handel till bloggar till småföretag och mer. Det är kompatibelt, inte bara med blockredigeraren utan också med sidbyggare som Elementor, Brizy, Beaver Builder, Visual Composer, SiteOrigin och Divi. Det är också vara kompatibelt med alla välkodade WordPress-tillägg.

Neves största styrka ligger i sökmotoroptimering och sidladdningshastighet. Det är responsivt och AMP-optimerat så att varje sida ser bra ut och laddar snabbt på vilken enhet som helst. Neve är det tema som vi använder på många av våra kurser då det har alla de funktioner som ett bra tema bör innehålla.

>> Mer om Neve

blockteman, Blockteman eller inte?

Blocksy

Blocksy är främst utvecklat för blockredigeraren, men fungerar bra med andra populära byggare. Det levereras med omkring 30 startmallar. Blocksy bygger mycket på den senaste webbtekniken med fokus på hastighet och modern webbläsarkompatibilitet. Men även här saknas fullständig tillgänglighetsanpassning. Blocksy finns även i en premium-variant som ger dig mer avancerade rubrik- och menyfunktioner, villkorade visningsalternativ och extrafunktioner för WooCommerce.

blockteman, Blockteman eller inte?

>> Mer om Blocksy

Hello Elementor

Har du Elementor Pro ska du använda Hello Elementor-temat. Det är särskilt utformat för att du ska använda sidbyggaren Elementor Pro fullt ut. Med ett stort bibliotek med webbplatsmallar, avancerade moduler och robust stöd kan du skapa vilken webbplats som helst med Hello Elementor och Elementor Pro.

blockteman, Blockteman eller inte?

>> Mer om Hello Elementor

Storefront

Storefront-temat är skapat av Automattic som också är dom som äger WordPress. Tanken är att man vill ha ett snabbt och funktionsrikt tema som visar vad man kan uppnå med WooCommerce, det ledande webbutiks-tillägget.

Storefront är byggt som en tom duk där du kan lägga till de designelement som din webbplats behöver. När du är redo att designa din webbplats kan du använda WordPress-anpassaren, en sidbyggare eller en variant på Storefront. Du får också dra nytta av djup integration med WooCommerce själv och dess blomstrande ekosystem av produkter. Det betyder att form möter funktion i detta gratistema på ett övertygande sätt.

blockteman, Blockteman eller inte?

>> Mer om Storefront

Det var en genomgång av de WordPress-teman som jag, och tusentals andra, gillar allra bäst. Men oavsett vilket tema du än väljer rekommenderar jag att du lägger ner mycket tid på att hitta det tema som passar dig. För även om besökarna på webbplatsen är superviktiga så är det faktiskt du och de som ska arbeta med webbplatsen som kommer att använda temats funktioner allra mest.

Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro


Fler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »