08 406 00 30 

Mediakurser

Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts

Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts

Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts

Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts

För några dagar sen ropade Adobe ut ett stort hurra i sitt nyhetsbrev. Adobe Fonts hade nått över 1000 tillgängliga teckensnitt. Men det tar inte många dagar förrän man får börja jobba sig uppåt mot tusentalet igen. Den 15 juni 2020 försvinner ett antal teckensnitt från Adobes Creative Cloud. Totalt kommer cirka 50 familjer/700 typsnitt från Font Bureau och Carter & Cone inte längre vara tillgängliga för synkronisering som Adobe Fonts. Du kanske redan saknar de teckensnitt från teckensnittstillverkaren House InDustries. som försvann redan i mars?

, Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts
, Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts

För de som använder de här teckensnitten i sina projekt blir det här problematiskt. Om du redan synkroniserat Adobe-teckensnitt till dokument ligger dom kvar, men problemet uppstår om du ska skicka ett packat InDesign-dokument till någon annan redigerare. Den personen kan inte längre synkronisera dokumentet med Adobe Fonts. I det fallet måste den personen köpa loss teckensnitten själv från tillverkarna vilket ofta blir ganska dyrt.

Alternativet är att istället byta ut och ersätta de försvunna teckensnitten med andra som liknar de ursprungliga. Det kan vara mer komplicerat än man kan tro eftersom det kan vara svårt att hitta teckensnitt som är exakt lika stora och innehåller samtliga tecken. Det kan bli en del problem med text som inte flödar på sidorna som man tänkt och tecken som saknas i vissa teckensnitt. Så i det fallet får du räkna med en hel del jobb med att få ordning på texten igen.

De här teckensnitten försvinner

Vill du se vilka teckensnitt som försvinner kan du klicka på länkarna nedan för respektive teckensnittstillverkare.

Font Bureau (60 familjer – 669 teckensnitt)

, Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts
Några exempel på teckensnitt som försvinner från Font Bureau

Carter & Cone (11 familjer – 151 teckensnitt)

, Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts
Några exempel på teckensnitt som försvinner från Carter-Cone

Mallar kan också påverkas

, Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts

Har du byggt mallar för InDesign och InCopy måste du byta ut alla teckensnitt i de mallarna. Har du dessutom köpt mallar från Adobe Stock som innehåller teckensnitten blir det också problem. Det kan med andra ord bli en hel del jobb om du har sån otur att dina mallar innehåller många Adobe-fonter.

Ska du skapa nya dokument är det här ett mindre problem. Du får helt enkelt välja andra teckensnitt från början, svårare än så är det inte.

Jag har redan från början varit väldigt försiktig med användandet av Adobe Fonts av bl.a det här skälet. Därför har jag bara använt dom i undantagsfall, när jag behövt ett säreget textutseende jag inte själv haft tillgängligt.

Det började, för ett par år sen, med att det inte installerades lika många teckensnitt som förut när man installerade InDesign. Man får exempelvis numera bara Minion Pro Regular installerat på datorn. De andra varianterna av Minion Pro har istället blivit Adobe-fonter. Först lockar man med ett stort utbud av professionella teckensnitt och nästa dag är de inte längre där.

Det här är ingen kritik av Adobe. Saker förändrar sig i affärsavtal och rättigheter så man får helt enkelt förvänta sig att sånt här händer. Men det visar också på riskerna med att hänga upp mallar eller t.o.m. en grafisk profil på den här typen av prenumerations-teckensnitt. Därför rekommenderar jag dig att alltid förlita dig på teckensnitt du har installerade på din dator när det handlar om att bygga mallar och dokument du använder ofta. De är alltid tillgängliga, du kan lägga med dom i ett packat dokument och de försvinner inte när du behöver dom.

Inte bara InDesign

, Teckensnitt försvinner från Adobe Fonts
Adobe Fonts i Microsoft Word

Tänk på Adobe-fonter som grädde på moset. Använd installerade teckensnitt till dina mallar, grund-dokument och i det vanliga arbetsflödet och när du behöver något extra vid ett enstaka tillfälle, då är Adobe Fonts alldeles utmärkta att använda.

Vill du veta mer kan du läsa om det i det här inlägget från Adobe.

Jag kanske ska tillägga att även om jag bara nämner InDesign i den här texten påverkar det här även alla andra program i Creative Cloud som använder Adobe Fonts som Photoshop, Illustrator, Premiere och After Effects m.fl. Det är nog många som inte vet att Adobe Fonts också blir aktiverade i Microsofts Office-program och Apples iWork.

Fler blogginlägg

innehållshandtag
InDesign

Innehållshandtaget i InDesign

Med innehållshandtaget kan du flytta en bild inne i bildramen utan att behöva byta till direktmarkeringsverktyget. Men innehållshandtaget kan ställa till en del problem också och man kan ta bort verktyget från InDesign.

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress