08 406 00 30 

Mediakurser

WordPress 5.8 ”Tatum” är här

wordpress-5-8-tatum

WordPress 5.8 ”Tatum” är här

WordPress 5.8 ”Tatum” är här

Nu kan du ladda ner eller uppdatera till den senaste versionen av WordPress, 5.8 “Tatum”. Den här versionen är som vanligt döpt efter en jazzmusiker, den här gången den legendariska pianisten Art Tatum. Hans teknik och vilja att flytta gränserna inspirerade musiker och förändrade vad folk trodde var möjligt. Den inställningen är vad som inspirerat den som utvecklat den nya versionen av WordPress 5.8. Som vanligt handlar mycket av uppdateringen om förbättringar av blockredigeraren.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

Blockredigeraren till widgetar

En av de största förändringarna är hur du använder widgetar. Tidigare har det funnits särskilda widgetar som man kunnat använda i widgetområdena. Nu så kan du använda alla block som finns i WordPress, inte bara widgetblocken. Det gör det möjligt att lägga in precis vad du vill i ett temas olika widgetområden. Du kan använda WordPress alla standardblock, eller extra block som laddat hem som nya tillägg. Den som inte gillar det här nya sättet att arbeta med widgetar kan fortsätta att använda widgetar som vanligt genom att ladda hem tillägget Classic Widgets.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

Visa senaste inlägg och sidor med nya blocket Frågeloop i WordPress 5.8

Frågeloopen gör det möjligt att visa inlägg eller sidor baserat på olika villkor. Det är som en PHP-loop utan kod. Du kan välja hur många inlägg som ska visas, hur många kolumner som ska användas och vad som ska visas. Du kan styra vilka inlägg som visas baserat på kategorier, etiketter, författare eller nyckelord.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

I snabbverktygsfältet väljer du om visningen ska vara i Bred bredd eller Full bredd och du kan också välja att visa som lista eller i ett rutnät. I övrigt är inställningarna i snabbverktygsfältet samma som i många andra block.

Frågeloopen är en mer avancerad variant av widgeten Senaste inläggen med den stora skillnaden att frågeloopen även kan visa sidor, inte enbart inlägg.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här
Exempel på vad man kan göra med den nya Frågeloopen

Skapa egna mallar med block i WordPress 5.8

Nu kommer du också kunna bygga dina egna mallar med block. Det här är en första del av det som WordPress kallar för Full Site Editing. När alla bitar, som handlar om Full Site Editing, är på plats kan du bygga egna temautseenden med hjälp av WordPress blockredigerare. I den här uppdateringen finns det en del begränsningar för att kunna använda mallredigeraren.

För det första måste du använda ett tema där den här funktionen är aktiverat, vilket än så länge inte är så många. För det andra är det än så länge bara själva sidmallen som du kan redigera och för det tredje är gränssnittet fortfarande ganska rörigt.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här
Om ditt tema har aktiverat mallredigering kan du se det i högra sidofältets sidinställningar

Om du har ett tema som är kompatibelt så kommer du åt funktionen i blockredigerarens sidinställningar där man väljer Mall. Det finns mer än 20 nya block tillgängliga för att du ska kunna redigera mer kompletta mallar.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här
Mallredigeraren öppnas i ett eget redigeringsfönster inne i blockredigeraren.

Bättre översikt över blockstrukturen

Med fler block och nya mönster tillgängliga kan det också bli svårare att navigera bland blocken. Med listvyn kan du gå mellan lager av innehåll och kapslade block (block i block). Eftersom listvyn ger dig en översikt över alla block på sidan kan du snabbt navigera till det block du behöver redigera.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

Föreslagna mönster för block

Om du uppdaterar till WordPress 5.8 kommer du se att verktyget för att byta block också föreslår mönster baserat på det block du använder. Just nu kan du prova det i blocket Frågeloop och blocket för sociala ikoner. I takt med att man lägger till fler mönster kommer du att kunna få inspiration för hur du utformar din webbplats utan att någonsin lämna blockredigeraren.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

Färglägg bilder med duotone-filtret i WordPress 5.8

Färglägga dina bilder och omslagsblocket med duotone-färger. Duotone-filtret lägger en färg på ljusa områden i en bild och en annan färg i dom mörka. Tänk på duotoneeffekten som ett svartvitt filter där du väljer dina egna färger för skuggor och högdagrar. Det kan vara ett sätt att få bilder att matcha en grafisk profil på ett annorlunda sätt eller kanske bara en snygg effekt.

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

Ingen support för Internet Explorer 11

I WordPress 5.8 tar man bort stödet för Internet Explorer 11. Det innebär att du kan få problem med att hantera din webbplats om du använder WordPress 5.8. Räkna inte heller med att problemen kommer att bli åtgärdade i kommande uppdateringar. Så om du för närvarande använder Internet Explorer 11 bör du byta till en modernare webbläsare.

Support för WebP-bilder

Nu kan du ladda upp bilder i WebP-formatet direkt till mediabiblioteket. WebP är ett modernt bildformat som ger förbättrad förlustfri och förstörande komprimering för bilder på webben. WebP-bilder är i genomsnitt cirka 30 % mindre än JPEG eller PNG, vilket resulterar i webbplatser som är snabbare och använder mindre bandbredd.

>> Läs mer om bildformatet WebP här

wordpress 5.8, WordPress 5.8  ”Tatum” är här

Vid sidan av de här nya och uppdaterade funktionerna för vanliga användare finns det som vanligt en hel del nyheter för utvecklare. De hittar en komplett lista över alla nyheter på WordPress egen sida för den här uppdateringen.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro


Fler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »