08 406 00 30 

2023-09-23 06:11

Mediakurser

Text på bana i Illustrator

text på bana

Text på bana i Illustrator

Text på bana i Illustrator

För många designers är Illustrator programmet där vi gör logotyper. Illustrator gör det enkelt att designa fantastiska logotyper för alla branscher, stilar och medier – oavsett om det är tryckt, video eller digitalt. Många logotyper är omgivna av en cirkelform med text och det skapar man med text på bana. En vanlig fråga om text på bana är hur man får text att hamna jämnt mot cirkeln på både över och undersidan.

Jag börjar med en illustration av en hamburgare som jag tänkte omge med företagets namn.

Skapa banan som texten ska ligga på

Jag ritar ut en cirkel kring hamburgaren. För att kunna se både cirkeln och hamburgaren tar jag bort fyllningsfärgen på cirkeln. För att få cirkeln att hamna exakt i mitten kring hamburgaren justerar jag cirkeln och hamburgaren i sidled och höjled med panelen Justera.

justera

Efter det väljer jag verktyget Text på bana och klickar på cirkeln.

text på bana

När man klickar på cirkelbanan kommer Illustrator att lägga till en Lorem Ipsum-text på linjen.

text på bana

Välj det teckensnitt du vill använda och ställ in önskad storlek. Jag har valt ett lite annorlunda teckensnitt som heter Digital Woodcuts och satt storleken 47 pkt.

Styr positionen av text på bana

När man skriver text på bana så har banan alltid en starthandtag och sluthandtag. Starthandtag styr var på banan texten börjar och slutpunkten anger den plats på banan där texten slutar. Skulle texten vara längre än slutpunkten får man överskjutande text, alltså text som inte syns.

text på bana startlinje
text på bana startlinje

Jag flyttar starthandtaget till den plats som gör att texten på den övre sidan börjar och slutar på samma höjd. Om man inte riktigt litar på sitt ögonmått kan man ta hjälp av en stödlinje för bättre exakthet.

placera text i mitten

Nyckeln till att få text på bana jämn både uppe och nere – flytta baslinjen

All text står på en baslinje. Tänk på baslinjen som en hylla som texten står på. I panelen Tecken kan man flytta texten nedåt så att mitten av texten hamnar mitt i baslinjen. Jag har satt baslinjen till ett negativt värde på 15.

justera baslinje

Då är det dags att skapa den undre texten på cirkeln och det gör jag genom att markera banan med texten, kopierar med Redigera >> Kopiera och efter det Redigera >> Klistra in på plats. Det ger en exakt kopia av cirkeln ovanpå den första.

När man lägger något ovanpå något annat är det svårt att se vad som hänt. Jag kontrollerar att allt fungerat i panelen Lager. I Lager 1 kan vi se de båda cirklarna med text.

För att jag inte ska råka flytta på den första cirkeln så låser jag det lagret innan jag går vidare.

panelen Lager

Med den andra, över cirkeln markerad drar jag i starthandtaget så att texten flyttas till underdelen av cirkel. Texten hamnar upp och ner. Jag markerar texten och skriver in den text som ska in på undersidan och placerar den på rätt plats genom att flytta på starthandtaget i banan.

Upp och ned vänd text

Det kan vara svårt att se, men banan har inte bara ett start och sluthandtag, utan också ett mittenhandtag.

Jag drar tag i mittenhandtaget och drar det inåt mot mitten av cirkeln och vänder texten in och ut så att den hamnar rättvänd på banan.

rättvänd text

Byt textfärg med pipetten

När texten är rättvänd väljer jag verktyget pipetten pipetten, markerar texten och klickar med pipetten på hamburgaren för att matcha textfärgen.

pipetten suger upp färg

Jag kopierar cirkeln med text en gång till och klistrar in på plats. Det gör att det finns tre cirklar ovanpå varandra. Jag låser de två undre cirklarna med text och markerar sen texten på den översta cirkeln och raderar texten så att det bara återstår en tom cirkel.

En bana som har text kan inte ha linjefärg så för att kunna lägga till en linje på cirkeln markerar jag linjen med direktmarkeringsverktyget (vita pilen) . Det är viktigt att man använder direktmarkeringsverktyget, annars kommer inte banan att omvandlas från en textbana till en vanlig bana.

Med textbanan markerad kopierar jag och väljer Klistra in framför. Då hamnar den nya cirkeln, som är en vanlig bana igen, överst. För att göra det enkelt att arbeta går jag till panelen Lager och släcker ner (klicka på ögonsymbolen) och låser dom andra objekten på lagret.

Dela upp banan

För att linjen inte ska ligga ovanpå texten använder jag verktyget saxen och klickar itu linjen och raderar de delar av linjen som överlappar texten.

logo

Linjen har bara en enda färg. Därför markerar jag de två linjerna och väljer Objekt >> Bana >> Konturlinje. Då blir linjen en form med både fyllning och linje. Linjefärgen blir fyllnadsfärg så jag lägger på ny linjefärg som jag också hämtat från illustrationen på hamburgaren.

Jag avslutar med två separata textramar med horisontella texten med årtal i mitten. För att placera den med exakthet kan vi använda panelen Justera.

färdig logotyp text på bana

Så det var ett sätt att arbeta med text på bana i Illustrator.

>> Skaffa Illustrator med Adobe Creative Cloud

>> Läs mer om Illustrator på Adobes hemsida

Fler blogginlägg

Adobe Max
Grafisk Design

Anmäl dig till Adobe MAX 2023

Adobe MAX är världens största kreativitetskonferens. 2023 års upplaga kommer att äga rum i Los Angeles, Kalifornien, den 10-12 oktober. På konferensen kan kreatörer att lära sig nya färdigheter, bli

Läs mer »