08 406 00 30 

Mediakurser

Platshållartext – så använder du den i InDesign

platshållartext utvald

Platshållartext – så använder du den i InDesign

Platshållartext – så använder du den i InDesign

Jag tror många känner igen sig i den här situationen. Man ska layouta ett dokument, men originaltexten man ska använda inte är levererad. Då kan man ha mycket nytta av funktionen med platshållartext i InDesign. Platshållartexten ger dig en bra känsla av hur layouten kommer att se ut, redan innan du har den slutliga texten.

För att använda platshållartext klickar du bara med Textverktyget i en tom textruta och går till Text >> Fyll med platshållartext. Du kan också högerklicka med Markeringsverktyget på den tomma textrutan och välja Fyll med platshållartext. Då fyller du textrutan med latinsk text.

Kanske har du tröttnat på latinsk text i alla dina dokument? Tryck ner Ctrl-tangenten (Windows) / Cmd-tangenten (Mac) när du väljer Fyll med platshållartext. Då har du möjlighet att välja ett annat språk än latin som t.ex. kyrilliska, grekiska eller arabiska. Men du kan också välja vilken text som helst och använda den som din egna platshållartext.

platshållartext grekiska

Kanske har du en egen text du alltid vill använda? Eller så är du bara trött på latin och vill ha en annan nonsenstext som omväxling? Då kan du hämta text på någon av de tjänster på nätet som producerar platshållartext online. Vad sägs om Bacon Ipsum, Cupcake Ipsum eller Gansta Ipsum eller någon av de andra platshållartexttjänsterna.
Några av dom hittar du på: http://mentalfloss.com/article/61003/10-funnier-alternatives-lorem-ipsum

ipsum generator

Spara din nya platshållartext

Generera lite text och kopiera och klistra in den i ett textdokument som du döper till platshållare.txt. Placera sen textdokumentet i InDesigns programmapp. (Obs! Har du den engelska versionen av InDesign döper du dokumentet till placeholder.txt)

platshållare.txt

Du behöver inte ens starta om InDesign. Nästa gång du fyller en textruta med platshållartext kommer InDesign använda din nya text. Räcker inte den text du kopierat in i textdokumentet till kommer samma text att upprepas tills hela textrutan är fylld med text.

Om du använder text från någon av de tjänsterna kan du behöva göra ett extra steg för att bevara eventuella styckebrytningar. Kopiera in texten i ett InDesign-dokument. Styckebryt texten som du själv vill och exportera ut dokumentet (Arkiv >> Exportera) som vanligt text i txt-formatet. Viktigt att du markerar text i dokumentet för att få upp alternativet Endast text.

spara som text

Skulle du någon gång tröttna på Zombie Ipsum, Vegan Ipsum eller Space Ipsum kan du bara ta bort textdokumentet platshållare.txt ur programmappen. Då får du tillbaka den gamla latinska texten igen.

platshållartext i InDesign

Fler blogginlägg

Adobe Max
Grafisk Design

Anmäl dig till Adobe MAX 2023

Adobe MAX är världens största kreativitetskonferens. 2023 års upplaga kommer att äga rum i Los Angeles, Kalifornien, den 10-12 oktober. På konferensen kan kreatörer att lära sig nya färdigheter, bli

Läs mer »