08 406 00 30 

Mediakurser

Affinity 2.5 är här

Affinity 2.5 är här

Affinity 2.5 är här

Då har det kommit ytterligare en uppdatering till alla tre programmen i Affinity-sviten, Affinity 2.5. Affinity-programmen är ett utmärkt alternativ till dyrare programvaror som Adobe Photoshop, Illustrator och InDesign. De är ett bra val för kreativa yrkesverksamma, studenter och hobbyister som vill ha kraftfulla och prisvärda verktyg. Programmen är kända för sin höga kvalitet, användarvänlighet och prisvärdhet, och har vunnit många priser och utmärkelser. De finns tillgängliga för både Mac och Windows samt iPad.

Till skillnad från Adobe-programmen som man bara kan få med en prenumeration så köper man Affinity-programmen en gång. Du får alla tre programmen för ca 2000:-. På bara tre månader har ett engångsköp av Affinitys programvaror betalat av sig jämfört med Adobes prenumerationslösning (ca 750:-/mån). Det går också ofta att hitta rabatter på Affinity-programmen.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

En fördel med Adobe-programmen är att alla uppdateringar ingår i prenumerationspriset. När man uppgraderade Affinity-programmen från version 1 till version 2 tog man betalt för uppgraderingen. Men för övrigt har alla andra uppgraderingar genom åren ingått i priset och även den här senaste uppgraderingen, Affinity 2.5, är kostnadsfri. En annan skillnad är att de flesta Adobe-program är översatta till svenska. Affinity-programmen är på engelska.

Affinity 2.5 är ARM64-optimerad

De senaste åren har hårdvaran i datorer förändrats en hel del. Det började med att Apple slutade använda Intel-processorer och ersatte dom med de egna M-processorerna. De var betydligt snabbare och samtidigt energisnålare, vilket t.ex. förbättrade batteritiden avsevärt. Windows har haft svårt att hänga med Apple i utvecklingen av processorer. Men nu har man fått fram ARM64-chips som kan mäta sig med Apples processorer. Affinity är den första kreativa programvaran med fullständigt inbyggt ARM-stöd.

Det betyder att Affinity-programmen kan utnyttja den nya Snapdragon X Elite-serien, med sina kraftfulla processorer och GPU:er med enhetligt minne till fullo. PC-användare kan uppleva hastigheter som inte var möjliga tidigare – allt på betydligt mindre och lättare enheter. Fördelarna blir extra tydliga eftersom du arbetar med grafiska dokument som innehåller tusentals pixellager eller vektorobjekt i de här programmen.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Fullständigt stöd för variabla teckensnitt

Nu kan du använda variabla teckensnitt i alla Affinity-program, vilket öppnar upp en ny värld av typografiska designmöjligheter.

Förutom att tillhandahålla fördefinierade teckensnittsstilar, som kursiv och fetstil ger variabla teckensnitt dig ännu mer kontroll över specifika designaspekter som kallas variationsaxlar. I korthet kan du själv styra hur mycket ett tecken lutar eller hur fett ett tecken ska vara.

Många variabla teckensnitt låter dig justera bredd- och vikt, och eventuellt kursiv, optisk storlek och lutning. De fem axlarna är tillräckligt vanliga för att de definieras av OpenType-specifikationen. Det finns också variabla teckensnitt där man kan göra fler inställningar. Vilka inställningar kan göra bestämmer den som designat teckensnittet.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Variabla teckensnitt och PDF-filer

PDF:er har inte stöd för variabla teckensnitt. När du exporterar en PDF-fil som använder ett variabelt teckensnitt skapar Affinity-programmen en statisk instans av teckensnittet med fasta inställningar. Det minimerar behovet av att identifiera de ursprungliga variabla teckensnitten om du senare importerar eller monterar de resulterande PDF-filerna.

Stroke width tool

Det nya verktyget Stroke Width Tool finns tillsammans med Pencil Tool i verktygsfältet i Affinity Designer och ger dig ett sätt att redigera tryckprofilen för alla kurvor i dokumentet. Linjebreddsverktyget visar positionerna för dessa punkter längs kurvan. Du har möjlighet att ändra deras bredd och position genom att dra dem. Du kan också klicka för att lägga till nya tryckpunkter. Eller dubbelklicka för att ta bort en tryckpunkt på en kurva.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Förbättringar av Pencil Tool

I uppdateringen till Affinity 2.5 har man gjort ytterligare förbättringar av pennverktyget, inklusive en ny algoritm för utjämning av kurvor som ger bättre och jämnare resultat. Dessutom har man ändrat metoden ”Auto-close”. När du har markerat det alternativet i kontextverktygsfältet stängs kurvan bara när du är nära startpunkten för kurvan som ritas. Du kommer nu att få en indikator när du är inom räckhåll för kurvans startposition så att du vet när en kurva kommer att stängas automatiskt.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

QR-koder i Affinity 2.5

Nu kan du enkelt lägga till QR-koder i dina dokument med hjälp av det nya QR-kodverktyget. Du hittar det på den utfällbara menyn för formverktyg. De koderna kan sedan skannas för att utföra åtgärder som att besöka en webbsida som du väljer. När du ställer in en QR-kods data kan du välja mellan flera vanliga datatyper. Välj mellan text, url, telefon, sms, epost, Whatsapp, Facetime, plats, Wi-Fi och V-card.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Förinställning för rutnät

I inställningarna för rutnät och axlar kan du nu ange vilken som helst av dina rutnätsinställningar som standard. Då tillämpas de inställningarna varje gång du skapar ett nytt dokument. Du kan ställa in/rensa standardrutnät från hamburgermenyn bredvid rullgardinsmenyn för förinställda rutnät.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Typografi

I Affinity 2.5 kommer du se att man har konverterat typografidialogrutan från ett popup-fönster till en panel. På så sätt kan du enkelt kan docka den eller behålla den öppen om du vill. Det är tillgängligt både från menyn Window och även från typografiknappen i kontextverktygsfältet när du har markerat text.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Fler förbättringar i Affinity 2.5

Vid sidan av de mer visuella uppdateringar ha man också förbättrat importen av RAW-filer från fler kameramodeller och mobiltelefoner. Import av filer från AutoCad är också förbättrad.

Markera ”Transformera objekt separat”. Då får du ett flerval där du kan ställa in alla objekt att ha det specifika bredd- eller höjdvärdet inmatat. Det i motsats till att skala de andra objekten i din markering proportionellt baserat på nyckelobjektet, vilket är resultatet du får utan likhetstecknet.

När du har skalat om en textram med hjälp av skalhandtaget längst ned till höger ändras handtaget från vitt till blått. Det är en indikator på att skalning har skett och att storleken på all innehållande ramtext har ändrats proportionellt mot de nya textramsmåtten. Du kan dubbelklicka om du vill återställa ramtexten (inte textramen) till den ursprungliga teckenstorleken.

Vad kan man göra med Affinity-sviten?

Affinity Publisher är ett program för sidlayout. Du använder det till att skapa professionella layouter för böcker, tidningar, broschyrer, affischer, webbsidor och mer. Det har kraftfulla funktioner för typografi, bildhantering och layoutverktyg.

Affinity Photo är ett program för bildredigering. Du kan redigera och retuschera foton, skapa kompositbilder och designa grafik. Det har en bred palett av funktioner, inklusive lager, masker, filter och effekter.

Affinity Designer är ett program för vektorgrafik som man använder för att skapa logotyper, illustrationer, ikoner, webbsidor och mer. Det har kraftfulla verktyg för ritning, formning och textredigering.

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

Vi har testat och använder alla tre programmen parallellt med Adobes branschleda. Mitt betyg är att man kan se Affinity-programmen likvärdiga till Adobes program InDesign, Photoshop och Illustrator. Det är dött lopp mellan de två konkurrenterna och prismässigt slår Affinity Adobe på fingrarna ordentligt. Om man redan arbetat i Adobe-programmen kommer man sakna vissa funktioner i Affinity-sviten. Men samtidigt har Affinity-programmen en hel del funktioner vi saknar som Adobes motsvarigheter. Så de här programmen är ett seriöst alternativ till Adobes dyra prenumerationslösning.


Lär dig mer om Affinityprogrammen

Vi har kurser, både i klassrum, online (lärarledd) och på distans (12 mån)

affinity 2.5, Affinity 2.5 är här

>> Vektorgrafik med Affinity Designer Klassrum
>> Bildbehandling med Affinity Photo Klassrum/Distans
>> Sidlayout med Affinity Publisher Klassrum/Distans


>> Skaffa programmen på Affinitys webbplats

>> Läs mer om Affinity-programmen

Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt