08 406 00 30 

Mediakurser

Att välja bästa mobilkamera för dig

mobilkameror

Att välja bästa mobilkamera för dig

Att välja bästa mobilkamera för dig

Valet av en perfekt mobilkamera kan vara en djungel av alternativ. Ett avgörande steg är att bestämma sig mellan iPhone och Android. Android, används av alla tillverkare utom Apple. De populäraste märkena är Samsung, Google, OnePlus, Sony, Huawei, Honor, Xiaomi, Oppo, Nokia och Motorola. iOS är Apples eget operativsystem för iPhone. Båda plattformarna har sina unika för- och nackdelar när det gäller fotografering. iPhone-användare prioriterar enkelheten med en iPhone. Android-användare brukar lyfta fram de professionella egenskaperna. Vilken mobilkamera prioriterar du?

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig
mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig
mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig
mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig
mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

Kameror och objektiv

De flesta flaggskeppsmodeller av Android – som Samsung Galaxy S23 Ultra och Galaxy S24 Ultra, Google Pixel 8 Pro och OnePlus 11 – är utrustade med tre eller fyra linser. De billigare modellerna har två linser. De senaste iPhone Pro-modellerna, såsom iPhone 15 Pro eller iPhone 15 Pro Max har tre linser, medan de billigare iPhone-modellerna har två.

Sony Xperia 1 II erbjuder en unik funktion med optisk zoom i ett objektiv, vilket möjliggör zoomning mellan olika brännvidder – något som är unikt bland mobilkameror.

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

Megapixlar

Med iPhone 14 Pro har Apple gått förbi den tidigare 12-megapixelbarriären och introducerat ett Pro-kamerasystem med en 48 MP-sensor. Android-enheter har erbjudit högupplösta sensorer under en längre tid. Samsung Galaxy S23 Ultra tog det till en ny nivå med en imponerande upplösning på 200 MP.

Android-enheter har erbjudit högupplösta sensorer under en längre tid. Samsung Galaxy S23 Ultra tog det till en ny nivå med en imponerande upplösning på 200 MP.

Superhög upplösning är inte avgörande för vardagsfotografering, men ger vissa fördelar. En sak som pixelbinning, där pixlar kombineras för bättre prestanda i svagt ljus, och möjligheten till beskärning eller digital zoom utan förlust av upplösning är användbart för bilder i hög kvalitet.

Sannolikt kommer Apple att anamma sensorer med högre upplösning framöver, men för tillfället är det Android-marknaden som erbjuder den bredaste variationen bland mobilkameror.

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

Stöd för råfiler

Både Android- och iOS-smartphones stödjer rawfiler. Apple kallar sina för ”ProRAW”, medan olika Android-märken använder olika benämningar för denna funktion. En fördel med rawfiler är att de sparas i det universella ”DNG”-formatet, vilket gör att filerna kan läsas av en mängd olika enheter utan att behöva specifik eller uppdaterad programvara.

Video

Om du väljer en iPhone, särskilt en av de senaste ”Pro”-modellerna, får du tillgång till 4K-video och Apples ”ProRes”-videoinspelning. För att dra full nytta av denna funktion krävs dock minst en iPhone med 256 GB lagringsutrymme. Man kan nog säga att det är inom video där iPhone presterar allra bäst inom fotografering.

På Android-sidan erbjuder de flesta modeller standard 4K-videoinspelning. Vissa modeller som Samsung Galaxy S23 Ultra kan även filma i den högre 8K-upplösningen. Dessutom har många Android-modeller någon form av ”pro”-filminspelningsalternativ. I de senaste modellerna har framför allt Samsung och Googles mobiltelefoner förbättrat videokvaliteten.

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

Manuell fotografering

Android-telefoner har generellt sett mer omfattande eller avancerade inbyggda kamera-appar jämfört med iPhones. Kameraappen på iPhones är ganska enkel och grundläggande, vilket ger användaren liten eller ingen kontroll över vissa inställningar. Den som vill ha samma professionella möjligheter som finns till Android-telefoner får köpa en dedikerad kamera-app på Apples App Store. Om tillgång till manuellt eller professionellt läge är viktigt för dig hittar du de bästa alternativen bland de dyrare Android-telefonerna.

Kontrollera specifikationerna för varje enskild telefon du överväger, för att säkerställa att den har ett sådant läge. Alla Android-telefoner har inte ett manuellt alternativ.

Kameraappar

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

När det gäller kamera-appar för fotoredigering finns det ett brett utbud tillgängligt för både Android och iOS. Populära appar som Instagram och Snapseed finns tillgängliga för båda plattformarna. Dock finns det fortfarande ett bredare utbud av appar tillgängliga för iOS. Eftersom Android körs på många olika enheter med varierande skärmstorlekar och upplösningar är det lättare för utvecklare att skapa och optimera appar för iOS. Det kan nämnas att i dagsläget har Samsung lanserat nya telefoner med en hel del fotograferingsfunktioner som bygger på ai. Vi får se vad de andra tillverkarna gör framöver.

Särskilda fotograferingslägen

Både Android och iOS erbjuder ”speciella” fotograferingslägen som är utformade för att göra det enklare att ta bilder under olika förhållanden. Nästan alla mobilkameror idag har ett porträttläge och de flesta har också ett nattläge för fotografering i svagt ljus.

De senaste iPhones har även makrofokuseringslägen för att komma nära motiv, något som också finns på många Android-modeller som Samsung Galaxy S 22-23-24 Ultra och Google Pixel 7-8 Pro.

Med iOS får du porträtt-, natt- och makrolägen, men det finns inte mycket annat för annorlunda eller innovativ fotografering. Vissa Android-telefoner erbjuder extrafunktioner i den inbyggda kameraappen att utforska. Samsungs telefoner har exempelvis ett särskilt läge för stjärnfotografering.

Batteritid

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

Eftersom det finns så många olika enheter att välja mellan är det svårt att ge ett enkelt svar på batteritiden. Vad vi vet är att Android-telefoner oftast har större batterier än vad vi hittar i en iPhone. Men tack vare att Apple kan optimera iOS mer effektivt än Android är ofta batteritiden ungefär samma mellan iPhone och Android så de flesta mobiltelefoner klarar åtminstone en dags normal användning. Är det någon del där man verkligen skulle önska att tillverkarna förbättrade sig så är det batteritiden. En mobiltelefon som klarar minst två dagars användning skulle verkligen vara en klar förbättring.

Design

Designpreferenser är naturligtvis alltid subjektiva. En iPhone ser alltid ut som en iPhone. Utseendet har inte förändrats särskilt mycket de senaste åren. Men det är troligen också målet. Apple vill att man ska se att det är en iPhone.

Letar du efter en bred variation av designstilar kommer du naturligtvis att hitta mer mångfald bland de olika varumärken som använder Android. Om du är ute efter en stor skärm finns det fler alternativ i olika prisklasser om du väljer Android. De största iPhone-modellerna är ”Pro Max”-versionerna som ofta har ett högt pris, medan stora Android-modeller i mellanklassen finns till betydligt lägre priser.

Integration

Även om det kanske inte är direkt relaterat till fotografi är den sömlösa integrationen mellan olika Apple-produkter något att tänka på om du redan är en användare av Mac eller iPad. Det är det som ofta refereras till som ”eko-systemet”. Till exempel kan du enkelt använda AirDrop för att dela foton mellan enheter utan krångel eller logga in på din Mac-dator med telefonen.

Dessutom erbjuder iCloud automatisk synkronisering av dina filer mellan olika enheter, vilket gör det smidigt att komma åt dina foton oavsett vilken enhet du använder. Google Photos erbjuder något liknande, men integrationen är inte lika sömlös som med iCloud.

Den som testat integrationen mellan olika Samsung-produkter kommer att bli överraskad över hur väl Samsungs ”eko-system” fungerar. Och Samsung har ett mycket bredare utbud av produkter än Apple. Ett exempel är Samsung-Dex som gör att man kan spegla sin mobiltelefon på en Windowsdator i något som fungerar som en datormiljö.

mobilkameror, Att välja bästa mobilkamera för dig

Priser

Det är ingen hemlighet att Apple inte är kända för att erbjuda ”budgetvänliga” produkter, men avancerade Android-telefoner är inte billiga heller. Samsungs Ultra-telefoner brukar vara något dyrare än iPhone Pro Max vid releasedatumet. Men efter ett par månader går det ofta att hitta Samsungs telefoner till betydligt lägre priser, medan iPhones brukar hålla priserna över tid. Så det beror lite på hur ny telefonen är när du köper den.

När det kommer till budgetalternativ är det enklare att hitta en billig Android-telefon som fortfarande presterar bra. Det finns mycket mer variation att välja mellan i låg- och mellanprisklassen, med priser som börjar så lågt som 2000 kr – något som inte ens är möjligt att hitta ens bland äldre, begagnade iPhone-modeller.

Sammanfattning

I slutändan är kameran bara en del av anledningen till att vi väljer en telefon framför den andra. Det är upp till var och en att bestämma sina övergripande prioriteringar. Det är kanske helt andra funktioner än kameran som avgör vilken mobiltelefon man köper? Generellt sett kan man säga att ju mer man betalar, desto bättre mobilkamera får man.

Den kända tech-influenceern Marques Brownlee har haft ett blind-test online där flera miljoner testpersoner har jämfört hundratals bilder i tre kategorier med varandra. Och resultaten är lite överraskande. Jag kan avslöja en sak, det var inte de dyraste mobiltelefonerna som fick bäst resultat. Titta på videon nedan och se om du blir överraskad. (Testet gäller mobiltelefoner släppta 2023)

Fler blogginlägg

webp och avif
Grafisk Design

WebP och AVIF i Photoshop

På senare år har det kommit två nya bildformat för webb, webP och AVIF. WebP står för WebPicture och AVIF för AV1 Image File Format. Båda formaten komprimerar bilder mer

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt