Att placera en bild inuti text kan ge dina layouter ett proffsigt och designmässigt utseende. Och det är verkligen enkelt att uppnå i InDesign! Vi ska se hur du förvandlar din typografi till bildramar genom att placera en bild inuti text. Vi ser ofta den här typen av designteknik användas i avancerad tidningsdesign, för att ge extra effekt åt rubriker och för att visa upp bilder på ett unikt och iögonfallande sätt. Det kan också lägga till dramatik till bokdesign, marknadsföringsmaterial och affischer.
I det här exemplet skapar vi en InDesign-layout för en tidning och ger uppslaget det där lilla extra genom att fylla text med en bild.
Dokumentinställningar
Börja med att ställa in dokumentet för uppslaget.
Öppna InDesign och välj Arkiv >> Nytt >> Dokument eller välj Nytt >> Dokument i Välkommen-fönstret.
Se till att välja Utskrift och ställ in antalet sidor till 2 st. Kontrollera också att Uppslag är förbockat.
Om du ställer in Startsidor till sid 1 behöver du göra ett dokument på 3 sidor så att det blir ett uppslag på sid 2–3. Eftersom du ska göra ett uppslag behöver du ha de två sidorna bredvid varandra.
Ett smartare sätt är att ställa in Startsidnummer till 2. Det kommer att göra den första sidan i dokumentet till en vänstersida och då räcker det att vi har 2 sidor i dokumentet.
- Ställ in dokumentstorleken till 280 x 400 mm
- Marginaler i Överkant 14 mm, Underkant 18 mm, Inre14 mm och Yttre 12 mm.
- Ställ också in ett utfall på 3 mm, förutom Inre som ska vara 0 mm.
- Du behöver inte ställa in någon instruktionsmarginal.
När du är klar klickar du på Skapa. Glöm inte att spara och döpa när du har skapat dokumentet.
Välja rätt teckensnitt för bild inuti text
Det är viktigt att välja rätt typ av teckensnitt när du skapar en bild inuti text-effekt. Det finns tre saker att tänka på när du väljer ett typsnitt: formen på tecknet du vill fylla med en bild; tecknets vikt (om det är tillräckligt tjockt för att bilden ska synas tillräckligt); och enkelheten i karaktären (inga texturer eller yttre småsaker).
Bild inuti text-effekten fungerar kanske bäst när du förstorar upp ett enskilt tecken i stor skala, vilket innebär att designen och formen på det enskilda tecknet kommer att förstärkas enormt. Leta efter ett typsnitt som har attraktiva versaler, kanske en elegant serif eller en kursiv stil.
Se till att tecknet visar tillräckligt mycket av bilden, så tecknet bör vara tillräckligt tjockt. Om du letar efter teckensnitt kan du söka efter teckensnitt i kategorin ”Display” eller ”Slab”. Undvik teckensnitt som är för tunna.
Nu, eftersom julen börjar närma sig när jag skriver det här, kommer jag välja ett teckensnitt som kanske inte är har den idealiska bredden. Men jag vill också att teckensnittet ska ge oss en känsla av jul. Så i exemplet väljer jag ett skrivstilsteckensnitt som ofta är ganska smala och snirkliga, men jag har hittat ett som ändå har någorlunda bredder.
Var kan du ladda ner teckensnitt?
Teckensnittet som jag använder i exemplet (Magical Christmas) har jag laddat ner från Envato Elements. Det är en betaltjänst där man bl.a. kan ladda ner bilder, filmer, mallar, musik och ljudeffekter och teckensnitt (fonts) i professionell kvalitet för mindre än 200:-/mån.
Vill du leta efter teckensnitt som inte kostar någonting kan jag rekommendera Google Fonts. Där kan du söka bland mer än 1500 teckensnitt i olika stilar. Google Fonts är ursprungligen tänkt för att användas på webbsidor. Men numera går teckensnitten att ladda ner. När du hittar något som passar klickar du på teckensnittet, väljer Get font och laddar ner och installerar på din egen dator.
Skapa en bildram för texten
I exemplet har jag monterat jag in en bild med julkänsla på vänster sida. På höger sida har jag lagt in lite ”dummy-text” längst ner på sidan. Det är den övre delen av höger sida som jag ska fylla med bild inuti text.
Det kan vara en snygg effekt att lyfta ut det inledande tecknet ur rubriken och göra det större än de andra. Jag tänkte skriva God Jul som rubrik och för effektens skull göra bokstaven G större än resten av texten.
Jag tar textverktyget (T) från verktygspanelen och drar ut tre textramar. En för bokstaven G och en för ”od” och en tredje för ”Jul”. Det ger mig möjligheten att placera ut texten mer fritt än om allt skulle ligga i samma textram. Sen väljer jag ett passande teckensnitt och skriver in text i textramarna.
Det är inga problem att hålla textfärgen inställd på standardvärdet [Svart] för tillfället. Efter det gör jag i ordning storlek på texten och placerar på sidan.
Skapa textkonturer
För att kunna lägga in en bild I texten måste du omvandla texten till textkonturer.
Textkonturer är ett sätt att omvandla text från ett redigerbart tecken till en vektorform. Tänk dig att varje bokstav i din text blir en form, bestående av linjer och kurvor. När du skapar textkonturer ”fryser” du bokstäverna i den form de har just då, vilket gör dem mer flexibla för redigering, exempelvis kan vi omvandla formerna till bildramar.
När textramen är markerad (använd markeringsverktyget (V, Escape)) går du upp till Text-menyn och väljer Skapa textkonturer.
Texten konverteras till vektorformer som du kan fylla med bilder.
Montera en bild inuti text
Bra att veta är att när man konverterar flera tecken till textkonturer blir varje tecken en egen ram. Det betyder att om du ska montera en bild gör du det en bokstav i taget.
När du ska fylla text med en bild monterar du bilden som vanligt. Markera den bokstav du vill montera bilden i och gå till Arkiv >> Montera. Bilden kommer hamna inuti den markerade formen. Har du glömt att markera bokstaven/formen klickar du bara ovanpå formen när du laddat muspekaren med bilden så monteras bilden i formen. När du monterar bilden konverteras formen till en bildram. I exemplet placerar jag en bild i den stora bokstaven G.
Vill du placera samma bild i hela texten kan du göra om alla tecken till en sammansatt bana. Gå till Objektmenyn och välj Banor >> Skapa sammansatt bana. Det slår ihop alla banor till en gemensam form. Nu kan du montera in samma bild i alla tecken.
För att justera storleken på bilden inuti texten dubbelklickar du för att markera bilden. Sedan håller du ned skift och drar i ett av hörnen på bilden för att ändra storlek. Om du vill se så mycket av bilden som möjligt i texten, går du till Kontrollpanelen eller panelen Egenskaper och klickar på knappen Fyll ramen proportionellt.
Slutligen, för att se till att ingen färg blöder igenom på kanterna av bokstaven, ändrar du fyllningsfärg på tecknen till Ingen.
Efter det är du klar, men du kan så klart testa och se om du kan lyfta fram texten med några effekter. I exemplet har jag använt Avfasning, Skugga och Ytterglöd.
Sammanfattning – bild inuti text
Och där har du det! Att placera en bild inuti ett enda tecken kan ge dina layouter ett professionellt ochdesignmässigt utseende. Och det är verkligen enkelt att uppnå!
Kom ihåg de enkla stegen:
- Välj ett lämpligt typsnitt (t.ex. platta, display).
- Konvertera texten till textkonturer (vektorisera).
- Arkiv >> Montera en vald bild och ändra storlek inom ramen.
Använd den här enkla tekniken för att bygga upp dynamiska designlayouter med professionell standard.
Vill du lära dig mer om InDesign?
Vi har både klassrumskurser, online- och distanskurser
för alla kunskapsnivåer
>> Grundkurs InDesign (klassrumskurs)
>> Fortsättningskurs InDesign (klassrumskurs)
>> Avancerat kurs InDesign (klassrum)
>> Bokproduktion med InDesign (klassrum)
>> Tillgängliga dokument med InDesign (klassrum)
>> Grundkurs InDesign (distanskurs)
>> Fortsättningskurs InDesign (distanskurs)
>> Bokproduktion med InDesign (distanskurs)
>> Tillgängliga dokument med InDesign (distanskurs)