Ramverktyget i Photoshop är ett mångsidigt verktyg som gör det möjligt att skapa platshållare för bilder och enkelt infoga bilder i dem. Det är ett utmärkt sätt att arbeta med layouter och design, eftersom du kan experimentera med olika bilder och kompositioner utan att behöva ändra den underliggande designen.
Ramverktyget skapar en ruta i en form där du kan dra in bilder och få dem att fylla formen. När det här verktyget lanserades hade ramverktyget bara två former: rektanglar och ovaler. Nu har det tillkommit triangel och en anpassad ram. Det här är kanske inte det mest använda verktyget i Photoshop. Men det har sina användningsområden så jag hoppas du får idéer till vad du kan ha för nytta av ramverktyget.
Så här använder du ramverktyget
Välj ramverktyget i verktygsfältet.
Uppe i Alternativ-fältet (kontrollpanelen) kan du se de formalternativ som finns tillgängliga: rektangel, oval, triangel och anpassad ram.




Välj en form (i första exemplet använder jag rektangelformen) och dra med ramverktyget över bildytan. När du släpper upp muspekaren kommer du att se formen du ritat ut. Du kan inte se formen under tiden du ritar rutan.
Det kontextuella verktygsfältet ger dig 2 alternativ: Generera bild och importera bild. Jag börjar med att importera en bild i ramen.

Ramen fylls med en bild. Du kan omforma fyllningen och flytta den. Bildens utseende är oberoende av ramen.

Du kan också skapa en bild med generativ ai genom att klicka på Generera bild i det kontextuella aktivitetsfältet.

Skriv en textprompt som beskriver bilden du vill skapa.

Photoshop fyller den rektangulära ramen med den genererade bilden.

Det ovala ramverktyget

Välj den ovala formen och använd ramverktyget för att rita en oval. Fyll den ovala formen med en bild.


Som du kan se skapar ramverktyget något som liknar en mask till bilden.

Men det är inte ett traditionellt masklager som du är van vid att arbeta med. Istället skapas en så kallad ”platshållare” för bilden. Ramen i sig fungerar som en slags mask. Den definierar området där bilden kommer att synas. Allt utanför ramen döljs. Du kan justera bildens position, storlek och skala inuti ramen utan att påverka själva ramen eller andra lager i din fil. Men du kan inte gå in och måla på en mask för att ändra hur bilden visas. Istället är det ramens form och storlek som styr synligheten.
Exempel skapad med triangelramen.



Anpassad form med ramverktyget
Du kan också skapa en bildram med de färdiga former som finns i Photoshop

Jag har kanske fler former tillgängliga än vad du har. Vill du lägga till fler former kan du gå till Fönstermenyn >> Former. Klicka på hamburgermenyn uppe till höger (de tre strecken). Välj Äldre former med mera. Det kommer ge dig betydligt fler alternativa former.

Välj en av de former du har och dra ut en form med ramverktyget. Fyll med valfri bild.


Skapa egna former i Photoshop
Om inte de färdiga former du har i Photoshop gör jobbet kan du ladda ner fler former på nätet. Sök bara på Photoshop shapes så hittar du massor med nedladdningsbara färdiga former, många är kostnadsfria. Ladda ned dessa former och importera dem till Photoshop. För att importera former, gå till ”panelen Former, klicka på hamburgermenyn och välj Importera former.
Men du kan också skapa egna former baserade på en bild du har.
Börja med att öppna en bild i Photoshop.

Använd valfritt markeringsverktyg för att göra en markering av det motiv du vill skapa en form från.

Gå till panelen Banor, klicka på hamburgermenyn (de tre strecken uppe till höger i panelen) och välj Arbetsbana.

Gå till Redigera-menyn och välj Definiera form. Ge formen ett namn.

Nu är det dags att använda Ramverktyget. Välj Anpassad form uppe i alternativfältet och klicka på de egna formerna. Längst ner bland alla mappar med former hittar du din egendefinierade form. Rita ut din form med ramverktyget och fyll med passande bild.


Ramverktyget – sammanfattning
Sammanfattat är ramverktyget i Photoshop ett kraftfullt verktyg för att skapa platshållare för bilder och enkelt infoga bilder i dem. Det är idealiskt för att arbeta med layouter och design, eftersom du kan experimentera med olika bilder och kompositioner utan att behöva ändra den underliggande designen.
Vill du lära dig mer om Photoshop?
Vi har både klassrumskurser, online- och distanskurser
>> Grundkurs Photoshop (klassrum/online)
>> Fortsättningskurs Photoshop (klassrum/online)
>> Photoshop för webb och sociala medier (klassrum/online)
>> Grundkurs Photoshop (distanskurs)
>> Fortsättningskurs Photoshop (distanskurs)
>> Photoshop för webb och sociala medier (distanskurs)