08 406 00 30 

Mediakurser

Bildstapel i Photoshop

läs in filer i stapel

Bildstapel i Photoshop

Bildstapel i Photoshop

Har du någon gång velat göra ett kollage i Photoshop med flera bilder? Kanske har du öppnat alla bilder som separata bilder och sen kopierat varje bild, en i taget, in i en enda gemensam bild som egna lager. Lite småbökigt och tidskrävande, eller hur? Men med funktionen Bildstapel kan du göra det på ett enklare sätt.

Funktionen heter Bildstapel. På Adobes supportsidor beskriver man den här funktionen så här:” En bildstapel består av en grupp med bilder som har en gemensam referensbild, men som har olika kvalitet eller innehåll. När bilderna har kombinerats i en stapel kan du bearbeta dem för att skapa en sammansatt vy utan oönskat innehåll eller brus”.

Enklare förklarat: Bildstapel är flera bilder som separata lager i en gemensam bild.

Läs in bilder som lager med Bildstapel i Photoshop

För att läsa in bilder som lager till ett och samma Photoshop-dokument öppnar du Photoshop. Efter det går du till Arkiv >> Skript >> Läs in filer i stapel. Kanske hade beskrivningen Läs in filer som Lager varit en bättre översättning? Då hade kanske fler Photoshop-användare hittat funktionen på egen hand?

bildstapel, Bildstapel i Photoshop

Först ska du leta upp de bilder du vill ska hamna i det nya dokumentet. Gör det genom att klicka på Bläddra och leta upp bilderna på din dator.

bildstapel, Bildstapel i Photoshop

Bäst resultat får du om bilderna har samma mått och huvudsakligen liknande innehåll och kvalitet. När alla bilder ligger i listan finns det några alternativ att bocka för om man vill.

bildstapel, Bildstapel i Photoshop

Med alternativet Försök att automatiskt justera källbilder kan vi låta Photoshop försöka placera de bilder som kommer in i dokumentet baserat på t.ex. hörn och kanter. Det är dock inte säkert att Photoshop justerar innehållet som du tänkt dig. Du kan också placera bilderna i dokumentet som smarta lager om vi vill det.

När du är klar klickar du på OK och då läser Photoshop in alla bilder och lägger in som separata lager i det gemensamma dokumentet. Efter det kan du fritt redigera, placera och justera bilder precis som du vill i ditt Photoshop-dokument.

bildstapel, Bildstapel i Photoshop

>> Har du inte ännu Photoshop, men vill skaffa programmet kan du göra det på Adobes hemsida

Fler blogginlägg

3D-fonter
Grafisk Design

3D-fonter text med djup

3D-fonter tar text till en ny dimension, bokstavligt talat! Det är typsnitt som har en tredimensionell form. I stället för platta bokstäver ger 3D-teckensnitt texten djup och dimension, vilket kan

Läs mer »